Peste 10.300 de suceveni sunt bolnavi de ulcer, arată statisticile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, numărul persoanelor cu această afecţiune fiind totuşi în scădere.
Datele contabilizate de această instituţie arată că, în primele două luni ale anului, numărul persoanelor suferinde de ulcer era de 10.327, faţă de 10.551 în aceeaşi perioadă a anului trecut. În ianuarie şi februarie 2012, din cauza acestei afecţiuni nu a decedat nici o persoană, spre deosebire de acelaşi interval din 2011, când a fost înregistrat un deces.
Potrivit medicilor, ulcerul apare la orice vârstă, dar incidenţa maximă este la tineri.
Schimbarea alimentaţiei acutizează simptomele bolii, iar odată cu venirea primăverii această afecţiune a stomacului recidivează, o cauză fiind adesea consumul mai mare de crudităţi, care cresc aciditatea gastrică.
Factori de risc în apariţia ulcerului
Medicii nu pot aprecia cu exactitate cu cât creşte în această perioadă numărul bolnavilor, însă au constatat că ameţelile, greaţa, balonările, durerile şi arsurile stomacale sunt mai frecvente primăvara.
Principalul vinovat de apariţia ulcerului este bacteria Helicobacter Pylori, care lezează ţesuturile stomacului. Totuşi, riscurile de a deveni ţinta unei asemenea boli se amplifică dacă există antecedente de ulcer în familie, alimentaţia este haotică, se consumă frecvent cafea, ceai, răcoritoare pe bază de cafeină sau se fumează multe ţigări.
Alţi factori de risc sunt reprezentaţi de consumul frecvent de alimente condimentate (ardei iute, boia, piper, muştar), desfăşurarea de activităţi fizice şi psihice solicitante, odihnă insuficientă (nu se dorm minimum opt ore pe noapte), imunitate scăzută care predispune organismul la răceli şi infecţii.
Cum poate fi prevenit ulcerul
Pentru a preveni apariţia sau agravarea bolilor de stomac în acest sezon medicii recomandă evitarea abuzurilor alimentare, de alcool, cafea, tutun sau medicamente. Printre alimentele interzise persoanelor care suferă de ulcer se regăsesc condimentele, afumăturile, prăjelile, alimentele sărate, brânzeturile fermentate şi fructele acide.
Legumele precum ceapa, usturoiul, castraveţii, varza, ardeiul, conopida, ţelina, ridichile, fasolea şi mazărea sunt de asemenea contraindicate. Băuturile reci sau prea fierbinţi, precum şi cele carbogazoase sunt şi ele interzise.
Ulcerul este definit ca fiind o leziune a suprafeţei tractului digestiv. În cazul în care tratamentul nu se instituie la timp, această leziune are tendinţa de a se adânci în profunzimea mucoasei gastrice, declanşând craterul ulceros.
(23 apr 2012, 11:39:11