Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 apr 2012 - Anul XVII, nr. 98 (5003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Indolenţă

Câmpulungul a pierdut în zece ani jumătate dintre păşuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Deşi deţine în scripte cea mai mare suprafaţă de păşuni din toată Moldova, municipiul Câmpulung Moldovenesc a ajuns într-o situaţie incredibilă. În doar zece ani, suprafaţa de păşune utilizabilă s-a redus la jumătate, nu din cauza unui cataclism, ci din indolenţa celor ce le-au gospodărit.

Situaţia era cunoscută parţial de autorităţi, dar cât de gravă este cu adevărat s-a aflat când s-au obţinut de la APIA situaţiile cu suprafeţele efective pentru care se derulează plăţi prin această agenţie pentru cei ce gospodăresc păşunile.

În urmă cu un deceniu, municipiul se putea considera pe drept cuvânt posesor al unei mari bogăţii, reprezentată de cea mai mare suprafaţă de păşune deţinută de o localitate în toată Moldova, adică 1.611 ha. Păşunile Câmpulungului, împărţite în trupuri mari pe toţi munţii din zonă, sunt concesionate periodic prin licitaţie unor organizatori de stâne şi văcării, pentru suprafeţele din extravilan, iar în intravilan suprafeţele mai mici sunt destinate păşunatului liber.

Licitaţiile organizate de administraţia locală în ultimul deceniu pentru concesionarea păşunilor au dus uneori la preţuri uriaşe, numai pentru că localnicii orgolioşi nu au vrut ca alţii să devină stăpâni de munte pe anumite trupuri de păşune. Chiar şi înainte de tentaţia finanţării europene, păşunile Câmpulungului au născut pasiuni teribile şi în urmă cu un deceniu s-a ajuns la confruntări directe pe munţi între diferite ”tabere” de crescători de animale şi chiar între localităţi cu păşunile pe hotare.

Bacii se înghesuie acum să-şi adjudece concesiunile de păşuni, pentru că, deşi se plâng mereu că nu scot prea mare profit din asemenea activitate, în realitate încasează în fiecare vară sume frumoase de la fiecare posesor de animale care îşi duce efectivele la stâne şi mai primesc şi bani europeni ca sprijin pentru întreţinerea păşunilor.

 

Cea mai mare problemă, împădurirea naturală a păşunilor

Toate contractele încheiate de primărie cu organizatorii de stâne au impus şi anumite condiţii, printre care obligaţia efectuării lucrărilor de întreţinere a păşunilor. Nu toţi organizatorii de stâne au fost însă preocupaţi de aceste lucrări, iar angajaţii primăriei, care ar fi trebuit să verifice respectarea contractelor, nu şi-au bătut capul ani la rând cu acest subiect.

Astfel a apărut şi s-a amplificat treptat cea mai mare problemă, împădurirea naturală a păşunilor. Fenomenul se manifestă firesc, pentru că seminţele copacilor din pădurile învecinate ajung pe păşuni şi astfel apar mereu pâlcuri de arbori mici. Aceştia trebuie eliminaţi, dacă se doreşte o păşune corespunzătoare, înainte de a ajunge la o anumită grosime. Ulterior, tăierea arborilor tineri este interzisă prin lege, iar pâlcurile de arboret trec automat în regim silvic, cu diminuarea aferentă a suprafeţei utilizabile de păşune. Cei ce au gospodărit păşunile Câmpulungului au fost nepăsători faţă de această regulă, curăţarea păşunilor nu s-a făcut la timp şi astfel mare parte din acestea au rămas împădurite prin efectul legii. În acest an, din cele 1.611 ha de acum un deceniu mai sunt utilizate efectiv ca păşuni doar 889 ha. Autorităţile câmpulungene admit că situaţia creată este ”foarte gravă” şi că este iremediabilă, pentru că arborii tineri de pe păşuni incluşi în regim silvic practic nu mai pot fi tăiaţi legal deocamdată, pentru a fi redată terenului destinaţia iniţială. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câmpulungul a pierdut în zece ani jumătate dintre păşuni.
 Vizualizări articol: 2635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Câmpulungul a pierdut în zece ani jumătate dintre păşuni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alta realizare a primarului trimis de
(28 apr 2012, 12:25:10
Ba copile care ai scris, e drept ca tu iti faci meseria si e corect ce ai pus pe hartie, da la Campulung asta e normaliatea, nu o stire. Cu Serban la carma targului, ce voiai, sa sporeasca pasunile? Bine ca macar au devenit padure si nu le-a vandut desteptul. Cand stiu ca blegii l-au ales de doua ori imi vine sa ii bat cu biciul. Si stiti voi ce, asta candideaza iar si vor fi inca sute de cretini sa il voteze pentru plocoane electorale, sa vedeti! Prostovanii merita sa piarda nu doar pasunile, ci si izmenele de pe ei...
2.   HISTORY trimis de
(28 apr 2012, 12:44:48
ASA AU PROCEDAT URMASII LU' MAGOG,PE UNDE AU TRECUT.
IN CAUTAREA IDENTITATII,DIN LIPSA DE OCUPATIE,AU MAI VANDUT CE NU ERA A LOR,BINEINTELES CU PROTECTIE.
AVAND IN VEDERE CA ,,RAZBOIUL FRATRICID'' DINTRE PCR SI SECURITATE CONTINUA,NU SE VOR LASA PANA NU VOR ADUCE REPUBLICA IN FALIMENT TOTAL.
UNDE FU ROMANII ,CAND FU DECAPITAT MIHAI VITEAZU???????????????????????
3.   SDFGH trimis de
(28 apr 2012, 13:39:55
Cum naiba sa nu piarda pasiunile (prin impadurire) cand cei din conducerea primariei nu au luat exemplu celor de la pojorata unde subventiile de la APIA au fost date direct primariei nu stapanilor de munte (a bogailor) care s/au imbogatit peste noapte si care nu au gospdarit bine pajistele care le administreaza.
Intr/o hotarare de consiliu local doar Ion Taran s/a opus acestei decizii care a imbogatit pe cei care administreaza aceste pasiuni (vedeti procesele verbale ale sedintelor din CL)
3.1  RE: SDFGH trimis de
(29 apr 2012, 21:23:14
asta trebuie spanzurat la cat si a batut joc si cat a furat din orasul asta dar sper k o sa plateasca dupa ce si ia flutur mana de pe el pt toate hotiile
4.   PTR BAU trimis de
(28 apr 2012, 18:10:12
MAI INTRODU IN ECUATE SI CENTRUL DE STUDII BUCOVINA!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei