ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor impresionant de preoţi, a oficiat ieri Sfânta Liturghie în aer liber, în curtea Mănăstirii Voroneţ, cu prilejul hramului mănăstirii ctitorite de Ştefan cel Mare, în ziua Sf. Gheorghe, 23 aprilie.
Zeci de credincioşi au ţinut să ia parte la acest eveniment religios, care a devenit o sărbătoare a Voroneţului, un prilej de întâlnire a celor apropiaţi mănăstirii, a celor care preţuiesc Voroneţul - mănăstire cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, care face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO - dar şi din preţuire pentru obştea de maici de la Voroneţ, în frunte cu maica stareţă, stavrofora Irina Pântescu.
Rugăciune şi evlavie
În ajunul hramului, duminică, pe 22 aprilie, măicuţele au împodobit cu flori proaspete icoana Sf. Gheorghe din biserică şi au săvârşit slujba de priveghere. Ieri dimineaţă, în sunet de clopote, ÎPS Pimen a fost întâmpinat de preoţi şi de obştea de maici de la Voroneţ, cu toţii îndreptându-se către spaţiul special amenajat în curtea mănăstirii, altarul, unde a avut loc Sfânta Liturghie. În jurul altarului, frumos împodobit cu cetină de brad şi flori proaspete, s-au aşezat credincioşii, care au cântat, la îndemnul monahiei Gabriela Platon, cântarea „Hristos a Înviat” şi au rostit în cor rugăciunea „Crezul” sau „Simbolul Credinţei”.
Zestrea românilor
Monument arhitectonic unic în România, Mănăstirea Voroneţ a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, care i-a dat hramul principal, „Sf. Gheorghe”. Mănăstirea Voroneţ, cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO.
În cuvântul său de învăţătură, ÎPS Pimen a vorbit despre monumentele istorice înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, printre care şi Voroneţul, despre cel mai mare român, „cine altul decât voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt”, despre Sf. Daniil Sihastrul, al cărui mormânt este la Voroneţ, dar şi despre Sf. Gheorghe - purtătorul de biruinţă.
Mănăstirea Voroneţ este cunoscută şi prin faptul că aici este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul. Stavrofora Irina Pântescu, stareţa Mănăstirii Voroneţ, ne-a spus că „Mănăstirea Voroneţ a fost construită de Ştefan cel Mare în 1488, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci. El a făcut această mănăstire într-un timp record pentru timpurile de atunci, şi chiar şi pentru cele de astăzi, în trei luni şi trei săptămâni de la punerea pietrei de temelie până la sfinţire”.
Mănăstirea Voroneţ, un exemplu de chivernisire
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a dat ca exemplu Mănăstirea Voroneţ: „Ceea ce vedeţi dumneavoastră aici, la Voroneţ, se datorează cinstei cu care obştea mănăstirii, în frunte cu maica stareţă, chiverniseşte, administrează aceste fonduri, provenite din ceea ce daţi dumneavoastră, cumpărând o lumânare, o vedere, un album... Statul nu dă mai nimic. Şi astăzi se fac la Voroneţ lucrări foarte costisitoare. Dacă este cinste, se pot face multe. (...). De aceea, spun totdeauna, şi se supără cei mai mulţi, şi mă condamnă (<Ăsta-i popă, vorbeşte aşa>). Noi, Biserica, putem face mai bine, mai ieftin şi la timp, sub supravegherea celor de specialitate. V-am spus aceste cuvinte, nu să acuz, ci ca o descărcare a sufletului meu şi al celor care simt româneşte şi creştineşte”.
(24 apr 2012, 15:07:52