Bucovina a fost vizitată, la finele lunii martie, de studenţi din trei ţări, în cadrul unei excursii studenţeşti de studiu „Destinaţia Bucovina – în căutarea excelenţei în turism”.
Studenţi la turism din trei ţări, Germania, România şi Italia, au lucrat împreună în analiza principalelor tipuri de turism practicate în zona noastră: turism religios şi cultural, turism activ şi în natură, turism de sănătate.
Acţiunea, după cum a declarat conf. univ. Carmen Chasovschi, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică - USV, a fost organizată la iniţiativa comună a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică - Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Baltic College din Germania.
Simpozion internaţional
Conf. univ. Carmen Chasovschi a declarat: „Pe parcursul a cinci zile, studenţii au fost turişti în Bucovina şi au încercat să analizeze produsele turistice ale zonei din perspectiva consumatorilor de servicii turistice. Rezultatele cercetării au fost prezentate, pe 30 martie, în cadrul unui simpozion internaţional, prilej cu care studenţii au susţinut prezentări, au participat la dezbateri, au descris aspectele pozitive şi negative întâlnite şi au elaborat propuneri de dezvoltare viitoare”.
Concluzia a fost că în ciuda faptului că Bucovina se remarcă prin resurse turistice şi potenţial deosebit, „trebuie gândite şi asumate o viziune şi acţiuni unitare pentru dezvoltarea turistică a zonei, care să conducă la păstrarea avantajelor competitive ale Bucovinei: peisaj cultural autentic şi spaţiu natural remarcabile, ambele fiind afectate de intervenţii recente care contravin imaginii promovate de în ultima vreme şi care ameninţă pe termen lung însăşi produsul turistic”.
„Bucovina, afectată pe alocuri de construcţii care strică peisajul tradiţional rural”
Diferenţele de percepţie, date de spaţii culturale diferite, au fost o lecţie despre modul în care turiştii care vin din pieţe-sursă diferite percep produsul turistic în mod diferit. Julia, studentă la Baltic College, a declarat că „experienţa a fost minunată, mi-aş dori să revin pentru a petrece mai mult timp în natură, într-o drumeţie în munţi. Bucovina este o zonă deosebit de frumoasă, afectată din păcate pe alocuri de construcţii care strică peisajul tradiţional rural”.
O altă studentă, Andreea, care studiază la Braşov, a spus: „Mi s-a părut nemaipomenit, peisaje extraordinar de frumoase în Bucovina”. Experienţa tuturor, a completat Carmen Chasovschi, a fost pozitivă, studenţii dorind să revină în Bucovina, în viitor, ca turişti. Acest proiect a fost susţinut de DAAD, Hostel A&O, de membri ai Asociaţiei pentru Turism Bucovina, de Turism Ecvestru Călimani, Muzeul Bucovinei, Zenit Voyages, Asociaţia ADER şi Bucovina Travel.