Un bărbat acuzat şi condamnat definitiv pentru braconaj a scăpat cu o amendă penală în valoare de 3.500 de lei, instanţa mai stabilind şi o sancţiune pe cale civilă, în valoare de aproximativ 3.000 de euro.
Decizia de condamnare definitivă a aparţinut Curţii de Apel Suceava, fiind pronunţată la finele lunii trecute după ce iniţial Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a stabilit o amendă penală mai mare, de 5.000 de lei.
Pe 21 decembrie 2010, după ce în zona de pădure Măgurele, în Câmpulung Moldovenesc, s-au auzit focuri de armă, poliţiştii şi lucrătorii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi au organizat filtre în trafic, pe căile de acces pe unde puteau ieşi braconierii din pădure. S-a reuşit identificarea unui BMW în care se afla, ca pasager în dreapta, Octavian Laurenţiu Tăutu, din Câmpulung Moldovenesc, în vârstă de 39 de ani la acea vreme. Bărbatul avea la picioare, învelită într-un tricou, o armă de vânătoare cu urme recente de folosire. Din corpul căprioarei împuşcate a fost extras un glonţ, ulterior probându-se fapta braconierului.
Conform deciziei magistraţilor Curţii de Apel Suceava au fost aplicate două amenzi cu caracter penal, una de 3.000 de lei şi una de 3.500 de lei, inculpatul trebuind să o plătească pe cea mai mare. Bărbatul trebuie să achite obligatoriu această amendă, în caz contrat pedeapsa amenzii urmând a fi înlocuită cu cea a închisorii. Conform magistraţilor, inculpatul mai are de plătit o sută de euro, reprezentând preţul încasat de acesta pentru arma de vânătoare mixtă pe care a folosit-o şi ulterior a vândut-o, de asemenea permisul de armă şi cel de vânătoare fiindu-i anulate.
Faţă de partea civilă din proces, Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Suceava, instanţa a mai stabilit ca inculpatul să achite daune de 4.000 de euro, din care urmează a fi scăzută duma de 4.000 de lei.
Poliţia, încă în căutarea braconierilor car au măcelărit căprioare gestante
Aceasta este una dintre puţinele fapte de braconaj cinegetic din ultimii ani în care s-a reuşit identificarea autorului şi s-a ajuns la o condamnare a acestuia, e drept doar prin aplicarea unei amenzi.
Un alt caz de braconaj din 2010, care vizează trei indivizi din Bistriţa -Năsăud, prinşi în zona Cârlibaba cu o maşină de teren, armă de vânătoare şi un iepure împuşcat, a ajuns în instanţă recent, pe rolul Judecătoriei Vatra Dornei.
Reamintim că acum câteva zile, trei indivizi din Borşa au împuşcat mai multe căprioare într-o pădure din Cârlibaba. Cu poliţia pe urmele lor, aceştia au abandonat animalele tranşate şi au dispărut cu o maşină de teren. La faţa locului poliţiştii au găsit tranşate cinci cervide, un mascul şi patru femele, trei dintre ele fiind gestante. Suspecţii poliţiei, trei la număr, au fugit de la faţa locului, nefiind încă prinşi.
Poliţiştii mărturisesc că indivizi care vin la braconaj cu maşini de teren, proiectoare şi arme de ultimă generaţie sunt greu de prins, dar şi mai greu de oprit din incursiunile lor nocturne în păduri, în condiţiile în care practica arată că pedepsele pe care le riscă aceştia nu sunt foarte aspre.