Firma suceveană Loial Impex şi-a făcut intrarea pe piaţa europeană cu un proiect inedit în România: o centrală de cogenerare destinată producerii combinate de energie termică, energie electrică, apă răcită şi bioxid de carbon (CO2)– “quad generation”.
Sucevenii de la Loial au executat o primă astfel de centrală în urma unei licitaţii organizate de firma americană de investiţii Contour Global Solutions, pentru fabrica Coca Cola de la Ploieşti, iar în urma acestui proiect dus la bun sfârşit, au primit o nouă provocare: de a construi o centrală similară pentru fabrica Coca Cola din Radzymin –Polonia.
Investiţia, de aproape 17,2 milioane de euro, a fost dată recent în folosinţă, în urmă cu câteva zile fiind semnat procesul verbal de recepţie.
Potrivit directorului general al SC Loial, Ioan Brăescu, proiectarea şi execuţia centralei au durat aproximativ nouă luni de zile.
“E o centrală de cogeneraremai deosebită, în sensul că produce patru tipuri de energie: pe lângă energia electrică şi energia termică, clasice pentru o centrală de cogenerare, se mai produce şi apă răcită necesară procesului tehnologic al fabricilor Coca Cola, iar din gazele arse, înainte de a fi emiseîn atmosferă, se extrage bioxidul de carbon care apoi este introdus în băuturile acestei mărci de renume. Se asigură astfel şi o protecţie a mediului, pentru că nu mai poluează atmosfera cu bioxid de carbon”, a declarat managerul Brăescu, explicând că practic prin centrala de cogenerare energia înglobată în gazul metan este utilizată la maxim.
Loial şi-a deschis filială în Polonia
Reuşita celor de la Loial este cu atât mai apreciabilă cu cât societatea a executat până în prezent nu mai puţin de şapte centrale de cogenerare.
„Am produs aceste centrale la cheie, în sensul că am făcut şi proiectare şi execuţie, şi totul cu personal din România”, a punctat Ioan Brăescu.
Conducerea societăţii sucevene a fost contactată deja, după proiectul de la fabrica Coca Cola din Radzymin, şi de alte firme din Polonia interesate de centralele de cogenerare.
De altfel, Loial şi-a deschis o filială în Polonia, fiind practic a doua firmă din România din acest punct de vedere.
Ionel Stolnicu, director de producţie în cadrul Loial, e de părere că şi în România vor fi tot mai multe proiecte pentru astfel de centrale, iar experienţa deja acumulată va fi un avantaj în faţa celorlalte societăţi din domeniu.
Firma Loial a fost înfiinţată în 1993, ca o societate de instalaţii electrice. Astăzi, societatea, cu 220 de angajaţi, are o cifră medie de afaceri de 18 milioane de euro şi poate proiecta şi executa orice fel de instalaţie pentru clădiri civile sau industriale, de la reţelele de telefonie, televiziune, la instalaţii electrice, termice, de climatizare, ventilaţie etc.
Pe lângă domeniul instalaţiilor, la Loial există un departament care produce şi comercializează semne de circulaţie şi execută marcaje rutiere orizontale.
( 9 apr 2012, 11:55:01