La Moldoviţa a avut loc ieri, în Duminica Floriilor, a VI-a ediţie a Festivalului Ouălor Încondeiate. Alături de localnici, au participat încondeietori din localităţi învecinate cum ar fi Vama, Paltinu, Vatra Moldoviţei, Brodina, dar şi din Moldova Suliţa.
La începerea ediţiei 2012, după slujba de Florii la biserica din Moldoviţa, preotul protopop Aurel Goraş a oficiat o slujbă religioasă la care au participat localnici, încondeietori, turişti, reprezentanţi ai autorităţilor locale, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Daniel Cadariu, deputatul Dumitru Pardău, directorul Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Călin Brăteanu. După cuvântul de bun venit rostit de primarul Traian Iliesia urmat jurizarea, timp în care elevi din comună au prezentat un frumos spectacol artistic.
Cea mai tânără participantă, Denisa Lorena Nica, de 6 ani
Festivalul urmăreşte punerea în valoare şi promovarea tradiţiilor cultural-meşteşugăreşti ale etniei huţule din Bucovina şi s-a desfăşurat pe patru secţiuni.
La prima secţiune - „Ouă încondeiate”, au participat peste 50 de adulţi şi copii, la cea de-a doua – „Artă tradiţională veche”, au fost mai puţini participanţi care au venit cu obiecte de valoare şi au prezentat costume populare, icoane, obiecte tradiţionale vechi.
La secţiunea „Gastronomie”, participanţii au pregătit bucate tradiţionale de post, preparate din peşte şi dulciuri de casă de post. Pentru că la Moldoviţa obiceiul sfinţirii coşului de Paşte este bine păstrat, organizatorii s-au gândit să introducă în festival şi o secţiune a coşurilor pascale.
Un stand care a atras atenţia a fost cel al Elisavetei Moroşanu, din Moldoviţa. Aceasta a venit la festival cu ouă tradiţionale, de diferite dimensiuni, cum ar fi cele de prepeliţă, raţă, găină, porumbel, gâscă. Încondeietoarea a ţinut să precizeze că a acoperit masa cu o cergă tradiţională, din lână vopsită în culori naturale, şi cu un prosop tradiţional vopsit tot cu culori naturale, specific comunei Moldoviţa. Cele mai multe, dar şi vechi modele prezentate pe ouăle Elisavetei Moroşanu sunt coarnele berbecului şi calea rătăcită.
Cea mai mică participantă a fost Denisa Lorena Nica. Are 6 ani şi a învăţat taina încondeierii ouălor de la profesoara Elvira Istrate, de la Şcoala din Frumosu. După ce ne-a spus că nu este greu să încondeiezi ouă, şi-a prezentat cu mândrie ouăle decorate cu Crucea Pascală, precizând că foloseşte numai chişiţe făcute de oamenii din Moldoviţa.
Gastronomie pe bază de peşte şi produse de post
La secţiunea „Gastronomie” a fost prezentă Asociaţia de Turism Vama – Bucovina, reprezentată de preşedinta Aurelia Badale, un grup de 20 de elevi de la Grupul Şcolar „V. Cocea” din Vatra Moldoviţei îndrumaţi de Elisabeta Bîrleanu, dar şi câteva gospodine din Moldoviţa, printre care s-au numărat prof. Angelica Balabasciuc, prof. Diana Priscorneac, înv. Ilisei Paraschiva şi Maria Moroşan.
Ca produse au fost expuse şi oferite spre degustare preparate pe bază de peşte, cum ar fi pastă de peşte, peşte cu mămăligă, tartine de icre, salate de ciuperci cu legume, murături asortate, salată beuf cu peşte afumat, şprot prăjit, iahnie de fasole, dulceţuri din fructe de pădure, dar şi băuturi specifice zonei cum ar fi afinata, frăgata, palinca. Nu au lipsit nici prăjiturile de post pe bază de morcov şi mere, iar ca o invitaţie pentru turismul activ din Bucovina, Asociaţia de Turism Vama – Bucovina a expus la stand o vulpe împăiată care poartă în gură un fazan.
„Cel mai frumos coş pascal” este o secţiune nouă, pentru care au fost expuse câteva coşuri din care nu au lipsit babele, pasca, cozonacul, ouăle roşii şi încondeiate, preparate din miel cu brânză, vin, caş, cârnaţi de casă, şuncă, sare şi puţin zahăr.
Iniţiatoarea concursului a lipsit de la manifestare, reprezentând arta încondeierii în afara graniţelor ţării
Ideea unui festival al ouălor încondeiate la Moldoviţa aparţine unei cunoscute artiste a înnobilării oului din Moldoviţa, Lucia Condrea, care, în urmă cu şase ani, a avut ideea de a crea o competiţie între încondeietorii din Moldoviţa şi din alte sate, iar localitatea Moldoviţa să poată fi astfel cunoscută mult mai bine.
În acest an, Lucia Condrea nu a fost prezentă la Festivalul Ouălor Încondeiate deoarece a prezentata tradiţiile din România la Bruxelles, în Parlamentul European, la invitaţia comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloş. Festivalul a rămas pe mâni bune, pentru că familia, cea care o sprijină la încondeiatul ouălor, dar şi la organizarea expoziţiilor şi festivalurilor, a fost alături de primărie, în organizarea acestei manifestări.
Otilia Mahu, fiica Luciei Condrea, este profesoară de educaţie muzicală la Şcoala „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, a declarat: “Încerc şi eu, cum făcea mama în anii trecuţi, să sprijin comunitatea locală, Primăria comunei Moldoviţa, pentru ca festivalul să se desfăşoare normal. Ca şi în anii trecuţi, s-au păstrat aceleaşi secţiuni ale festivalului, <Ouă încodeiate>, <Artă tradiţională veche> şi „Gastronomie” şi, pentru prima oră, avem secţiunea <Cel mai frumos coş de Paşte>, pentru că aici la Moldoviţa se sfinţesc în prima zi de Paşte cele mai frumoase coşuri. Anul acesta avem foarte mulţi participanţi, fiind ocupate toate standurile”.
Mulţi dintre cei care au venit la festival au avut ocazia să viziteze şi Muzeul ouălor încondeiate din Moldoviţa - Lucia Condrea. Printre aceştia s-a aflat şi Dimitrie Mereuţă, născut la Moldoviţa, dar stabilit în Timişoara de zeci de ani, şi care în fiecare an vine la acest festival pentru a imortaliza cu aparatul de fotografiat cele mai frumoase ouă încondeiate şi cele mai vechi costume populare.
Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Moldoviţa.