Una dintre cele mai mari investiţii din infrastructura rutieră a Bucureştiului, pasajul Pipera, din zona de Nord a Capitalei, a cărui inaugurare a fost deja anunţată de primarul Sorin Oprescu pentru aceste zile, este un motiv de mândrie şi pentru noi, sucevenii, pentru că – şi nu mulţi ştiu acest lucru – pasajul a fost ridicat de o firmă din comuna Marginea, administrată de cinci fraţi din localitate.
Povestea lor e una cât se poate de interesantă, mai ales că de cei cinci fraţi s-a auzit chiar şi la Ministerul Transporturilor.
“Suntem cinci fraţi, exact ca degetele de la o mână, fiecare are rolul lui în firmă”
Petrică, Vasilică, Costel, Gheorghiţă şi Radu Grigorean sunt cinci dintre miile de mărgineni care au plecat în străinătate şi şi-au petrecut tinereţea lucrând pentru străini. Au muncit toţi în construcţii, iar după ani de muncă peste hotare s-au gândit să îşi încerce norocul acasă.
Şi-au făcut firma lor de construcţii, Baxcom, la Marginea, şi, împreună, au făcut ceea ce au ştiut ei mai bine. Să construiască. Şi au tot construit, astfel că în cei opt ani de la înfiinţarea firmei lor, şi-au trecut în portofoliu, pe lângă ridicarea pasajului suprateran Pipera-Barbu Văcărescu din Capitală, construcţii civile şi industriale, precum Centrul Economic „Bucovina”, cartierul Natura Residence –un complex rezidenţial de 200 de apartamente în Băneasa – Bucureşti, ridicarea sediului unei importante firme din domeniul tipografic şi al serviciilor IT (Inform Lykos –pe şoseaua de centură a Bucureştiului), sau lucrări de anvergură în infrastructură, cum ar fi pasajul de la Chitila, de pe centura de nord a Bucureştiului, ori lucrări de construcţie de poduri şi pasaje la autostrada Bucureşti - Ploieşti (pod peste râul Prahova, pod peste râul Ialomiţa).
În pauzele de pe şantiere din ţară, Fraţii Grigorean şi-au găsit timp să-şi construiască şi propriul lor “cartier”, la intrarea în municipiul Rădăuţi dinspre Suceava, ridicându-şi câte o casă pentru fiecare în parte, în care, însă, doar unul dintre ei, s-a mutat. “Noi n-am avut încă timp”, râde Petrică, unul dintre fraţi.
L-am găsit la sediul societăţii lor din Marginea şi l-am întrebat care e cheia reuşitei lor în afaceri.
“Uniunea noastră. Suntem cinci fraţi, exact ca degetele de la o mână, fiecare are rolul lui în firmă, ne înţelegem. O mână fără un deget o foloseşti mai greu…”, explică Petrică. Are 34 de ani şi se ocupă de “contracte, negocieri, clienţi”.
“Radu şi Gheorghiţă sunt şacali de şantier, dacă nu miros betonul, nu pot să doarmă noaptea, Costel e bun la toate, iar Vasilică se ocupă mai mult de partea administrativă şi financiară… cam asta e schema”, zâmbeşte tânărul afacerist.
„Asta-i moda la români, când trece cu elicopterul de la Minister şi vede oameni mulţi, zice <băi, aici se lucrează>”
Printre primele lor lucrări se numără Centrul Economic „Bucovina”. “A fost o încercare pentru noi, pentru că erau nişte probleme, iar o firmă care lucrase iniţial acolo se poticnise. Am venit cu utilajele noastre şi am reuşit să facem ce vroiau alţii să facă cu o armată de muncitori. Noi punem preţ pe utilaje, pe tehnologie, de asta am şi investit în ultimii ani peste un milion de euro şi investim în continuare. Asta-i moda la români, când trece cu elicopterul de la Minister şi vede oameni mulţi, zice <băi, aici se lucrează>. Dar lucrul nu trebuie să-l facă în principal oamenii, trebuie să-l facă maşinile, ăsta e principiul nostru. Avem utilaje câte vrem, iar când avem nevoie de un utilaj nou, mergem, îl cumpărăm şi ne facem treaba”, continuă să povestească Petrică Grigorean.
Au finalizat pasajul de la Pipera în mai puţin de un an
După Centrul Economic „Bucovina”, a urmat ridicarea unei clădiri impresionante pe şoseaua de centură a Bucureştiului, clădire care este sediul grecilor de la Inform Lykos, iar apoi a venit o altă provocare, un cartier rezidenţial de cinci stele din Capitală – Natura Residence, vizavi de grădina zoologică din Băneasa. „Am mers la Natura să facem un bloc şi le-am făcut pe toate până la urmă”, mărturiseşte Petrică Grigorean.
Mutarea cea mai importantă pentru societatea fraţilor Grigorean a fost atunci când au decis să treacă de la blocuri şi clădiri la reabilitare de drumuri şi construcţii de poduri şi pasaje.
Cu o firmă din Grecia, Petrică a reuşit să obţină, ca subcontractor, lucrările la pasajul Chitila din Bucureşti. „A fost prima experienţă în pasaje. Era o problemă tehnică, iar multe firme fugeau de acea lucrare. Noi am acceptat-o şi am apelat la o firmă cunoscută în Italia, cu care colaborăm de mai mulţi ani, iar inginerii de acolo ne-au dat soluţia optimă şi am reuşit să ne terminăm pasajul în câteva luni. Am primit felicitări chiar şi de la oficiali din Ministerul Transporturilor, ceea ce a contat foarte mult pentru noi”, spune Petrică Grigorean, arătându-mi pe un calculator mai multe fotografii de pe şantier.
Isprava de la Chitila a fraţilor Grigorean a fost o bună publicitate pentru firma din Marginea, care a fost luată ca subcontractor şi în lucrările pasajului de la Pipera. „Tot cu sprijinul colaboratorilor noştri din străinătate, am găsit soluţia tehnică cea mai bună. Am terminat de construit pasajul de 620 de metri în mai puţin de un an. Încă vreo două luni am fost întârziaţi cu materialele, că altfel am fi terminat mai repede. Nu ştiu să mai fie vreo lucrare asemănătoare în ţară, finalizată într-un timp atât de scurt”, subliniază tânărul om de afaceri din Marginea.
Aceeaşi societate de la care au subcontractat lucrările de la pasajul Pipera i-a cooptat pe fraţii Grigorean şi la mai multe lucrări pe autostrada Bucureşti, pasaje şi podurile peste Ialomiţa şi Prahova.
„Uite, podul ăsta l-a făcut tata. Pasajul ăsta, tot. Ce amintire frumoasă... ”
La ora actuală, muncitorii Baxcom sunt pe şantier şi lucrează la reabilitarea DN 6, la Caransebeş, precum şi pe DN 18, Baia Mare – Sighetu Marmaţiei, alături de grecii de la Aktor.
„În viitorul apropiat vrem să ne găsim ca partener o firmă mare de construcţii şi, împreună, să participăm la licitaţii, pentru a câştiga lucrări şi mai mari şi a demonstra că se pot construi şi lucruri de calitate. La noi, în România, este loc să faci treabă, dacă eşti serios, nu cauţi numai câştigul, investeşti bani în tehnologie şi cauţi să creşti, să creşti. E mai greu în Spania, Germania etc., unde e plin de poduri, pasaje... nu mai ai ce mai construi”, completează Petrică Grigorean.
E mândru că în viitorul apropiat, când vor creşte puţin mai mari, le va arăta celor trei copii pe care îi are, două fete şi un băiat, ce a realizat: „Uite, podul ăsta l-a făcut tata. Pasajul ăsta, tot. Ce amintire frumoasă... ”
Căutau meseriaşi români în Italia. Au dat anunţat la ziar.
Baxcom Marginea are 120 de angajaţi la ora actuală, însă, povesteşte Petrică Grigorean, selecţia s-a făcut din peste o mie de muncitori.
„În momentul de faţă, avem o echipă extraordinară, cu care şi mâine putem lua orice fel de lucrare complexă”, e convins tânărul om de afaceri.
Povesteşte că la începuturile firmei, pentru că aveau nevoie de buni meseriaşi cu care să-şi formeze muncitorii pe şantiere, însă mai toţi cei care ştiau meserie erau plecaţi în afară, au dat anunţ într-un ziar în Italia.
„Firmă din România caută muncitori pentru România, ceva de genu’… M-a sunat o ziaristă la un moment dat să mă întrebe dacă e adevărat anunţul. Da, doamnă, e adevărat. Da, doamnă, caut muncitori... da, 800 de euro salariul. Am găsit câţiva meseriaşi în Italia, câţiva în Grecia, care au acceptat şi i-am adus în ţară, să formeze la rândul lor alţi meseriaşi. Şi tot aşa până la ultimul angajat.
Ce „lucrări” vor să facă la ei acasă, în Marginea
În timp ce fraţii săi umblă prin ţară, pe şantierele firmei, Petrică Grigorean a rămas acasă, pentru că are de gând să se apuce de o nouă construcţie, fiind sprijinit bineînţeles de întreaga familie.
Vrea să schimbe imaginea comunei natale, astăzi fără trotuare, apă, canalizare, drumuri bune, cu zeci de case fără curent electric, fără locuri de joacă pentru copii etc., aşa că şi-a depus candidatura, ca independent, la Primăria Marginea
„Trebuie făcute trotuare în comună, pentru că oamenii merg pe stradă, iar când plouă sau ninge, e o adevărată aventură pe marginea drumului. Nu avem o maşină de pompieri în toată comuna. E nevoie să găsim soluţii pentru infrastructura apă-canal, ruta ocolitoare a comunei, să facem cumva să depăşim faza de schiţă pe hârtie, un cămin cultural nou... sunt multe de făcut. Trebuie schimbată legislaţia, nu poţi să-ţi permiţi ca în comună să ai utilaje pe care nu le are un judeţ ca Botoşani, de exemplu, şi să accepţi să vină o firmă din alt judeţ, cu trei lopeţi şi patru roabe, şi să-ţi facă drumuri de mântuială. Cu toţii au aceeaşi replică: bani puţini. Nimeni n-a spus, însă, că-i minte puţină. La Marginea, s-a construit într-o singură zi un pod pe care autorităţile nu au reuşit să-l termine de-un an, s-au organizat penticostalii şi ortodocşii şi în câteva săptămâni, prin donaţiile oamenilor din sat, s-au ridicat din temelii patru case făcute scrum într-o singură noapte în urma unui incendiu… chiar nu reuşim să facem din Marginea comuna pe care ne-o dorim cu toţii?!”, e pregătit pentru lupta electorală Petrică Grigorean, mărturisind că are de gând chiar să transmită şedinţele Consiliului Local pe internet, astfel încât chiar şi consătenii săi aflaţi la mii de kilometri de casă să poată vedea ce decizii se iau.
(27 apr 2012, 11:44:45