Unul dintre agresorii lui Cristian Căjvănean, omul de afaceri sucevean omorât cu cruzime în urmă cu aproape trei ani, şi-a aflat soarta. Marţi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat cu privire la recursurile depuse în dosarul lui Gheorghe Viorel Anton, zis „Legionarul”. Magistraţii au admis recursurile declarate de procurori şi de partea civilă şi au casat decizia Curţii de Apel Suceava, menţinând dispoziţiile Tribunalului Suceava. În aceste condiţii, „Legionarul” va avea de stat în puşcărie 12 ani, soluţie care este definitivă şi irevocabilă. Anton şi-a recunoscut de la început vinovăţia, mărturiile sale fiind extrem de importante pentru anchetatori. Judecătorii instanţei supreme nu au acceptat însă şi schimbarea încadrării juridice a faptei, în tâlhărie urmată de omor deosebit de grav.
Condamnările dictate sunt pentru constituirea unui grup infracţional organizat - şase ani de închisoare, pentru tâlhărie - 12 ani, pentru nerespectarea regimului materiilor explozive - cinci ani de închisoare, şi pentru contrabandă calificată - patru ani de puşcărie. Potrivit legislaţiei din România, Anton va executa pedeapsa cea mai grea, şi anume 12 ani de puşcărie.
„Legionarul”, obligat şi la cheltuieli judiciare de peste 10.000 de dolari
În afara anilor pe care-i va petrece după gratii, „Legionarul” trebuie să plătească şi cheltuieli de judecată în sumă totală de circa 35.000 de lei. Împotriva lui Gheorghe Anton s-au mai luat şi alte măsuri. Bunurile ridicate cu ocazia percheziţiilor din vara anului 2009 au fost confiscate. Este vorba de 2.000 de dolari USA, 1.400 de euro şi 18.339 de lei, bani pentru care s-a dispus instituirea sechestrului asigurator la CEC Bank.
Instanţa a mai confiscat o tomfă de cauciuc, o bâtă de baseball, o cutie în care se găseau trei cartuşe calibru 9 mm, un cuţit cu lama de 20 de cm, o folie cu fir verde şi bile, trei cartuşe 9 mm cu gaz iritant, un lanţ metalic de 47 de cm, 5 cuţite cu lamele de 25, 23, 18, 11 şi 10 cm, un arc din fibră de carbon şi şapte săgeţi, din care trei cu vârf metalic.
Filmul unei crime cu sânge rece
Pe 20 iulie 2009, Cristian Constantin Căjvănean a strâns banii de la mai multe case de schimb valutar şi se îndrepta spre casă. Era una dintre puţinele seri în care mergea singur spre domiciliul său.
Avea asupra sa echivalentul în lei şi valută a 400.000 de lei.
Şi-a parcat maşina şi mai avea câteva zeci de metri până acasă.
Pe o alee ce trece exact prin faţa blocului său, doi indivizi necunoscuţi l-au atacat, unul dintre agresori lovindu-l de două ori cu un par în cap.
I-au luat geanta cu bani şi au fugit printre blocuri.
Ulterior, unul dintre cei doi agresori, Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, a mărturisit că proprietarul casei de schimb valutar era filat de aproape două săptămâni, povestind cu lux de amănunte cum au pus la cale întregul jaf şi cum se aşteptau să scoată nu 400.000 de lei, ci 300.000 de euro. Deşi, iniţial, se ştia că proprietarul casei de schimb valutar a fost găsit, inconştient şi plin de sânge, la locul faptei, lucrurile nu au stat deloc aşa.
Cristi a reuşit să se ridice de la pământ şi s-a deplasat până la apartamentul său, unde i-a povestit soţiei ce s-a întâmplat. În momentul în care ambulanţa şi cadrele medicale au ajuns în zonă, Cristian Căjvănean se afla la domiciliul său şi a coborât pe picioarele lui în stradă. La Spitalul Suceava, Cristi Căjvănean a fost operat de urgenţă, în aceeaşi noapte, după ce, în urma investigaţiilor, medicii au depistat prezenţa unui cheag de sânge pe creier, produs în urma agresiunii.
Intervenţia chirurgicală nu a avut darul să-i salveze viaţa, deoarece, la scurt timp după înlăturarea hematomului identificat iniţial, s-au constatat şi alte leziuni pe creier, care continuau să producă hemoragii şi care nu puteau fi îndepărtate prin nici o metodă.
Banii au fost împărţiţi de cei şase indivizi pe un câmp dintre Ipoteşti şi Bosanci, iar borseta în care se aflau banii a fost arsă.
Ce condamnări au primit ceilalţi cinci indivizi
În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi cinci inculpaţi, magistraţii au dat o primă sentinţă. Tribunalul Suceava i-a condamnat pe Iulian Spatariu la 28 de ani de închisoare, pe Constantin Lungu la 25 de ani de închisoare, pe Daniel Florin Platoc „Caşuba” la 20 de ani de puşcărie, pe Alin Novac la15 ani de închisoare şi pe Vasile Ion Crasi la 12 ani de închisoare.
(26 apr 2012, 11:14:07