Rubeola şi rujeola, două dintre cele mai contagioase boli infecţioase, fac tot mai multe victime în judeţ, arată cea mai recentă statistică întocmită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dată publicităţii de directorul adjunct medical al instituţiei, Cătălina Pascal. Potrivit raportului, numărul cazurilor de rubeolă a ajuns la 497, iar boala se extinde de la elevii de liceu la cei de gimnaziu. Între timp şi rujeola ia amploare, numărul bolnavilor atât din rândul adulţilor, cât şi al copiilor ajungând la 63.
Cele 497 de cazuri de rubeolă au fost consemnate în 39 de unităţi de învăţământ din judeţ, iar 461 dintre pacienţi nu erau imunizaţi împotriva bolii.
497 de cazuri de rubeolă, din ianuarie şi până în prezent
Primul caz de boală a fost înregistrat în data de 17 ianuarie 2012, de atunci numărul îmbolnăvirilor crescând progresiv: în ianuarie - 4 cazuri, în februarie - 43 cazuri, în martie - 335 cazuri, în aprilie – 115 cazuri.
Din cele 497 de îmbolnăviri prin rubeolă, un număr de 288 au fost semnalate la persoane de sex masculin. Pacienţii au vârste cuprinse între 3 luni şi 27 de ani, iar distribuţia pe teritorii este următoarea: Fălticeni - 348 de cazuri, Suceava - 66 de cazuri, Rădăuţi - 20 cazuri, Câmpulung Moldovenesc - 44 cazuri, Vatra Dornei -17 cazuri, Gura Humorului - 2 cazuri. În 71 de situaţii, boala a fost confirmată prin analize de laborator, restul cazurilor fiind diagnosticate clinic şi epidemiologic.
Primul caz de rujeolă, semnalat în luna februarie
Cele 63 de cazuri de rujeolă au fost semnalate la persoane cu vârste între 6 luni şi 33 de ani, iar 35 de îmbolnăviri au fost consemnate la persoane de sex masculin. Primul caz de boală a fost înregistrat în data de 17 februarie 2012, 52 dintre pacienţi fiind internaţi la nivelul secţiilor de boli infecţioase ale spitalelor din judeţ. De menţionat că 38 dintre pacienţi nu erau imunizaţi împotriva bolii.
Datele statistice mai arată că doar nouă cazuri de rujeolă au fost înregistrate în colectivităţi şcolare, restul îmbolnăvirilor fiind sporadice şi înregistrate la persoane care nu frecventează astfel de colectivităţi (de vârstă preşcolară sau adulţi).
Din totalul de 63 de cazuri, 23 au fost confirmate prin analize de laborator, 6 au fost confirmate epidemiologic, restul cazurilor fiind încă în lucru.
Dr. Cătălina Pascal a reamintit populaţiei că vaccinarea constituie cel mai eficient mod de protecţie împotriva rubeolei şi rujeolei.