Scriitorului bucovinean George Ungureanu a împlinit joi vârsta de 100 de ani.
A ciocnit un pahar şi i-a invitat pe cei care-au venit să-l felicite la „un bairam”, după Postul Paştelui
Născut în anul în care s-a scufundat Titanicul, George Ungureanu, care, aşa cum şi-a conturat în câteva cuvinte parcursul vieţii în ziua aniversării centenare, a supravieţuit celor două războaie mondiale, anilor de puşcărie în care au fost convertite nu mai puţin de cinci condamnări la moarte, a văzut cum s-a prăbuşit comunismul şi a fost însurat de trei ori, le-a spus celor care l-au vizitat să-l felicite (cu care a ciocnit un pahar de afinată) că aşteaptă să se încheie Postul Paştelui ca să-i invite la „un bairam”.
Aniversarea venerabilului câmpulungean a înregistrat şi o premieră în viaţa literară românească: lansarea unui volum în ziua în care autorul a împlinit vârsta de 100 de ani.
Carte lansată în ziua aniversării centenarului, Premiul „Opera Omnia” şi titlul de „Senior al scrisului bucovinean”
Cartea, intitulată „Păţania lui Somnorilă”, este, aşa cum a prezentat-o scriitorul Ion Drăguşanul la cele două evenimente de lansare (miercuri, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” de la Suceava, şi în Joia Mare, la Casa de Cultură din Câmpulung Moldovenesc), “un poem în zece cânturi compus în celula condamnaţilor la moarte, o adevărată istorie ieroglifică a românilor sub bolşevism”.
Chiar dacă, slăbit după o lună de spitalizare, nu a putut participa la cele două manifestări publice, George Ungureanu a trăit cu emoţie momentul în care câţiva prieteni şi reprezentanţi ai organizatorilor l-au vizitat acasă şi i-au adus pachetele cu cărţi, înmânându-i totodată Premiul „Opera Omnia” şi placheta omagială prin care Grupul Editorial „Muşatinii” Suceava i-a conferit titlul de „Senior al scrisului bucovinean”.
„Mă mai gândesc!”
Înlăcrimat când Marcel Horodincă i-a cântat „Mulţi ani trăiască!” şi un fragment din opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, George Ungureanu, „Titanicul” care „navighează” neîntrerupt de un secol, le-a mulţumit celor care i-au călcat pragul şi le-a spus că aşteaptă să se încălzească vremea ca să poată ieşi din casă, să se „dezmorţească” odată cu natura.
La întrebarea pe care i-a adresat-o Ion Drăguşanul, redactorul de carte al ultimelor trei volume publicate („Prin labirintul vieţii”, „Răsare soarele pe grind” şi „Păţania lui Somnorilă”), „La anul ce mai publicăm?”, venerabilul scriitor i-a răspuns şugubăţ: „Mă mai gândesc!”.
(14 apr 2012, 17:26:32
DIN LOTUL DE LA FABRICA DE CHERESTEA DE LA BREAZA,CUNOASTEM PREA BINE DOI ,,DUSMANI'' CARE S-AU INTORS DIN DETENTIE,UNUL DIN FD.MOLDOVEI,ORIGINAR DIN IASI,A FOST PUS IN FUNCTIA DE MAISTRU,I S-A DAT GESTIUNE PE MANA CU PIESE DE DRUJBE,CARBURANTI,BA AMI ERA SI CASIER LA UFET,PANA A DECEDAT.
CELALT DE LOC DIN BENIA,LA FEL PUS MAISTRU CU ,,ARIE DE ACTIUNE'' PANA LA IZV SUCEVEI,AVEA IN GESTIUNE CAII,PASUNILE,GRAJDURILE UFET-ULUI,BA CHIAR A PLECAT SI IN ,,EXCURSIE'' LA OLIMPIADA DE LA MOSCOVA !?!
ACESTEA SUNT ,,REPRESALIILE'' LA CARE AU FOST SUPUSI DE CATRE ,,CIOKMUYNISTI''???
PASTETI CU BINE,TOV MINCINOSI!!!ARE PRIMARIA BANI SA VA PROMOVEZE ABERATIILE!