Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 apr 2012 - Anul XVII, nr. 90 (4995)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Se fură mult

Hoţii şi ţeparii fac ravagii în judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Fie că acţionează la pont, cu sisteme performante care deschid aproape orice uşă, şi căută sume mari de bani ori bijuterii, fie că fură fier vechi sau găinile din curţile oamenilor, hoţii dau lovitură după lovitură în judeţ. Statisticile poliţiei arată că în primul trimestru al acestui an numărul faptelor de furt se află la un nivel ridicat, aşa cum s-a întâmplat de altfel începând cu 2011, când acestea au crescut mult faţă de 2010.

 

Conform celor mai recente analize ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, în primele trei luni ale lui 2012, în judeţ s-au produs 597 de furturi, 349 în mediul urban şi 248 în mediul rural. Asta înseamnă că zilnic, în medie, s-au produs câte 6,5 fapte de furt, fiind cel mai des tip de infracţiune cu care se confruntă poliţiştii.

 

Cele mai multe furturi sunt din locuinţe

Din totalul de fapte de furt, cele mai multe, 167, au fost spargeri de locuinţe. Interesant este că 32 dintre furturi s-au produs în condiţiile în care proprietarii au lăsat uşi sau geamuri deschise când au plecat de acasă.

Trebuie precizat că multe din furturi sunt din locuinţe în construcţie, aceste fapte fiind doar aparent minore. În multe cazuri hoţii, smulgând cabluri din pereţi sau ţevile de la centrale, au lăsat în urmă pagube imense, de zeci de ori mai mari decât valoarea în sine a bunurilor sustrase. Şi aici, subliniază poliţia, furturile se produc adesea pe fondul neglijenţei proprietarilor. Deşi au locuinţe în zone izolate, aceştia lasă în interior scule electrice sau materiale de construcţii, invitându-i practic la furturi pe indivizii în căutare de tot ceea ce poate fi exploatat în vreun fel.     

Conform statisticilor poliţiei, după furturile din locuinţe urmează cele din societăţi comerciale (87), din maşini (38) şi din genţi şi buzunare (27).

 

Multe înşelăciuni

Statisticile poliţiei mai arată că escrocii fac şi ei foarte multe victime. În primele trei luni ale anului, în judeţ au fost înregistrate 50 de înşelăciuni reclamate la poliţie. Falşi vânzători ambulanţi sau indivizi care s-au dat reprezentanţi ai unor mari firme au abordat oameni, în general vârstnici, şi, după planuri bine puse la punct, le-au sustras acestora suma importante de bani.

În privinţa furturilor cu violenţă – tâlhării, în cele trei luni poliţiştii au înregistrat 21 de astfel de fapte.    

 

Se poate şi mai rău

Statisticile poliţiei mai arată că numărul mare de furturi este o tendinţă în toată ţara, iar judeţul nostru stă mai bine decât majoritatea celorlalte.

Inspectorul principal Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a declarat: „Media la nivel naţional este de 441 de infracţiuni la 100.000 de locuitori. Judeţul Suceava se situează sub media naţională, aflându-se pe locul 35 din 41 privind infracţionalitatea sesizată. În ceea ce priveşte infracţiunile de furt Suceava se află pe locul 40, mult sub media naţională. Cu privire la criminalitatea stradală sesizată, judeţul Suceava se află pe locul 38 în aceeaşi statistică privind volumul criminalităţii la nivel naţional”.

 

Măsurile minime pentru a evita hoţii

În condiţii de criză economică şi de înmulţire a numărului de hoţi, poliţiştii avertizează încă o dată că de multe ori imprudenţa victimelor este hotărâtoare.  Astfel, în maşină nu trebuie lăsate niciodată la vedere bunuri, bani sau documente importante, prezenţa acestora fiind principala cauză a spargerii autoturismelor. De asemenea, foarte important, cheile trebuie scoase din contact, iar portierele asigurate chiar dacă proprietarul pleacă de lângă maşină pentru o perioadă foarte scurtă de timp.  

Referitor la cei care pleacă de acasă, poliţiştii recomandă: rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa; spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile; închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie; pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret, atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta hoţii. 

Pe lângă aceste sfaturi preventive, apelarea la o firmă specializată, care să monteze un sistem de alarmă, este o soluţie recomandată şi în cazul locuinţelor.

Cât priveşte tâlhăriile, trebuie evitate pe cât posibil deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate ori în zone întunecate. Afişarea ostentativă cu obiecte de valoare ori cu bani este de asemenea o altă cauză a producerii tâlhăriilor. De asemenea, trebuie evitaţi şi indivizii care oferă în stradă diverse produse la un preţ foarte mic, existând riscul ca aceştia să încerce doar să atragă victima într-un loc mai dosnic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hoţii şi ţeparii fac ravagii în judeţ.
 Vizualizări articol: 782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Hoţii şi ţeparii fac ravagii în judeţ5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In tot acest timp, trimis de
(19 apr 2012, 11:31:14
politistii se impusca reciproc!
1.1  RE: In tot acest timp, trimis de
(19 apr 2012, 11:48:23
Bine fac !!! Daca selectia naturala n-a reusit sa isi faca treaba si in cazul militienilor , se vede ca au inceput sa se "ajute" intre ei .
2.   Iphone4=500 lei =))=))=))=)) trimis de
(19 apr 2012, 12:03:10
Ultima teapa la moda in Suceava ! Iti apare un colorat de vreo 13-14 ani si te intreaba daca nu te intereseaza chilipirul vietii tale si-ti prezinta minunatul iPhone4 in husa doar la 500 de lei . In timp ce te scobesti de bani , cioara mica il pune intr-o cutie pe care-o schimba cat nu esti atent . Dupa ce-a pus mana pe bani mica cioara dispare la secunda a 2-a . Dupa ce deschizi cutia vezi negru in fata ochilor cand realizezi ca in loc de telefon gasesti o bucata de lemn invelit intr-o husa . Un tip a luat telefonul in mana si i-a oferit cioroiului banii , dar cioroiul i-a spus s-o sune pe ma-sa care dintr-o data nu i-a mai dat voie sa-l vanda . Nu mi s-a intamplat mie , dar m-a distrat cand mi-a povestit-o un var de-al pagubitului . Concluzia ? Nu-i prost cine cere ci ala care da ! M-am simtit obligat sa scriu ca nu mi s-a intamplat mie , nu pentru ca cine se scuza se acuza ci pentru ca sa nu le dau motive de distractie ratatilor de aici .;)
2.1  RE: Iphone4=500 lei =))=))=))=)) trimis de
(19 apr 2012, 13:35:17
Nu e ultima teapa la moda, e vechea teapa care da roade. Asa opereaza indivizii. Mie imi place ca zearele, militienii, autoritatile..toti ne dau indicatii si sfaturi cum sa ne protejam de hoti, talhari etc. Eu le dau un alt sfat: La munca incompetentilor ce sunteti!
3.   Traim in romanica trimis de
(19 apr 2012, 16:15:19
Problema mare e ca nu sunt pedepsiti exemplar , si cei mai multi deloc!!!
4.   Comentariu trimis de
(19 apr 2012, 16:47:46
Politistii dau si ei recomandari generale ptr. prevenirea unor excrocheri dar de fraeri ce sunt unii uita si pe urma indeamna la munca . Apropo cum trebuie actionat dupa parerea ta SIR.......LOT ?????
4.1  RE: Comentariu trimis de
(19 apr 2012, 23:25:50
Pai nu stiu..sa vedem..a! Sa nu mai fie asa spagari, sa nu mai inchida ochii la mizeriile care se intampla sub nasu lor, sa nu fie nesimtiti, sa nu mai faca abuzuri..more?
5.   Titlul e un pic incomplet.. trimis de
(19 apr 2012, 18:27:17
Hoţii şi ţeparii fac ravagii în judeţ, iar sucevenii ii voteaza in continuare...
6.   Hotii si teparii trimis de
(19 apr 2012, 22:11:06
Legea politistului si reducerea numarului lor, proasta dotare si slaba remuneratie, legile autoapararii,garantarea proprietatii,saracia,criza,cod penal, educatia si multe altele au creat mediul favorabil hotilor si tuturor celor de genul. Sa va ganditi ca fenomenul este in crestere si modernizare ! Parerea mea este ca ne-am ales un sistem gresit, neadaptat la conditiile noastre unde ne alegem conducatorii prin puterea banului si nu pe criteriul competentei .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei