Şoferii prinşi în neregulă pe şoselele judeţului au de achitat sancţiuni contravenţionale cu o valoare mult mai mare, asta după ce poliţiştii rutieri au înlocuit din ce în ce mai des avertismentele scrise cu amenzi. Este o situaţie care sare în ochi din statistici şi care este explicată şi de conducerea Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
Subcomisarul Petrică Jucan, şeful Serviciului Rutier, a precizat că s-a recomandat scăderea numărului de procese verbale cu sancţiunea avertisment, mai ales la tipurile de abateri care reprezintă o cauză a producerii accidentelor, cum ar fi viteza, de exemplu.
Aşa se face că în primul trimestru al acestui an, Poliţia Rutieră a aplicat 17.354 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare care depăşeşte trei milioane de lei. Prin comparaţie, anul trecut, în aceeaşi perioadă, s-au aplicat 20.059 amenzi, însă valoarea lor cumulată a fost de doar 2,1 milioane de lei. Aşadar, deşi au fost întocmite cu aproape trei mii de procese verbale de sancţiune mai puţine, valoarea amenzilor este cu mult mai mare.
Punctul de amendă a crescut doar de la 67 la 70 de lei, astfel că nu se poate vorbi de o creştere semnificativă a cuantumului acestora.
Radarele au redus accidentele produse din cauza vitezei. Pietonii, marea problemă
Bilanţul Poliţiei Rutiere arată că în primele trei luni ale acestui an, în judeţ au avut loc 57 de accidente rutiere grave, soldate cu 12 morţi şi 55 de răniţi grav. Faţă de 2011, au fost cu trei accidente mai mult, numărul persoanelor decedate fiind însă mai mic, de 11.
Subcomisarul Petrică Jucan a precizat: „Dacă în anii precedenţi viteza excesivă era principala cauză de producere a accidentelor rutiere, în debut de 2012 situaţia s-a schimbat. Principala cauză este indisciplina pietonilor, care a dus la producerea a 19 accidente grave, soldate cu şase morţi şi 13 răniţi grav. Viteza este pe locul doi, cu 15 accidente, soldate cu 16 răniţi grav şi fără nici o persoană decedată. Credem că numeroasele acţiuni de control cu aparatele radar îşi arată efectul, însă din păcate avem mari probleme cu pietonii care nu se asigură la traversare”.
„Indisciplina pietonilor” se referă la situaţiile în care un accident se produce după o traversare neregulamentară, dar şi la cele în care victima se deplasează pe partea carosabilă.
Cele mai multe accidente grave cu pietoni se produc în mediul rural, acolo unde în general şoferii rulează cu viteze mai mari. Cele mai multe victime sunt din rândul vârstnicilor, de asemenea o pondere importantă a victimelor fiind şi din rândul copiilor.
Pe de altă parte, relevant privind numărul mare de abateri grave ale şoferilor este şi faptul că în primele trei luni ale anului au fost constatate 369 de infracţiuni la regimul rutier şi reţinute 767 permise de conducere.
(25 apr 2012, 15:19:48
Eu sunt perfect de acord cu sanctiunile pentru vijeliosii de peste 100km/h... ca asa este normal sa fie intr-o tara civilizata. ... dar nu sunt de acord cu locul de amplasare sau de activitate al haiducilor astia de politisti.
Daca analizezi drumul Suceava - Gura Humor, intre aceste localitati, exista cel mai mic risc de producere al unui accident, asa ca, nu acolo ar trebui sa-si faca politia datoria
Politia , sa mai faca si activitatea de preventie si de educare a mirlanetilor!
De obicei, nu se vizeaza siguranta participantilor la trafic ci mai degraba prinderea celor care depasesc un pic viteza legala, pentru a le papa toti banii … si nu mi se pare normal!.
Absolut necesar ar fi sa se fixeze din loc in loc, cit mai des, indicatoare, panouri la vedere cu VITEZA LEGALA. Asta pe anumite portiuni de drum, sau intre localitati!
Si atunci sigur nu vor mai fi atitea discutii si nici suparari din partea soferilor...