O femeie în vârstă de 35 ani, angajată a unei societăţi de turism din Rădăuţi, a fost diagnosticată cu boala Lyme, o afecţiune gravă, care este transmisă de căpuşe. Aşa a informat ieri directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, care a precizat că acest caz este primul din 2012. O altă femeie din Rădăuţi, în vârstă de 59 ani, prezintă la rândul ei simptome specifice bolii Lyme, însă deocamdată nu se poate vorbi decât despre o suspiciune, investigaţiile în acest caz nefiind încă finalizate. Pacienta suspectă de boala Lyme este o asistentă medicală pensionară, care a lucrat în secţia de boli contagioase a spitalului din localitate.
Lyme, supranumită şi boala cu o mie de feţe
Boala Lyme este foarte greu de diagnosticat şi tratat din cauza numeroaselor simptome pe care le are, specifice şi altor afecţiuni. Lyme mai este supranumită şi boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, iar cu cât boala este tratată mai repede, imediat după muşcătura de căpuşă, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. În caz contrar, se poate ajunge la o afecţiune cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice şi neurologice. În cazurile complicate, tratamentul poate dura şi ani de zile.
Numărul persoanelor muşcate de căpuşe creşte odată cu încălzirea vremii
Medicii atrag atenţia că riscul de a fi muşcaţi de căpuşe creşte considerabil odată cu venirea primăverii şi a verii, moment în care numărul activităţilor desfăşurate în aer liber este mult mai mare, şi recomandă măsuri de protecţie în timpul grădinăritului, campingului sau la picnicuri.
Potrivit specialiştilor, fiecare persoană care a extras o căpuşă de pe pielea sa trebuie să consulte imediat un medic, mai ales dacă apare o înroşire la locul muşcăturii sau se confruntă cu alte simptome suspecte, cum ar fi dureri musculare, nas înfundat, transpiraţii - aşa numita gripă de vară.
Primele semne ale infecţiei
Primul semn al infecţiei este, de obicei, o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în una, două săptămâni de la infecţie, dar care poate apărea uneori şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei. Urticaria trece, în general, în circa o lună, iar deşi medicii consideră urticaria ca fiind un semn tipic pentru boala Lyme, sunt mulţi bolnavi care nu o fac.
Împreună cu urticaria, persoana infectată mai poate avea simptome asemănătoare gripei, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare.
(24 apr 2012, 14:35:03