„Ninsoarea mieilor” le-a dat bătaie de cap şoferilor care s-au avântat în cursul zilei de ieri pe drumurile din judeţul Suceava. Încă de duminică după-amiază, pe drumurile naţionale au început să apară blocajele în trafic, atât din cauza stratului de zăpadă de pe carosabil, cât şi a maşinilor neechipate pentru condiţii de iarnă, având în vedere că mulţi şoferi au renunţat deja la cauciucurile de iarnă.
Atât preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, cât şi prefectul judeţului, Sorin Popescu, au precizat că pentru a se preveni apariţia unor blocaje în trafic s-a solicitat suplimentarea utilajelor de deszăpezire din judeţele învecinate. Şi asta întrucât contractele cu firmele de deszăpezire au avut ca termen final data de 31 martie.
Gheorghe Flutur a spus că duminică seara s-a luat decizia interzicerii temporare a circulaţiei pe drumurile naţionale pentru toate maşinile mai mari de 3,5 tone, în timp ce tirurile care veneau din Ucraina erau oprite în parcări sau în locuri amenajate de pe marginea drumurilor, la Siret.El a arătat că s-a solicitat sprijin şi de la drumarii din Iaşi, care în cursul zilei de ieri au trimis mai multe utilaje în judeţul Suceava.
La rândul său, prefectul Sorin Popescu a spus că echipajele de poliţie opresc maşinile de mare tonaj în localităţi sau în parcări, pentru a se evita producerea unor blocaje în trafic. Sorin Popescu a spus că toate utilajele celor două secţii ale Companiei de Drumuri Naţionale intervin pe traseele rutiere din judeţ.
„Cu toate acestea, am solicitat sprijin şi din judeţele Botoşani şi Vaslui, iar în cursul zilei de duminică au mai venit două utilaje pentru zona de munte şi unul pentru secţia Drumuri Naţionale Suceava”, a declarat prefectul judeţului Suceava.
Popescu a mai precizat că pentru a facilita intervenţia utilajelor de deszăpezire, duminică seara a fost închis complet DN 17 A, de la Câmpulung Moldovenesc la Marginea.
Pe de altă parte, trebuie spus că în după-amiaza zilei de ieri, traficul rutier a fost oprit în totalitate pe DN 17, timp de aproximativ o oră, după ce un copac a fost rupt de vânt şi a căzut în zona Ilişeşti.Traficul rutier a fost întrerupt aseară pe DN2 Suceava - Siret, în zona Bălcăuţi, unde două tiruri au derapat. Pe DN2E Fălticeni - Păltinoasa şi pe DN17 Suceava - Gura Humorului se circula cu dificultate din cauza zăpezii.
Şapte linii electrice de medie tensiune au fost rupte de viscol
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a mai spus că tot ieri, şapte linii electrice de medie tensiune au fost rupte de vânt. Flutur a spus că problemele cele mai mari au fost înregistrate în zona Rădăuţi, Vatra Dornei şi în localităţile din apropierea Sucevei.
„Am solicitat companiei E.ON să-şi mobilizeze forţele şi să intervină de urgenţă pentru a remedia aceste probleme, inclusiv cu sprijin din partea echipajelor din alte judeţe”, a spus Flutur.
Flutur a mai precizat că duminică seara a mobilizat toate instituţiile din judeţ pentru a interveni în zonele lor de competenţă, astfel încât să fie reduse pagubele produse de zăpadă şi viscol. „Am solicitat să scuture copacii, în special cei ornamentali. Şi fac referire aici la Inspectoratul Şcolar, la primării toate instituţiile publice care au parcuri. Am cerut să se intervină de urgenţă pentru că există riscul ca foarte mulţi copaci să se rupă sub greutatea zăpezii şi din cauza viscolului”, a spus Flutur. El a mai declarat că a solicitat sprijin şi din partea Direcţiei Silvice Suceava, utilajele acestei instituţii urmând să intervină pentru îndepărtarea copacilor rupţi de viscol.
( 9 apr 2012, 11:10:21