Condamnarea de patru ani şi şase luni pronunţată de Judecătoria Rădăuţi împotriva „magistratului” Ovidiu Rusu a fost anulată. Şi asta pentru că în recursul pe care l-au analizat adevăraţii magistraţi, de la Curtea de Apel Suceava, s-a ajuns la concluzia că faptele de înşelăciune care i-au adus condamnarea lui Ovidiu Rusu nu sunt tocmai fapte de înşelăciune, ci de trafic de influenţă. În aceste condiţii, soluţia Judecătoriei Rădăuţi a fost casată în totalitate, iar dosarul trimis spre rejudecare la Tribunalul Suceava.
Ovidiu Rusu a fost trimis în judecată sub acuzaţia că a escrocat trei persoane din comuna Volovăţ, de la care a luat 40.000 de lei şi aproximativ 5.000 de euro.
Modalitatea prin care Ovidiu Rusu îşi convingea victimele să-i dea bani era extrem de simplă. Mai întâi căuta persoane care aveau procese la diferite instanţe, apoi le aborda şi le spunea că este judecător sau procuror şi prin natura relaţiilor pe care le are poate rezolva orice problemă, comisionul perceput fiind destul de piperat.
„Domnul judecător” încasa bani fără remuşcare
Călina V. a fost una dintre cele trei victime ale lui Ovidiu Rusu. Femeia i-a spus că tocmai ea are un proces pe rol, judecându-se pentru revendicarea unei suprafeţe de 28 de ari şi a unei clădiri. Rusu i-a spus că este judecător în cadrul Curţii de Apel Suceava şi că o poate ajuta să-şi rezolve problema. Pentru asta avea nevoie de sume de bani, pentru a putea mitui mai mulţi magistraţi care să-l ajute să obţină câştig de cauză în procesul Călinei V. Fără să mai stea pe gânduri, femeia şi-a scos toate economiile, inclusiv pensiile soţului ei, a împrumutat de la două surori şi i-a dat „magistratului” diferite sume de bani. În total, femeia a plătit 28.900 de lei şi 4.950 de euro. Probabil că ar mai fi plătit şi alţi bani dacă întâmplător nu ar fi aflat cine este de fapt „domnul judecător”.
Într-una din zile, în timp ce se deplasa cu bicicleta din Volovăţ spre Rădăuţi, a observat oprit pe o stradă autoturismul Ford al „judecătorului”. Curioasă, femeia a intrat în curtea casei în faţa căreia era parcată maşina şi a întrebat de o persoană cui îi aparţine maşina, aflând că proprietarul se numeşte Ovidiu Rusu şi locuieşte în acel imobil, împreună cu părinţii săi.
„Magistratul” care rezolvă tot
Călina V. nu s-a limitat doar pentru propria ajutorare şi l-a recomandat pe „domul judecător” şi unei amice. Axenia O., din municipiul Rădăuţi, a plătit 9.700 de lei, pentru a-i facilita pensionarea medicală.
Falsul magistrat s-a oferit să rezolve şi problema mamei sale, care voia să-şi intabuleze un teren de 53 de ari, contra sumei de 1.800 de lei, asigurându-le pe cele două că are influenţă asupra funcţionarilor Casei de Pensii şi Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, cât şi la Biroul de Carte Funciară din Rădăuţi.
A fugit înainte de a fi arestat
Pentru ţepele care i-au adus condamnarea de patru ani şi şase luni, Ovidiu Rusu a fost reţinut în vara anului trecut. Adus apoi la Judecătoria Rădăuţi, „magistratul” a dispărut cu câteva minute înainte de pronunţarea deciziei de arestare preventivă, într-un moment când ordonanţa de reţinere emisă pe numele său expirase. A fost de negăsit vreme de două luni, pe numele său fiind emis şi un mandat de arestare internaţional. Poliţiştii l-au găsit în cursul lunii octombrie a anului trecut la Iaşi, în timp ce încerca să păcălească alţi naivi, prin aceeaşi metodă: se dădea magistrat şi le promitea fel de fel de favoruri.
O carieră vastă în spate pentru Ovidiu Rusu
Cariera de „magistrat” a lui Ovidiu Rusu a început în decembrie 2004 - ianuarie 2005, când s-a recomandat procuror PNA şi a încasat un comision de 9,2 milioane de lei vechi de la un cetăţean căruia i-a promis că-l ajută să-şi rezolve favorabil mai multe cauze civile aflate pe rolul instanţelor de judecată.
Câteva luni mai târziu, folosindu-se de calitatea de reprezentant al Ligii de Apărare a Drepturilor Omului, a păcălit două femei că le scoate fiul, respectiv nepotul din arestul IPJ Suceava, contra sumei de 12.000 de euro.
În 2006, rădăuţeanul a fost condamnat, pentru înşelăciunile de mai sus, la trei, respectiv patru ani de închisoare.
Marile tunuri aveau să fie date din Penitenciarul Botoşani, acolo unde îşi ispăşea pedeapsa.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada noiembrie 2008 – ianuarie 2009, deţinutul Ovidiu Rusu a reuşit să păcălească, din spatele gratiilor, nu mai puţin de nouă persoane din judeţul Suceava, dându-se procuror general ori preşedinte al Curţii de Apel Suceava şi încasând pentru serviciile pe care le oferea 100.852 de euro şi 3.200 de lei.
Folosindu-se de cartele de telefon, cunoştinţe juridice şi ajutat de fratele său, Silvestru Rusu, care se afla în libertate, şi care îi falsifica fel de fel de documente emise, chipurile, de unităţi de parchet sau instanţe judecătoreşti, Ovidiu Rusu a reuşit să pună la cale megaescrocheria, victimele fiind convinse că vorbesc la telefon cu şefii instanţelor sucevene şi că, în schimbul unor comisioane grase, pot să-şi scoată apropiaţii de după gratii sau să câştige procese în instanţă.
Acest dosar este în curs de judecare, nefiind pronunţată încă nici o soluţie.