Serviciul Public Salvamont Suceava a anunţat că, în prezent, în munţii din judeţ grosimea stratului de zăpadă este de 30 cm – 60 cm în medie şi poate ajunge şi la 1 – 1,5 m în zonele unde a fost viscolită, predominant pe jgheaburi sau la limita gol alpin – pădure. Turiştii pot avea dificultăţi de deplasare în zona de trecere la golul alpin, unde există acumulări mai mari de zăpadă care nu este tasată suficient.
Şeful serviciului Salvamont, Voicu Raia, a declarat: „Recomandăm turiştilor să abordeze doar traseele uşoare de acces la cabanele montane. Pentru Rarău, traseele care urmăresc drumurile de acces spre motel alpin, şi care pleacă din Pojorîta, Câmpulung şi Chiril. Pentru Giumalău se poate aborda traseul pe pârâul Rusca, iar pentru Călimani, întrucât nu sunt cabane sau refugii, este necesar echipament de bivuac, schiuri de tură sau rachete de zăpadă. Dacă vremea este nefavorabilă, este recomandat a nu se urca pe acest masiv. Recomandăm grupurilor care urcă în zona montană unde sunt condiţii de cazare, respectiv cabane, să respecte aceste recomandări şi să anunţe serviciile salvamont despre intenţiile lor, pentru a se evita anumite situaţii neplăcute. Celelalte trasee montane , exceptând cele recomandate, sunt închise, până când stratul de zăpadă se va diminua”.
Raia a mai spus că există limitări şi în ce priveşte posibilitatea accesului pe munţi cu maşina. În masivul Rarău, drumul Izv. Alb - cabana Rarău este deschis până la Sihastria Rarău, dar este un drum dificil. Traseul Pojorâta - Rarău este utilizabil cu mijloace auto echipate de iarnă până la intersecţia cu drumul Chiril, restul se poate parcurge pietonal. Drumul Chiril – Rarău este deschis până la mănăstire. În masivul Pârâul Rusca – Giumalău Cabană se poate merge cu maşina numai pe primii patru km, iar restul traseului se poate parcurge cu piciorul în circa ore.
Informaţiile recente despre starea traseelor şi eventualele semnalări ale situaţiilor dificile pe care le întâmpină turiştii în munţi pot fi adresate telefonic. Turiştii pot apela, cu tarif normal, numerele 0745313052 şi 0salvamont pentru informaţii şi recomandări privind zona montană, dar şi numărul de urgenţă 112 pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.