Fie că acţionează la pont, cu sisteme performante care deschid aproape orice uşă, şi căută sume mari de bani ori bijuterii, fie că fură fier vechi sau găinile din curţile oamenilor, hoţii dau lovitură după lovitură în judeţ. Statisticile poliţiei arată că în primul trimestru al acestui an numărul faptelor de furt se află la un nivel ridicat, aşa cum s-a întâmplat de altfel începând cu 2011, când acestea au crescut mult faţă de 2010.
Conform celor mai recente analize ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, în primele trei luni ale lui 2012, în judeţ s-au produs 597 de furturi, 349 în mediul urban şi 248 în mediul rural. Asta înseamnă că zilnic, în medie, s-au produs câte 6,5 fapte de furt, fiind cel mai des tip de infracţiune cu care se confruntă poliţiştii.
Cele mai multe furturi sunt din locuinţe
Din totalul de fapte de furt, cele mai multe, 167, au fost spargeri de locuinţe. Interesant este că 32 dintre furturi s-au produs în condiţiile în care proprietarii au lăsat uşi sau geamuri deschise când au plecat de acasă.
Trebuie precizat că multe din furturi sunt din locuinţe în construcţie, aceste fapte fiind doar aparent minore. În multe cazuri hoţii, smulgând cabluri din pereţi sau ţevile de la centrale, au lăsat în urmă pagube imense, de zeci de ori mai mari decât valoarea în sine a bunurilor sustrase. Şi aici, subliniază poliţia, furturile se produc adesea pe fondul neglijenţei proprietarilor. Deşi au locuinţe în zone izolate, aceştia lasă în interior scule electrice sau materiale de construcţii, invitându-i practic la furturi pe indivizii în căutare de tot ceea ce poate fi exploatat în vreun fel.
Conform statisticilor poliţiei, după furturile din locuinţe urmează cele din societăţi comerciale (87), din maşini (38) şi din genţi şi buzunare (27).
Multe înşelăciuni
Statisticile poliţiei mai arată că escrocii fac şi ei foarte multe victime. În primele trei luni ale anului, în judeţ au fost înregistrate 50 de înşelăciuni reclamate la poliţie. Falşi vânzători ambulanţi sau indivizi care s-au dat reprezentanţi ai unor mari firme au abordat oameni, în general vârstnici, şi, după planuri bine puse la punct, le-au sustras acestora suma importante de bani.
În privinţa furturilor cu violenţă – tâlhării, în cele trei luni poliţiştii au înregistrat 21 de astfel de fapte.
Se poate şi mai rău
Statisticile poliţiei mai arată că numărul mare de furturi este o tendinţă în toată ţara, iar judeţul nostru stă mai bine decât majoritatea celorlalte.
Inspectorul principal Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a declarat: „Media la nivel naţional este de 441 de infracţiuni la 100.000 de locuitori. Judeţul Suceava se situează sub media naţională, aflându-se pe locul 35 din 41 privind infracţionalitatea sesizată. În ceea ce priveşte infracţiunile de furt Suceava se află pe locul 40, mult sub media naţională. Cu privire la criminalitatea stradală sesizată, judeţul Suceava se află pe locul 38 în aceeaşi statistică privind volumul criminalităţii la nivel naţional”.
Măsurile minime pentru a evita hoţii
În condiţii de criză economică şi de înmulţire a numărului de hoţi, poliţiştii avertizează încă o dată că de multe ori imprudenţa victimelor este hotărâtoare. Astfel, în maşină nu trebuie lăsate niciodată la vedere bunuri, bani sau documente importante, prezenţa acestora fiind principala cauză a spargerii autoturismelor. De asemenea, foarte important, cheile trebuie scoase din contact, iar portierele asigurate chiar dacă proprietarul pleacă de lângă maşină pentru o perioadă foarte scurtă de timp.
Referitor la cei care pleacă de acasă, poliţiştii recomandă: rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa; spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile; închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie; pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret, atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta hoţii.
Pe lângă aceste sfaturi preventive, apelarea la o firmă specializată, care să monteze un sistem de alarmă, este o soluţie recomandată şi în cazul locuinţelor.
Cât priveşte tâlhăriile, trebuie evitate pe cât posibil deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate ori în zone întunecate. Afişarea ostentativă cu obiecte de valoare ori cu bani este de asemenea o altă cauză a producerii tâlhăriilor. De asemenea, trebuie evitaţi şi indivizii care oferă în stradă diverse produse la un preţ foarte mic, existând riscul ca aceştia să încerce doar să atragă victima într-un loc mai dosnic.
(19 apr 2012, 11:31:14