În vreme ce noi visăm la vacanţe exotice, la săptămâni de huzur, iar chiar şi atunci când nu avem nimic de făcut pierdem timpul la televizor sau la computer, alţii vin din străinătate să ne înveţe ce înseamnă voluntariatul şi cum poţi face ca lumea din jur să fie ceva mai bună.
Acesta este şi cazul unui grup de tineri germani, care, în loc să îşi petreacă Paştele la ei în ţară, distrându-se sau vizitând alte ţări, şi-au petrecut întreg concediul rânind mizeria din cuştile câinilor de la adăpostul din lunca Sucevei, cărând pietre să facă aleile de pământ circulabile, săpând şanţuri, mutând cuşti şi îngrijind animalele.
Gregor, Marinus şi Maximilian sunt trei tineri care deşi au servicii normale în Germania, unul fiind tâmplar, altul economist şi altul asistent veterinar, au venit în Suceava, pentru ca timpul lor liber să-l utilizeze cu folos.
“Au făcut ce nu s-a mai făcut de trei ani de zile, din lipsă de personal”, a spus Cătălin Rusu, medic veterinar la adăpostul de câini din lunca Sucevei, unul dintre cele mai populate adăposturi de acest gen din ţară.
Mai exact, cei trei tineri au pus mâna pe lopată şi pe mături şi au luat la rând toate cuştile animalelor, curăţându-le de mizeria adunată în timp. Dovadă stau mormanele de gunoi adunate într-o margine a adăpostului, acolo unde le-au cărat cu roaba.
Mai mult, pentru că alimentarea cu curent a adăpostului lăsa de dorit, vechiul cablu fiind deteriorat, aceştia au cumpărat un nou cablu, cu care au realizat o nouă conexiune la curent, de data aceasta de 380V. Tot ei au făcut şi şanţul necesar îngropării cablului electric, care va permite adăpostului să se doteze cu aparatură frigorifică, o instalaţie de apă caldă şi poate chiar şi utilaje de procesare a cărnii, necesare pentru prepararea hranei animalelor.
“Sunt nişte tineri tare inimoşi, au reuşit să-i mobilizeze pe toţi ceilalţi prin exemplul lor, încât e incredibil cât de multe s-au făcut în timpul cât au fost ei aici”, a spus Christine Schulz, nemţoaica ce de ani de zile se ocupă de îngrijirea câinilor din adăpostul Primăriei Suceava, dedicându-se în totalitate acestei cauze.
Tot cu ajutorul lor au fost mutate zeci de cuşti de câini, pentru a face loc noului adăpost, în care vor fi aduşi câinii care urmează să fie prinşi de pe străzile Sucevei.
În plus, cei trei nu au venit cu mâinile goale, ci cu maşinile încărcate cu mobilier şi dotări medicale pentru sala de operaţii a adăpostului de câini fără stăpân.
Vor reveni, cu forţe sporite şi cu o campanie de sterilizare a câinilor de pe străzi
Ieri era ultima zi pe care cei trei şi-o mai petreceau în Suceava, dar chiar de mai aveau câteva ore până la plecare, aceştia nu s-au lăsat de muncă nici atunci.
I-am găsit cu lopeţile în mână, curăţind locurile pe unde nu au apucat să ajungă.
Afundaţi în noroi până la glezne, stropiţi pe haine şi pe mâni, până la cot, cu pielea julită pe alocuri, unde s-au agăţat de metalul cuştilor pe când făceau curat, cei trei surâd fericiţi că pot fi de ajutor.
Mirosul şi mizeria din adăpostul plin cu aproape 1.500 de câini e departe de orice idee de petrecere a unui concediu în străinătate, dar ei sunt decişi să revină, chiar anul acesta.
De pe 23 aprilie până la finele lunii se vor întoarce cu un grup de prieteni, adică o trupă de vreo zece persoane, iar de la jumătatea lunii mai, timp de două săptămâni, alţi tineri din organizaţia din care fac ei parte, BMT, vor veni în Suceava să facă o campanie de sterilizare a câinilor comunitari.
(11 apr 2012, 12:10:49