Marii producători şi ţăranii care au ales anul trecut să cultive pe suprafeţe importante cartofi au făcut una dintre cele mai proaste afaceri posibile, de la momentul recoltării şi până acum marfa lor având un preţ derizoriu. Mai mult, după preţul foarte mic din toamnă, acesta, infim cum era, a scăzut şi mai mult.
Leonard Ovidiu Ioachimescu, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cartof „Sucidava” Suceava, organizaţie din care fac parte marii cultivatori din judeţ, a explicat că producţiile de cartof, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, au fost peste nivelul cererii, astfel încât încă din toamnă aceştia s-au vândut la un preţ foarte mic. Imediat după recoltare, la producător kilogramul de cartof s-a vândut cu 30-40 de bani kilogramul, asta în condiţiile în care era vorba de marfă selectată, cartofi mari gata pregătiţi în saci.
Cât au investit şi cât „câştigă” cultivatorii de cartof
Cei care au mizat pe faptul că vor obţine un preţ mai bun dacă ţin cartoful în depozite au făcut o afacere şi mai proastă.
Leonard Ioachimescu a declarat: „În momentul de faţă nici la un preţ de 20 de bani per kilogram nu se mai găsesc clienţi. Probabil că mari cantităţi compromise vor fi aruncate. A fost un an foarte prost, spre unul falimentar. Noi, marii producători, care am folosit sămânţă certificată şi tehnologiile de manual, am făcut un calcul şi a reieşit că am investit 38 de bani în fiecare kilogram de cartof”.
Aşadar, la un preţ de 20 de bani kilogramul, cartoful a ajuns să coste mai puţin şi decât o simplă eugenie, un pachet cu două eugenii costând 50-60 de bani.
Paradox: Cartoful, cultivat din nou, din lipsă de alternativă
Paradoxal poate, preţul foarte mic al cartofului va face ca suprafaţa cultivată în acest an să nu fie cu mult mai redusă.
Inginerul agronom Vasile Tofan, din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat că din cauza preţului mic mulţi cultivatori au decis să nu-şi mai vândă producţia, având două opţiuni: fie au oprit mari cantităţi pentru sămânţă, fie şi-au cumpărat păsări sau animale pe care le cresc cu cartof.
În aceste condiţii, crede Vasile Tofan, suprafaţa cultivată cu cartof în judeţ în acest an nu va fi cu mult mai mică decât cea din 2011.
Vasile Tofan a declarat: „Până în momentul de faţă au fost cultivate în jur de 10.500 de hectare cu cartof şi estimăm că se va ajunge la 22-23.000 de hectare. Rămaşi cu cartofii de anul trecut ori cu animale de crescut, oamenii au tendinţa de a mai cultiva cartof mizând şi pe faptul că după un an prost ar putea veni unul mai bun”.
Anul trecut, în judeţ s-au cultivat 28.000 de hectare de teren cu cartof.
„Ca tendinţă generală, de la an la an cultivarea cartofului se face pe suprafeţe tot mai mici. Oamenii se orientează spre culturi de genul porumb sau cereale, care necesită investiţii mai mici şi presupun o recoltare mai uşoară. Marii cultivatori de cartof care au investit mult în tehnologie vor continua producţia, însă ceilalţi se orientează din ce în ce mai mult spre alte tipuri de culturi”, a mai explicat Vasile Tofan.
(20 apr 2012, 12:06:31