vineri, 4 mai 2012 - Anul XVII, nr. 101 (5006)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

În comunitatea poloneză

Sărbătoare la Poiana Micului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Comunitatea poloneză din satul Poiana Micului, comuna Mănăstirea Humorului, a celebrat miercuri o serie de momente cu semnificaţie deosebită pentru polonezii de pretutindeni, marcând totodată o aniversare locală, legată de stabilirea lor în această localitate.

Este vorba de Ziua Drapelului Poloniei şi Ziua Diasporei Polone (înscrise în calendarul sărbătorilor la data de 2 mai), precum şi Ziua Constituţiei (3 mai -  prima constituţie scrisă din istoria Europei moderne, adoptată în anul 1791 - în Franţa constituţia a fost adoptată în acelaşi an, dar în luna septembrie - şi a doua din lume, după cea a Statelor Unite ale Americii, din 1789).

Aceste celebrări au fost conjugate cu aniversarea a 170 de ani de la aşezarea primilor colonişti polonezi în Poiana Micului, în anul 1842.

 

Oaspeţi de seamă prezenţi la manifestări

Pentru marcarea acestor sărbători, Uniunea Polonezilor din România a organizat un program de manifestări la care, alături de comunitatea poloneză din Poiana Micului, au participat invitaţi din ţară, dar şi delegaţi din Polonia, manifestări care au cuprins oficierea Sfintei Liturghii în noua biserică romano-catolică din localitate (cu hramul Fericitul Ioan Paul al II-lea), un program artistic susţinut, în sala de festivităţi a Casei Polone din Poiana Micului, de ansamblurile folclorice „Mala Pojana” şi „Solonczanka”, şi vernisajul expoziţiei de artă plastică româno-polonă, care prezintă lucrările pictorului polonez Tymon Nieseolowski şi ale graficianului sucevean Mihai Pînzaru PIM.

Alături de comunitatea poloneză, în frunte cu preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, au participat la manifestări oaspeţi de seamă (episcopul romano-catolic de Iaşi Petru Gherghel, consulul Pawel Bogdziewicz, din cadrul Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti, pr. dr. Jan Walkusz, directorul Institutului Bisericii Catolice a Universităţii din Lublin, deputatul Gabriel Gospodaru), oficialităţi judeţene (vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Daniel Cadariu) şi locale (primarul comunei Mănăstirea Humorului, Cătălin Ionel Tomasciuc), preoţi şi reprezentanţi ai unor instituţii descentralizate (inspectorul şcolar general Cristian Cuciurean şi inspectorul şcolar pentru minorităţi naţionale Elena-Manuela David, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prof. Traian Duminică, directorul Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava), cadre didactice de la Şcoala Poiana Micului.

 

„O zi în care toţi polonezii trebuie să sărbătorească”

După concelebrarea Sfintei Liturghii, toţi participanţii s-au deplasat la Casa Polonă, unde s-au adresat saluturile de rigoare şi s-a desfăşurat spectacolul susţinut de ansamblurile care vor participa la ediţia din acest an a Festivalului „Întâlniri Bucovinene”.

Dacă deputatul Ghervazen Longher a subliniat în cuvântul său că este „o zi în care toţi polonezii trebuie să sărbătorească”, iar consulul Pawel Bogdziewicz a apreciat faptul că în Poiana Micului etnicii polonezi îşi păstrează limba şi tradiţiile, primarul Cătălin Ionel Tomasciuc şi-a mărturisit bucuria că în mandatul său se sărbătoresc 170 de ani de la aşezarea primilor munteni polonezi în acest sat.

Urarea lui, adresată participanţilor, a fost ca şi la cea de-a 300 - a aniversare „să ne putem întâlni în aceeaşi formaţie”.

Sărbătorire la care comunitatea poloneză din Poiana Micului, după prezentarea expoziţiei de artă plastică şi evoluţia aplaudată a ansamblurilor artistice, a primit „încurajarea şi binecuvântarea” episcopului Petru Gherghel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbătoare la Poiana Micului.
 Vizualizări articol: 1193 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Sărbătoare la Poiana Micului3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei