Caloriferele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor mai furniza căldură până spre finele acestei săptămâni, după care cazanele pe cărbune ale Termica vor fi oprite până la venirea unui nou sezon rece.
Conducerea Termica Suceava a precizat că nu a fost stabilită încă data din care vor înceta furnizarea căldurii, aceasta urmând să fie decisă în funcţie de temperaturile exterioare care vor fi înregistrate zilele următoare.
“Conform legislaţiei, furnizarea căldurii către populaţie nu mai este necesară dacă timp de trei zile consecutive se înregistrează temperaturi medii de peste 10 grade Celsius în intervalul orar 6,00 seara – 6,00 dimineaţa”, a declarat directorul de marketing al Termica Suceava, Doina Oică.
În condiţiile în care furnizarea căldurii în sezonul rece 2011 – 2012 a început din 15 octombrie şi se va încheia la finele lunii aprilie, asta înseamnă că Termica a funcţionat în regim de iarnă mai bine de jumătate de an.
Din cele şapte luni în care sucevenii au avut nevoie de căldură în apartamente, doar cinci luni sunt considerate oficial ca făcând parte din sezonul rece – noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie şi martie, încât doar pentru acestea se acordă populaţiei subvenţii la plata facturilor la încălzire.
Tocmai de aceea, o parte a populaţiei şi-a limitat consumul de căldură prin închiderea repartitoarelor din apartamente sau chiar pe întreaga scară de bloc, prin închiderea gigacalorimetrelor, atunci când majoritatea locatarilor au fost de acord cu această măsură.
Cu toate acestea, conform conducerii Termica, consumul de căldură la nivelul lunii aprilie este similar celui din luna martie, semn că mulţi suceveni nu au vrut să renunţe la confortul termic, chiar dacă aceasta a însemnat cheltuieli suplimentare.
Pentru că acestea sunt ultimele zile în care se mai furnizează căldură în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat, la nivelul asociaţiilor de proprietari citirea repartitoarelor de costuri a fost amânată cu câteva zile, până la finele lunii, astfel încât tot consumul de gigacalorii să fie prins pe factura lunii aprilie.
(25 apr 2012, 09:14:26
Specialiştii de la Observatorul Astronomic Naţional din Japonia au ajuns la această concluzie după ce au studiat activitatea petelor solare. Ei spun că un fenomen similar s-a petrecut în secolul al XVII-lea, când temperaturile de pe Pământ au scăzut timp de 70 de ani, fluviul Tamisa din Londra a îngheţat, iar cireşii din Japonia au înflorit mult mai târziu.
Cercetătorii spun că, în acea perioadă, temperaturile au scăzut cu 2,5 grade Celsius. Observaţiile actuale arată că trendul este similar, ceea ce înseamnă că temperaturile de pe Pământ ar putea scădea în viitor.
De asemenea, japonezii au mai descoperit că polii magnetici ai Soarelui au început să îşi modifice poziţiile mai repede decât era estimat. Specialiştii spun că polii nord şi sud ai Soarelui ar fi trebuit să se inverseze începând cu mai 2013, însă polul nord a început deja să se mişte. În schimb, polul sud a rămas la locul său.