A vrut să-şi frigă câteva bucăţi de carne şi de slănină şi a dat foc la aproape 30 de hectare de vegetaţie uscată, resturi de exploatare şi litieră din fondul forestier, peste 400 de persoane, pompieri, silvicultori şi locuitori din zonă, fiind mobilizate pentru stingerea flăcărilor.
Incendiul a fost lichidat în totalitate luni seară, după aproape o zi şi jumătate de la izbucnirea lui.
Vinovat de toată această poveste este un bărbat din municipiul Vatra Dornei, Cătălin Leviţchi, în vârstă de 40 de ani, care s-a ales acum cu dosar penal pentru distrugere calificată.
A sunat la 112 şi a fugit
Incendiul a fost anunţat la 112, duminică, în jurul orei 13:00, chiar de către cel care l-a provocat, Cătălin Leviţchi.
Tânărul nu a declarat iniţial că el l-a provocat, însă s-a întâlnit pe drum, după aproape un kilometru şi jumătate, cu echipajul de poliţie trimis la faţa locului şi, luat la întrebări, a recunoscut totul.
Leviţchi le-a spus poliţiştilor că a plecat în acea dimineaţă în pădure să vadă dacă au apărut bureţii de primăvară, iar la întoarcere s-a gândit să-şi frigă câteva bucăţi de carne şi slănină pe care şi le luase de acasă.
A făcut un foc, însă flăcările au cuprins imediat vegetaţia uscată din zonă şi s-au extins cu repeziciune. Încercările disperate ale tânărului de a stinge focul au fost în zadar, iar când şi-a dat seama că incendiul ameninţă pădurea, a sunat la 112 şi a fugit.
Focarul incendiului era pe muntele Bârnărel, în pantă, în zonă greu accesibilă, pe un teren care aparţine de Ocolul Silvic Dorna, iar focul se extindea spre vegetaţia forestieră.
Situaţia era una disperată, primele echipaje de pompieri şi silvicultori ajungând cu greu la locul incendiului după aproximativ o oră, iar în zonă nu erau surse de apă la îndemână.
O armată întreagă de oameni a fost mobilizată pentru stingerea incendiului, pompieri, silvicultori, poliţişti, jandarmi, civili, muncind ore în şir pentru a limita valoarea pagubelor.
Vântul puternic şi cantitatea mare de cioate şi crengi de la copacii tăiaţi au făcut ca flăcările să se propage rapid şi să pârjolească aproape 30 de hectare de resturi de exploatare şi litieră din fondul forestier.
Cu ajutorul motopompelor se aducea apă din toate pâraiele şi izvoarele din zonă, pentru stingerea flăcărilor.
Deşi spre seară incendiul a fost localizat, pompierii şi silvicultorii au muncit şi în cursul nopţii şi în cursul zilei de luni pentru stingerea tuturor focarelor şi îndepărtarea oricărui pericol de reizbucnire a flăcărilor.
Incendii la Vicovu de Jos, Breza şi Pojorâta
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, numai în cursul zilei de luni, pentru stingerea incendiului de pe Bârnărel au intervenit nu mai puţin de 110 pompieri şi 190 de lucrători ai Ocoalelor Silvice Vatra Dornei, Pojorâta şi Crucea, fiind folosite 36 de motopompe, trei TAF-uri şi alte mijloace de intervenţie specifice, pentru a stinge resturile de exploatare forestieră care ardeau mocnit şi puneau în pericol pădurea.
Incendiul a fost lichidat luni la ora 21:00, iar în zonă au rămas în supraveghere lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei.
Zilele trecute, s-au înregistrat şi alte incendii de vegetaţie. La Vicovu de Jos, în zona numită Remezeu, au ars trei hectare de vegetaţie uscată, pompierii oprind flăcările înainte de a ajunge la fondul forestier din apropiere, care aparţine Ocolului Silvic Marginea şi care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 150 de hectare.
La Breaza, a ars un hectar de vegetaţie uscată şi resturi de exploatare forestieră, focul ameninţând să cuprinsă şi pădurea, precum şi o casă din zonă.
Fondul forestier a fost în pericol şi la Pojorâta, acolo unde pompierii au stins la timp un incendiu care a pârjolit jumătate de hectar de vegetaţie uscată.
( 2 mai 2012, 11:12:24