Ceea ce pentru mulţi pare doar un vis nerealizabil a fost înfăptuit de un sucevean. Mai exact, să execuţi statul român, o misiune de care mulţi oameni se tem în mod nejustificat. Omul care s-a luat la trântă cu statul şi l-a învins se numeşte Vasile Macovei şi este din Mihoveni-Şcheia.
În urmă cu aproximativ doi ani, o suprafaţă de 5.528 de mp din proprietatea soţilor Vasile şi Violeta Macovei a fost expropriată în vederea edificării viitoarei şosele de centură a Sucevei. La acea vreme, Comisia de acordare a despăgubirilor a stabilit prin Procesul Verbal nr. 119 din 21 ianuarie 2011 că dosarul de despăgubire este complet, dispunând consemnarea sumei de 352.450 de lei pe numele soţilor Macovei în termenul legal de 90 de zile. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar Vasile şi Violeta Macovei păreau că vor fi unii dintre numeroşii români pentru care statul este ciumă. După mai multe discuţii fără nici o finalitate, Vasile Macovei s-a decis să acţioneze în judecată statul, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), instituţie prin care se derulează construcţia şoselei de centură. Se întâmpla în iunie 2011, iar toate procesele pe care familia Macovei le-a avut au fost câştigate.
În final, în cursul acestui an, s-a trecut la executarea silită a statului român. Prin intermediul executorului judecătoresc Sarmis Câmpulungeanu au fost instituite popriri pe conturile Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi şi ale CNADNR. La sfârşitul săptămânii trecute s-a consemnat şi ultima fază a acţiunii de executare silită, suceveanului fiindu-i viraţi în conturile personale banii datoraţi.
Vasile Macovei: „În sfârşit, dreptul de proprietate a fost respectat”
Aşa cum se întâmplă de obicei, statul a plătit mai mulţi bani decât ar fi fost normal. În loc de 352.450 de lei, de la buget au plecat peste 400.000 de lei, şi asta din mai multe motive. Mai exact, în conturile soţilor Vasile şi Violeta Macovei au intrat 365.000 de lei, reprezentând suma stabilită pentru expropriere, la care s-au adăugat dobânzile calculate de la data introducerii acţiunii în instanţă şi până în momentul plăţii efective a banilor. De asemenea, statul român a fost obligat să achite şi cheltuielile de judecată, plus costurile pentru executarea silită.
După aproximativ zece luni de procese, Vasile Macovei era un om fericit. „În sfârşit, dreptul de proprietate a fost respectat. Am şi alţi vecini care sunt în aceeaşi situaţie cu a mea, dar care nu s-au adresat instanţelor de judecată mergând pe principiul că statul nu poate fi executat. Uite că se poate. Le sugerez şi celorlalţi oameni nedreptăţiţi să-şi caute dreptatea în sălile de judecată pentru că nu au de pierdut nimic”, a declarat Vasile Macovei.
Alte 21 de familii se află în situaţia soţilor Macovei
Vasile şi Violeta Macovei nu sunt singurii suceveni în situaţia de a fi păcăliţi şi duşi cu vorba de reprezentanţii statului român. Pentru alţi 21 de titulari de terenuri le-au fost acceptate la plată despăgubirile pentru suprafeţele expropriate, numai că banii nu le-au fost viraţi nici până astăzi. Doar câţiva au avut curajul să se adreseze instanţelor de judecată, restul fiind în expectativă. Daniel Corduneanu, avocatul care l-a reprezentat în instanţă pe Vasile Macovei, crede că oamenii nu au decât de câştigat dacă se vor adresa instanţelor de judecată.
„Şi-au bătut efectiv joc de dreptul de proprietate al cetăţeanului. Cazul Macovei este doar un început şi sper ca şi celelalte persoane aflate în situaţii similare să-şi ia inima în dinţi şi să aibă convingerea că statul român poate fi executat”, a precizat Daniel Corduneanu.
( 9 apr 2012, 12:44:11