Crescătorii de miei şi-au făcut apariţia în Piaţa Mare a Sucevei de două zile şi cel puţin deocamdată au cerut cu toţii un preţ fix, pe care nu prea au fost dispuşi să-l negocieze: 25 de lei pe kilogram. Deşi toţi clienţii s-au plâns că preţul este mare, surprinzător este faptul că vânzările nu au fost foarte proaste.
De altfel, ieri, în jurul orei 10.30, când reporterii Monitorului de Suceava s-au deplasat în Piaţa Mare, hala special amenajată pentru vânzarea mieilor era foarte aglomerată, iar în câteva minute mai mulţi clienţi au cumpărat miei.
De exemplu, Ana Şuiu, crescătoare de oi din Iţcani, care avea o poziţionare foarte bună, chiar la intrarea în hală, mai avea doar doi miei la vânzare.
Femeia a încercat mai întâi să justifice costul destul de ridicat al cărnii: „Mieii anul ăsta s-au crescut cu bani grei, a fost foarte frig, probleme, necazuri, a trebuit să facem investiţii mai mari. Ieri (n.r. - marţi) am vândut în jur de 50, în trei ture, iar astăzi, până în prezent (n.r. - miercuri, până la ora 10.30), am dat 28 din 30”.
De altfel, toţi crescătorii justifică preţul mai mare prin faptul că mieii buni de tăiat, de la opt kilograme în sus, ar fi mult mai puţini. Asta din cauza iernii grele din februarie şi martie, frigul oprindu-i din creştere, dar şi a faptului că sărbătorile de Paşti vin mai repede în acest an.
Mulţi clienţi, dar şi mulţi nemulţumiţi
Printre cumpărători şi posibili cumpărători am găsit mai mulţi vârstnici revoltaţi de preţul pe care îl considerau exagerat. Unul dintre ei, Nicolaie Murgoci, se plângea: „Nu iau nici un miel acum, o să iau când o să pot, nici chiar aşa, să jupoaie oamenii”.
În hala din Piaţa Mare l-am găsit şi pe Ioan Catargiu, în vârstă de 87 de ani, care a precizat: „E cam scump, vor 250.000 de lei vechi pe kilogram, e prea mult, nu am de unde da atâţia bani. La un preţ de 180.000 de lei vechi ar trebui să meargă piaţa. E exagerat faţă de alte părţi unde se vând miei”.
Alţi clienţi, mai tineri, păreau mai dispuşi să cumpere un miel. „E bun preţul, eu ştiu cum se cresc mieii şi e muncă multă”, a spus unul dintre ei.
Pe de altă parte, unii dintre clienţi au amânat momentul achiziţionării unui miel, sperând că vineri sau sâmbătă crescătorii vor mai lăsa din preţ, aşa cum s-a mai întâmplat şi în anii anteriori.
O opţiune ceva mai ieftină la care pot apela cei care vor miel pe masa de Paşte este achiziţionarea unui animal direct de la stână. Câţiva crescători din zona Şcheia cu care am vorbit săptămâna trecută spuneau că vor vinde mieii de la stână la 20 de lei kilogramul, existând chiar posibilitatea de a se mai negocia la acest preţ. Clientul poate primi mielul gata tăiat sau şi-l poate alege direct din turmă, în funcţie de preferinţe.