Vechea dispută dintre municipalitatea suceveană şi comuna Şcheia, pe tema graniţelor administrative, renaşte acum, când, din cauza unor anomalii apărute din lăcomia unora, anumite străzi nu pot fi asfaltate şi dotate cu utilităţi.
Un exemplu concret este strada Trăian Ţăranu, din zona Autoservice, la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, care deşi deserveşte numeroase locuinţe, nu poate fi asfaltată şi nici dotată cu utilităţi pentru că doar o parte dintre locuitorii de acolo plătesc impozite la Primăria Suceava, în vreme ce restul plătesc la Primăria Şcheia. Această anomalie, care a făcut ca vecini cu case alăturate să aparţină de două unităţi teritorial administrative diferite, a fost cauzată pe de o parte din vina locuitorilor, care, pentru a plăti mai puţin la autorizaţiile de construcţie şi la impozitele anuale, s-au înregistrat ca aparţinând de comuna Şcheia, iar pe de altă parte, din vina administraţiei locale a comunei care a eliberat autorizaţii de construcţie pe teritorii aparţinând Primăriei Suceava.
Acum, locuitorii străzii Trăian Ţăranu cer cu insistenţă să le fie asfaltată strada şi să le fie asigurate utilităţile, dar aceste solicitări nu pot fi rezolvate din cauza situaţiei administrative complicate, după cum a explicat şi primarul Sucevei, Ion Lungu.
“Săptămâna viitoare voi avea o discuţie pe strada Trăian Ţăranu - sunt foarte multe solicitări să o asfaltăm, să ducem acolo utilităţile, numai că acolo este o problemă, în sensul că aproximativ 30% dintre locuitorii străzii plătesc impozitele la Şcheia. Nu este corect, le-am spus de multe ori că pentru a beneficia de lucrări de asfaltare şi de utilităţi este necesar ca toţi cei de acolo să se mute cu rolurile financiare la primăria Sucevei”, a declarat ieri şeful municipalităţii sucevene.
Fiind “cu picioarele în două bărci”, locuitorii străzii Trăian Ţăranu nu au beneficiat de utilităţi de la nici una dintre cele două primării la care îşi plătesc impozitele. Tocmai de aceea au fost nevoiţi să-şi facă singuri o reţea de apă potabilă pe care să o racordeze la reţeaua ACET-ului şi nu au reţea de canalizare şi nici reţea de iluminat stradal.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, este decis să se ocupe de rezolvarea acestor probleme cu care se confruntă locuitorii acelui cartier de case în condiţiile în care locatarii de acolo vor asigura cadrul legal pentru efectuarea unor astfel de investiţii, devenind plătitori de impozite în cadrul municipiului reşedinţă de judeţ.
“Voi avea din nou o discuţie cu oamenii de acolo şi sper ca vecinii celor care încă mai plătesc la Şcheia să-i convingă să se mute cu impozitele la Suceava, să putem demara lucrări de modernizare şi acolo, mai ales că strada este în apropierea bulevardului principal”, a adăugat Ion Lungu.
(19 apr 2012, 12:05:22