Administratorul abatorului SC Nicşan Călineşti SRL, care, au constatat autorităţile în domeniu, ar fi vinovat de abandonarea a tone de resturi de animale pe câmpurile din apropierea unităţii, s-a ales cu două amenzi care totalizează 55.000 de lei, în timp ce latura penală a cauzei s-a finalizat cu soluţia de NUP (neîncepere a urmăririi penale). Reamintim, în noiembrie 2010, în urma sesizării unui sătean din satul Călineşti Cuparencu, comuna Şerbăuţi, la aproximativ doi metri de abator, pe un câmp, au fost identificare mari cantităţi de organe, copite şi capete de cal, multe din resturi fiind în stare de putrefacţie. La faţa locului, unde au ajuns şi reporterii Monitorului de Suceava, resturile de la sutele de cai tăiaţi la abator erau împrăştiate pe o rază de câteva sute de metri, în timp ce o imensă groapă, lungă de aproximativ 50 de metri şi adâncă de cel puţin cinci, era umplută mai mult de jumătate cu resturi din animalele tăiate. Când comisarii de la Garda de Mediu Suceava şi inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare au ajuns la faţa locului sute de ciori se înfruptau din leşurile de animale, peisajul fiind unul sinistru şi dezolant.
Cea mai mare amendă, în cuantum de 50.000 de lei, a fost aplicată de Garda de Mediu. Conştientă probabil că nu are cum scăpa de sancţiune, Maria Nicşan, administratorul abatorului, a decis să o achite imediat, în termenul de 48 de ore care i-a permis să plătească jumătate, adică 25.000 de lei.
De cealaltă parte, sanitar-veterinarii au stabilit o amendă de 30.000 de lei. Această sancţiune a fost contestată în instanţă de administratorul abatorului, însă ulterior Judecătoria Rădăuţi a respins acţiunea şi a menţinut măsura luată de Direcţia Sanitar Veterinară Suceava, decizia rămânând definitivă.
Au ales să arunce deşeurile în câmp pentru a nu plăti incinerarea
La vremea respectivă a fost sesizată şi poliţia, fiind întocmit dosar penal pentru infracţiunea de „poluare prin evacuarea, cu ştiinţă, în apă, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri sau substanţe periculoase, care au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană”.
Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, decizia de neîncepere a urmăririi penale (NUP) fiind stabilită în luna octombrie a anului trecut şi apoi rămânând definitivă.
La propunerea poliţiştilor, menţinută de procuror, pe baza constatărilor celor care au făcut ancheta de la faţa locului, s-a stabilit că substanţele rezultate din aceste deşeuri nu au produs un pericol pentru sănătatea publică, astfel că nu s-a impus trimiterea în judecată. În decizia de a da soluţia de NUP procurorii au mai ţinut cont şi de faptul că cele două amenzi foarte mari, care totalizează 55.000 de lei, sunt o măsură suficient de aspră împotriva reprezentanţilor abatorului.
Prevederile legale referitoare la deşeurile animaliere sunt foarte clare. Tot ceea ce nu este folosit în producţie trebuie dus la una dintre societăţile autorizate să incinereze resturile de animale. Problema este că toate aceste operaţiuni costă, astfel că cei de la Nicşan au apelat la o soluţie mai „ieftină”: debarasarea de aceste resturi pe câmp. Soluţie care i-a costat însă foarte mult, atât în plan financiar, cât şi în privinţa imaginii.
(11 apr 2012, 12:30:29