Lucrările de amenajare a primelor parcări subterane din municipiul Suceava, dar şi din judeţ, precum şi cele de modernizare a zonei centrale a oraşului, au fost ieri verificate în teren de primarul Ion Lungu, care a discutat cu constructorii, pentru a găsi soluţii la problemele punctuale întâmpinate în derularea proiectului.
Una din principalele probleme abordate a fost cea a amenajărilor peisagistice de la suprafaţa parcărilor subterane care vor asigura 162 de locuri de parcare, dar şi de pe marginea străzii Nicolae Bălcescu, aflată în curs de modernizare.
“Jardinierele de flori de la suprafaţa parcărilor subterane vor fi ornate cu ienupăr şi alţi arbuşti, nu vom mai pune gazon, cum era în proiectul iniţial, pentru că este mai greu de întreţinut şi dacă se umplu cu apă pot cauza în timp infiltraţii de apă şi pot deteriora anumite porţiuni ale parcajelor subterane”, a declarat Ion Lungu, după discuţiile purtate cu specialiştii de la Spaţii verzi din primărie şi cu cei ai constructorului.
O schimbare de planuri va avea loc şi pe lateralele străzii Nicolae Bălcescu, unde spaţiile verzi urmau să fie amenajate cu o perdea de tuia.
“Din experienţa anilor anteriori, la bulevardul principal, aceşti arbuşti au fost puternic afectaţi de lucrările de deszăpezire, în special de stropirile cu material antiderapant. De aceea am găsit o altă soluţie, să facem acolo spaţii verzi cu gazon şi flori, care nu este afectat de materialul antiderapant împrăştiat pe timp de iarnă”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene.
Alb, gri şi grena, culorile din parcările subterane
Tot împreună cu constructorul au fost alese culorile spaţiilor interioare ale parcărilor subterane, care au fost vizitate ieri de primarul Sucevei.
Astfel, tencuiala pereţilor din subteran va fi de culoare albă, pardoseala locurilor de parcare va fi gri, iar la cele de stocaj grena.
Culorile au fost alese după ce au fost comparate modelele de coloristică utilizate la alte parcări din ţară şi din afara ţării.
Piaţa „Ştefan cel Mare”, cu deschidere către Cetatea de Scaun
O problemă discutată intens ieri a fost cea a mutării unor stâlpi din zona bulevardului principal, care ar încurca circulaţia în momentul în care ar fi făcute toate schimbările de infrastructură din zonă, dar şi a unui stâlp publicitar, al firmei McDonald’s, care obturează priveliştea de pe esplanada modernizată înspre parcul Şipote şi Cetatea de Scaun.
Lungu le-a cerut constructorilor ca în cel mult două zile, stâlpul de iluminat situat vizavi de noul sens giratoriu să fie mutat, iar legăturile la reţeaua de iluminat să fie refăcute la o distanţă mai mare de stradă, pentru ca circulaţia rutieră să nu fie încurcată în momentul în care începe amenajarea celeilalte jumătăţi a sensului giratoriu.
Măsuri vor fi luate şi în privinţa stâlpului publicitar al McDonald’s.
“Ne vom adresa celor de la McDonald’s să mutăm acest totem publicitar al lor, pentru că vrem să avem deschidere de pe esplanada parcărilor subterane, care va purta numele Piaţa <Ştefan cel Mare>, înspre Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare”.
Strada Nicolae Bălcescu, dată în folosinţă la finele lunii mai
Tot ieri au fost lămurite o serie de probleme legate de stâlpii de iluminat de pe strada Nicolae Bălcescu, de sistemul de colectare a apelor pluviale, care reprezenta o adevărată problemă în zonă, precum şi de parcările laterale, inclusiv din spatele Casei de Cultură.
La final, Ion Lungu s-a arătat mulţumit de modul în care se lucrează şi s-a arătat încrezător în faptul că lucrările vor fi finalizate la termen.
Lungu a declarat: “Lucrările sunt în grafic şi până la 31 mai vom deschide strada Nicolae Bălcescu, pe care se lucrează acum la o soluţie de colectare a apelor în sistemul de canalizare al oraşului. În câteva zile ar urma să fie turnat primul strat de asfalt, de binder. Tot până la sfârşitul lunii urmează să fie amenajat şi noul sens giratoriu, de la intersecţia străzii Nicolae Bălcescu cu bulevardul Ana Ipătescu.
Probleme deosebite nu sunt şi sunt convins că până la sfârşitul anului vom da în folosinţă parcările subterane, aşa cum s-a angajat constructorul, deşi termenul de finalizare al lucrării este martie 2013”.
Valoarea lucrărilor de realizare a celor două parcări subterane şi de modernizare a zonei centrale depăşeşte nouă milioane de euro, cea mai mare parte din bani fiind asigurată din fonduri europene.
( 5 mai 2012, 11:59:59
Cat priveste parcarea nu ii vad sensul in acel loc avand in vedere ca Centrul propriuzis al orasului e mai mult in Areni (Primarie, Policlinica, Palatul de Justitie, Universitate, Politie, Inspectoratul de Politie, Pompieri, Spital, etc). In zilele normale in Areni esti norocos daca gasesti un loc de parcare pe langa edificiile descrise mai sus. In schimb sunt cateva parcari in zona care arata DEPLORABIL. Decat sa bage banii aiurea Lungu putea foarte bine sa amenajeze parcarile actuale care exista si sa mai asfalteze niste drumuri.