Cărăbuşii au invadat la propriu Suceava, de câteva seri putându-se observa o adevărată „ploaie” de astfel de insecte. Conform specialiştilor de la Unitatea Fitosanitară Suceava, ultima invazie a cărăbuşilor a fost în 2009, iar următoarea, conform fenomenului ciclic, era aşteptată în 2013.
Coordonatorul Unităţii Fitosanitare Suceava, Mihai Timofte, a declarat: „Aceste invazii apar o dată la patru ani, însă se pare că modificările climatice au schimbat puţin şi acest fenomen ciclic, fără a se putea spune că există o explicaţie clară în acest sens”.
Numărul mare de cărăbuşi din aceste zile pare a fi doar începutul invaziei.
Inginerul Vasile Tofan, specialist din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, a precizat că în fiecare an insectele apar când solul se încălzeşte, în judeţ această încălzire abia debutând. În aceste condiţii se poate spune că invazia cărăbuşilor din aceste zile abia este începutul a ceea ce va urma.
Inginerul Vasile Tofan a mai spus că din punct de vedere ştiinţific nu se poate face nici o legătură între o invazie de cărăbuşi şi un an rodnic în agricultură.
După ce trăiesc în adâncul solului timp de aproape patru ani, trecând prin stadiile de larvă şi de pupă, cărăbuşii ies la suprafaţă de obicei la începutul lunii mai, pentru aproximativ o lună de zile.
Cărăbuşul nu este foarte pretenţios în ceea ce priveşte hrana, găsindu-se pe aproape toţi copacii, însă preferă prunii, cireşii, vişinii, şi zarzării, în cazul pomilor fructiferi, şi stejarii, fagii sau ulmii, în ceea ce priveşte arborii.
Insecta produce pagube la pomii fructiferi, atacurile în număr mare compromiţând recoltele de fructe.
După ce ies la suprafaţă adulţii mor, nu înainte însă de a se reproduce.
Fiecare femelă face în jur de 90-120 de ouă, astfel că rata de înmulţire este foarte mare.
Cărăbuşii apar în fiecare an, şi în afara perioadelor de invazie, însă în număr mult mai mic.
(28 apr 2012, 14:52:29