Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 apr 2012 - Anul XVII, nr. 92 (4997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tradiţie

Credincioşii din Liteni s-au adunat ieri la Izvorul Tămăduirii, din Poiana Ursului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de oameni din oraşul Liteni, în frunte cu primarul Tomiţă Onisii,s-au adunat, ieri, la Izvorul Tămăduirii, izvordespre care localnicii spun că are puteri vindecătoare. Aşa cum este tradiţia, după sărbătorile pascale, în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Înviere, locuitorii oraşului Liteni, dar şi cei din satele limitrofe, se adună la un izvor cu puteri miraculoase, aflat în Poiana Ursului, pentru a-şi umple sticlele cu apă sfinţită de preoţi, după care petrec şi se ospătează ca la o adevărată sărbătoare câmpenească. Ieri, în jurul orei 12.00, un sobor de preoţi au oficiat o slujbă de sfinţire a apei. La final, preoţii au stropit cu agheasmă apa, dar şi mulţimea prezentă la eveniment.

 

Petrecere cu dans şi muzică, în centrul oraşului Liteni

Dacă în ceilalţi ani, întreaga sărbătoare de Izvorul Tămăduirii se petrecea în Poiana Ursului, despre care Mihail Sadoveanu spunea „că este un loc încântat plin de farmec în care localnicii obişnuiau să sărbătorească cele mai importante evenimente din viaţa lor”, anul acesta, din cauza precipitaţiilor care au căzut în ultimele zile, terenul nu era propice pentru dans şi muzică. După cum ne-a spus primarul Onisii, localnicii din Liteni s-au bucurat ieri de un spectacol extraordinar, în centrul oraşului, împreună cu Ansamblul „Izvoraşul” al Casei de Cultură din Liteni, format din elevi şi tineri care au prezentat cântece şi jocuri populare, Fanfara Zece Prăjini, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava (orchestră, corpul de balet, instrumentişti şi solişti vocali), iar la final, invitata specială a spectacolului, Andreea Bălan, care a susţinut un recital în faţa a sute de spectatori.

Primarul Tomiţă Onisii a spus: „Am ales să facem petrecerea în centrul oraşului, unde am amenajat o scenă, pentru că din cauza ploilor din ultima perioadă, terenul era destul de umed şi nu se puteau amplasa tarabe, corturi, scena, cu tot ce este necesar unei petreceri adevărate. Această zi, de Izvorul Tămăduirii, a devenit una festivă, o sărbătoare la care lumea ase întâlneşte, socializează, cântă, dansează, pe scurt, se simte bine.Este o adevărată carte de vizită pentru localitatea noastră, face parte din tradiţia comunei şi trebuie să facem tot posibilul pentru a o păstra”.

 

Legenda soldatului orb, vindecat la Izvorul Tămăduirii

Am aflat de la Mihai Axinte, care a fost 30 de ani primar în Liteni şi patru ani viceprimar, că în secolul al XIX-lea, un soldat, care s-a întors de pe front orb, în urma unei explozii, şi-a recăpătat vederea după ce s-a spălat la izvorul din Poiana Ursului. „Aici a auzit vocile unor străini şi le-a cerut ajutorul pentru a-şi potoli setea. Ei l-au dus la izvorul de pe marginea drumului, de unde a băut din apa rece care avea să-i schimbe viaţa. După ce s-a spălat pe faţă, şi-a recăpătat vederea. Vestea minunii s-a răspândit cu repeziciune pe toată Valea Siretului şi locuitorii acestei zone mai păstrează şi astăzi credinţa că apa izvorului este bună de leac. După această minune, sătenii l-au numit Izvorul Tămăduirii”, ne-a povestit Mihai Axinte, în vârstă de 62 de ani. El a completat că pe timpul regimului comunist, „preoţii mergeau pe ascuns să sfinţească apa la izvorul din Poiana Ursului, pe la ora 6:00 dimineaţa, să nu fie văzuţi de securişti, după care, oamenii mergeau în cursul zilei şi-şi umpleau vasele cu apă sfinţită pe care o aduceau acasă”.

 

Puterea apei sfinţite

Pe locul izvorului a fost ridicată şi o cruce mare, din piatră, care să marcheze izvorul tămăduitor. Credincioşii care au venit să ia ieri apă de la izvor ne-au spus că „apa are puteri miraculoase dacă cel care o bea crede în ea şi are credinţă puternică”. Catinca Ivan, în vârstă de 84 de ani, ne-a spus că vine an de an să ia apă sfinţită de la acest izvor, pentru că este bună la toate, bună pentru a vindeca boli, pentru a feri casa de primejdii. De aceeaşi părere este şi Constantin Iurea, în vârstă de 63 de ani, din Liteni, care ne-a povestit că apa de la Izvorul Tămăduirii este foarte bună pentru băut, ca şi agheasma, dar este bună şi pentru vindecarea de boli, atunci când un copil este în primejdie, când un bătrân este în suferinţă, „este bună tare, de aceea nu trece an să nu vin să iau apă sfinţită de la acest izvor”.

Poiana Ursului a devenit, mai ales după 1990, un loc de pelerinaj.

La sărbătoarea Izvorul Tămăduirii de la Liteni au fost prezenţi ieri şi oameni politici, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul din Fălticeni, Vasile Tofan, vicepreşedintele PD-L Suceava Corneliu Popovici şi preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credincioşii din Liteni s-au adunat ieri la Izvorul Tămăduirii, din Poiana Ursului.
 Vizualizări articol: 1848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 7 voturi
Credincioşii din Liteni s-au adunat ieri la Izvorul Tămăduirii, din Poiana Ursului2.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hotii trimis de
(21 apr 2012, 14:02:46
O gasca de hotilaughing,invitam toti bolnavii la izvor sa bea apa si sa lase spitalele ca ori cum nu au fonduri si medici.
2.   Paine si circ... trimis de
(21 apr 2012, 20:50:19
La scoala din "ORASUL"Liteni copiii merg la buda in fundul curtii si nu au unde sa se spele pe maini dupa...In acelasi timp,nesimtitii care ne guverneaza platesc bani grei pentru prestatia unor nulitati ca Andreea Balan...Sarantocii casca gura la limuzinele si costumele politicienilor si popilor si spera la ceva de pomana...un mic,o bere,un kil de orez...orice!Cum sa mergem inainte,dragilor?
3.   HAI SA NE CIRCARIM trimis de
(22 apr 2012, 09:09:25
Sigur,a inceput campania electorala.Sigur ca sunt bani pentru Andreea Balan,doar Ungureanu a dat 170 milioane euro puterii pentru campania electorala.
4.   DE UNDE VIN BANII PENTRU ANDREEA BALAN?? trimis de
(22 apr 2012, 09:20:26
Sa vedem putin de unde vin banii pe care puterea ii arunca in campania electorala.
-Guvernul a facut cadou puterii 170 milioane euro
-La capitolul ,,achiziţii”, cei mai risipitori edili s-au dovedit a fi, potrivit Curţii de Conturi, cei din Suceava care au irosit 6,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro), Braşov – 4,2 milioane de lei (990.000 de euro), Argeş – 3,6 milioane de lei (840.000 de euro)
-Un control al Curţii de Conturi a arătat că modul în care Casa Naţională de Pensii este administrată, este unul dezastruos. Curtea de Conturi a descoperit pierderi de peste 130 de milioane de euro, iar datoriile nerecuperate au depăşit 6 miliarde de euro.De asemenea, Curtea de Conturi a constatat lipsa a peste şapte milioane de euro cheltuite pe pensii plătite din greşeală de două ori sau pe pensii acordate unor persoane decedate şi chiar servicii gratuite prestate către firme private.
-Retinerea CASS (fondul sanatate)din intreaga pensie a fost declarata neconstitutionala .
5.   Nu fi prost trimis de
(22 apr 2012, 16:15:37
aia e mana politiei, ei au facut intreaga petrecere! Nu Andreia bALAN
6.   Primarul din liteni sau din ipotesti? trimis de
(22 apr 2012, 21:52:45
din cate am auzit el are un apartament in ipotesti...oare facand naveta nu a observat ca drumul suceava - liteni arata ca dupa primul razboi mondial?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei