În premieră, municipiul Suceava va găzdui, în perioada 20 – 22 septembrie, Conferinţa Internaţională „Economia socială, trend sau realitate”, la aniversarea a 25 de ani de activitate neîntreruptă a Social Firms Europe CEFEC în domeniul economiei sociale, conferinţă organizată de Asociaţia Regională de Educarea Adulţilor Suceava (AREAS), care deţine preşedinţia reţelei europene Social Firms Europe CEFEC.
La evenimentul din septembrie sunt aşteptate 80 de delegaţii, din 40 de ţări, care vor participa la sesiuni plenare, numeroase workshop-uri interactive şi atractive, sesiune de comunicări ştiinţifice la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava.
50 de participanţi, anunţaţi la Târgul Economiei Sociale
În cadrul conferinţei internaţionale va fi organizat, în premieră la Suceava, şi Târgul Economiei Sociale, în parcul central al municipiului Suceava, unde, după cum a precizat Alina Stredie, PR manager AREAS, şi-au anunţat prezenţa 50 de participanţi, întreprinderi de economie socială, cooperative, organizaţii active în producţia şi distribuţia de bunuri, cu ocomponentăde incluziune socială, care vor promova economia socială.
Vasile Gafiuc, preşedinte Social Firms Europe CEFEC şi preşedinte AREAS, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată joi, 3 mai, la Consiliul Judeţean Suceava, că „organizarea Conferinţei Anuale Europene în România este o premieră pentru Social Firms Europe CEFEC şi va constitui o oportunitate excelentă pentru comunitatea de specialişti şi antreprenori în economia socială atât din ţară, cât şi din străinătate, pentru analiştii economici, reprezentanţii autorităţilor publice responsabili de implementarea politicilor publice să facă schimb de idei şi să analizeze în mod real impactul şi provocările economiei sociale în contextul Anului European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii”.
Necesitatea unei legislaţii în economia socială
„Conferinţa va avea rolul de a pune bazele unui plan de acţiune pentru definirea unei legislaţii în economia socială, având în vedere”, a completat Vasile Gafiuc, „faptul că fiecare participant din ţară sau din străinătate va veni cu idei noi pentru a stimula această zonă vitală – economia socială şi promovarea de noi abordări”. El a dat exemplu de ţări precum Anglia, Italia, Austria, unde economia socială funcţionează foarte bine. „La modul cel mai simplist, economia socială”, a explicat Gafiuc, „pleacă tot de la o firmă care oferă locuri de muncă (50 +1 pentru persoane cu dizabilităţi), firmă care funcţionează, produce profit, iar acesta se îndreaptă spre un segment social, se <reinvesteşte> în ajutorarea unor oameni necăjiţi”. AREAS este sprijinită în organizarea conferinţei internaţionale din septembrie de Prefectura Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Primăria municipiului Suceava şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.