Un crescător de animale din satul Glodu, comuna Panaci, a fost diagnosticat cu o boală rară, care are un potenţial destul de ridicat de mortalitate. Bărbatul s-a îmbolnăvit de febră hemoragică cu sindrom renal, o afecţiune mai dificil de depistat şi tratat, însă medicii suceveni care s-au ocupat de caz au reuşit să-l salveze. Pacientul, în vârstă de 44 ani, a fost internat recent în Spitalul Judeţean de Urgenţă, în secţia de Nefrologie, după ce boala respectivă i-a afectat rinichii.
Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că bărbatul s-a îmbolnăvit de la bălegarul din grajd. „Febra hemoragică este o boală transmisă şi prin contactul direct cu urina şi materiile fecale de la animalele infectate. Pacientul a îndepărtat dejecţiile fără a se proteja”, a spus medicul.
Febra hemoragică, o boală asemănătoare cu leptospiroza
Responsabilul DSP a arătat că febra hemoragică este o boală asemănătoare cu leptospiroza, atât ca proces epidemiologic, cât şi ca simptomatologie. Virusul responsabil de apariţia ei nu se transmite de la o persoană la alta, ceea ce înseamnă că boala nu este una contagioasă. Astfel de cazuri se diagnostichează şi se tratează de obicei la Iaşi, însă bărbatul de 44 ani a fost depistat şi vindecat pe plan local, datorită medicilor din secţia de Nefrologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.
Febra hemoragică cu sindrom renal este o afecţiune renală acută, de origine infecţioasă. Este o boală rară cauzată de virusul lui Hantaan (sau hantavirus), care apare mai des în mediul rural şi afectează de obicei agricultorii şi tăietorii de lemne.
Simptomele febrei hemoragice cu sindrom renal
Boala debutează brusc, simptomele fiind la început asemănătoare celor ale unei gripe, după care apar durerile: de cap, musculare, abdominale, lombalgiile, simptome care pot dura între 6 şi 15 zile. Uneori survin şi hemoragii, respectiv sângerări nazale sau ale conjunctivei, fiind determinată şi prezenţa de sânge în urină. A treia fază este cea a insuficienţei renale acute, când urinele devin rare, hemoragice şi conţin proteine. Nivelurile ureei şi creatininei în sânge pot creşte foarte mult.