Şcolile de meserii revin în 20 de unităţi de învăţământ din judeţ, licee şi grupuri şcolare, începând cu anul viitor.
Şcolile de meserii se adresează elevilor care au absolvit deja clasa a IX-a, fie la un liceu teoretic, fie la unul industrial şi care doresc să-şi continue şcoala pe o filieră profesională. Aceştia se pot înscrie pentru ocuparea unuia din cele aproape 1.200 de locuri disponibile în judeţul Suceava. Pe lângă avantajul că învaţă o meserie şi că primesc o diplomă pentru studiile făcute, elevii mai primesc şi o bursă lunară de 200 de lei din partea statului. De asemenea, după absolvirea acestei şcoli, elevii au posibilitatea să continue studiile liceale, pornind de la clasa a XI-a. „Alege-ţi drumul!” este programul naţional de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic, program susţinut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi care se va lansa pentru anul şcolar 2012-2013.
Înscrierile au început ieri
Prima etapă a înscrierilor pentru ocuparea unui loc la o şcoală de meserii are loc între 7 şi 31 mai 2012. Etapa a doua de înscriere va avea loc între 11-25 iunie 2012, elevii având atunci la dispoziţie locurile rămase vacante după prima etapă.
Pentru ocuparea eventualelor locuri disponibile după cele două etape de înscriere, Ministerul Educaţiei va mai organiza o perioadă de depunere a dosarelor între 27-31 august 2012. Înscrierile se fac la secretariatul şcolilor unde se înfiinţează clase profesionale. Lista şcolilor în care de la anul vor funcţiona clasele de meserii poate fi consultată pe pagina de internet www. alegetidrumul.edu.ro. Organizarea acestui tip de instruire profesională pentru elevi se realizează în parteneriat cu unele societăţi comerciale din judeţ, societăţi unde elevii vor face practică pe parcursul studiilor. În primul an de studiu, pregătirea teoretică reprezintă 40% în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea practică va reprezenta 60%. În al doilea an de învăţământ profesional, importanţa pregătirii teoretice va scădea până la un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în şi mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de 75%.
În judeţ, cele 20 de unităţi de învăţământ în care se organizează clase profesionale sunt Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Colegiul „Andronic Motrescu" din Rădăuţi, Colegiul Agricol Fălticeni, Colegiul Silvic „Bucovina" din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza", Suceava, Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă", Siret, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu", Fălticeni, Colegiul Tehnic „Petru Muşat" , Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Suceava, Colegiul Tehnic Rădăuţi, Grupul Şcolar „Iorgu Vârnav Liteanu", Liteni, Grupul Şcolar „Nicanor Moroşan", Pârteştii de Jos, Grupul Şcolar „Nicolai Nanu", Broşteni, Grupul Şcolar „Tomşa Vodă", Solca, Grupul Şcolar „Vasile Cocea", Moldoviţa, Grupul Şcolar „Vasile Deac", Vatra Dornei, Grupul Şcolar „Vasile Gherasim", Marginea, Grupul Şcolar Cajvana, Grupul Şcolar Dumbrăveni şi Grupul Şcolar Nr. 1 din Câmpulung Moldovenesc.
Meserii din toate domeniile profesionale
În ceea ce priveşte meseriile în care vor fi instruiţi elevii, acestea sunt din toate domeniile profesionale. Printre acestea amintim ospătar, brutar, patiser, horticultor, pădurar, preparator produse din lapte, mecanic auto, confecţioner produse textile, comerciant, tâmplar, tinichigiu auto, instalator, lucrător hotelier, zidar, lăcătuş mecanic.
Astfel, din 7 mai, cei interesaţi sunt aşteptaţi să opteze pentru un loc la şcoala profesională. În cazul în care numărul de candidaţi pentru o anumită calificare îl depăşeşte pe cel al locurilor disponibile, şcolile vor organiza o selecţie a elevilor.
( 8 mai 2012, 12:00:03
Jegul de Basescu sa plateasca!