Zeci de oameni din oraşul Liteni, în frunte cu primarul Tomiţă Onisii,s-au adunat, ieri, la Izvorul Tămăduirii, izvordespre care localnicii spun că are puteri vindecătoare. Aşa cum este tradiţia, după sărbătorile pascale, în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Înviere, locuitorii oraşului Liteni, dar şi cei din satele limitrofe, se adună la un izvor cu puteri miraculoase, aflat în Poiana Ursului, pentru a-şi umple sticlele cu apă sfinţită de preoţi, după care petrec şi se ospătează ca la o adevărată sărbătoare câmpenească. Ieri, în jurul orei 12.00, un sobor de preoţi au oficiat o slujbă de sfinţire a apei. La final, preoţii au stropit cu agheasmă apa, dar şi mulţimea prezentă la eveniment.
Petrecere cu dans şi muzică, în centrul oraşului Liteni
Dacă în ceilalţi ani, întreaga sărbătoare de Izvorul Tămăduirii se petrecea în Poiana Ursului, despre care Mihail Sadoveanu spunea „că este un loc încântat plin de farmec în care localnicii obişnuiau să sărbătorească cele mai importante evenimente din viaţa lor”, anul acesta, din cauza precipitaţiilor care au căzut în ultimele zile, terenul nu era propice pentru dans şi muzică. După cum ne-a spus primarul Onisii, localnicii din Liteni s-au bucurat ieri de un spectacol extraordinar, în centrul oraşului, împreună cu Ansamblul „Izvoraşul” al Casei de Cultură din Liteni, format din elevi şi tineri care au prezentat cântece şi jocuri populare, Fanfara Zece Prăjini, Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava (orchestră, corpul de balet, instrumentişti şi solişti vocali), iar la final, invitata specială a spectacolului, Andreea Bălan, care a susţinut un recital în faţa a sute de spectatori.
Primarul Tomiţă Onisii a spus: „Am ales să facem petrecerea în centrul oraşului, unde am amenajat o scenă, pentru că din cauza ploilor din ultima perioadă, terenul era destul de umed şi nu se puteau amplasa tarabe, corturi, scena, cu tot ce este necesar unei petreceri adevărate. Această zi, de Izvorul Tămăduirii, a devenit una festivă, o sărbătoare la care lumea ase întâlneşte, socializează, cântă, dansează, pe scurt, se simte bine.Este o adevărată carte de vizită pentru localitatea noastră, face parte din tradiţia comunei şi trebuie să facem tot posibilul pentru a o păstra”.
Legenda soldatului orb, vindecat la Izvorul Tămăduirii
Am aflat de la Mihai Axinte, care a fost 30 de ani primar în Liteni şi patru ani viceprimar, că în secolul al XIX-lea, un soldat, care s-a întors de pe front orb, în urma unei explozii, şi-a recăpătat vederea după ce s-a spălat la izvorul din Poiana Ursului. „Aici a auzit vocile unor străini şi le-a cerut ajutorul pentru a-şi potoli setea. Ei l-au dus la izvorul de pe marginea drumului, de unde a băut din apa rece care avea să-i schimbe viaţa. După ce s-a spălat pe faţă, şi-a recăpătat vederea. Vestea minunii s-a răspândit cu repeziciune pe toată Valea Siretului şi locuitorii acestei zone mai păstrează şi astăzi credinţa că apa izvorului este bună de leac. După această minune, sătenii l-au numit Izvorul Tămăduirii”, ne-a povestit Mihai Axinte, în vârstă de 62 de ani. El a completat că pe timpul regimului comunist, „preoţii mergeau pe ascuns să sfinţească apa la izvorul din Poiana Ursului, pe la ora 6:00 dimineaţa, să nu fie văzuţi de securişti, după care, oamenii mergeau în cursul zilei şi-şi umpleau vasele cu apă sfinţită pe care o aduceau acasă”.
Puterea apei sfinţite
Pe locul izvorului a fost ridicată şi o cruce mare, din piatră, care să marcheze izvorul tămăduitor. Credincioşii care au venit să ia ieri apă de la izvor ne-au spus că „apa are puteri miraculoase dacă cel care o bea crede în ea şi are credinţă puternică”. Catinca Ivan, în vârstă de 84 de ani, ne-a spus că vine an de an să ia apă sfinţită de la acest izvor, pentru că este bună la toate, bună pentru a vindeca boli, pentru a feri casa de primejdii. De aceeaşi părere este şi Constantin Iurea, în vârstă de 63 de ani, din Liteni, care ne-a povestit că apa de la Izvorul Tămăduirii este foarte bună pentru băut, ca şi agheasma, dar este bună şi pentru vindecarea de boli, atunci când un copil este în primejdie, când un bătrân este în suferinţă, „este bună tare, de aceea nu trece an să nu vin să iau apă sfinţită de la acest izvor”.
Poiana Ursului a devenit, mai ales după 1990, un loc de pelerinaj.
La sărbătoarea Izvorul Tămăduirii de la Liteni au fost prezenţi ieri şi oameni politici, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul din Fălticeni, Vasile Tofan, vicepreşedintele PD-L Suceava Corneliu Popovici şi preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor.
(21 apr 2012, 14:02:46