Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 7 apr 2012 - Anul XVII, nr. 82 (4987)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Parcul central

Târgul de Paşti de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

 

Târgul de Paşti de la Suceava, manifestare circumscrisă programului „Paştele în Bucovina”, organizat de Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Suceava, Muzeul Bucovinei şi Centrul Cultural „Bucovina”, s-a deschis ieri în Parcul central al municipiului.

 

Meşteri şi artişti populari, artizani şi meşteşugari din toate zonele judeţului

Ca şi în anii anteriori, ediţia din acest an a reunit meşteri şi artişti populari, artizani şi meşteşugari din toate zonele judeţului şi din câteva judeţe care-şi trimit mesagerii în Bucovina (Botoşani, Iaşi, Harghita...).

Organizatorii, care anunţau participarea a cca. 40 de meşteri populari, aşteptau ieri, până la ora prânzului, sosirea tuturor invitaţilor.

O bună parte dintre aceştia ocupaseră încă de dimineaţă cele zece chioşcuri aliniate pe aleile parcului şi îşi etalaseră produsele spre vânzare.

Meşteşugari pricepuţi în prelucrarea lemnului, împletitori din nuiele, ceramişti, iconari, gospodine cu mâini măiestre care ţes şi fac cusături, închistritoare şi încondeietoare de ouă şi-au expus produsele, prezentându-le în maniere cât mai atrăgătoare.

 

„Eu n-am venit să fac avere / Ci am venit din plăcere”

Dintru început, cele mai mândre s-au dovedit a fi cusătoresele, standurile lor cu ii şi cămăşi înflorate, catrinţe şi ştergare, cu borangicuri şi pânzeturi albe mişcate de vânt fiind cele mai vizibile.

Între acestea, Veronica Târlă din Doroteea - Frasin prezenta cea mai bogată ofertă. Îmbrăcată în straie populare, Veronica (prezentă la târg şi cu produsele soţului său, Petru, meşter al lemnului) ne-a spus în versuri „Eu n-am venit să fac avere / Ci am venit din plăcere” şi ne-a arătat, odată cu lucrurile realizate cu propriile sale mâini, un costum popular păstrat în familie de circa 200 de ani.

 

Păpuşi îmbrăcate ca la Bucşoaia, cu straiele tradiţionale ale zonei

Piese de port popular, dar şi trăistuţe ţesute sau împletite a adus şi Niculina Buraciuc din Suceava, cusături şi broderii prezentau suceveanca Ecaterina Neamţu şi Eleonora Lommer din Mănăstirea Humorului, dar Virginia Sahlean, în vârstă de 73 de ani, pe lângă costume populare, ştergare sau o maramă lucrată cu 50 de ani în urmă, ne-a arătat o pereche de  păpuşi îmbrăcate ca la ea acasă, la Bucşoaia. De la opinci şi bundiţa cu blană de jder, până la cuşmă sau tulpan, păpuşile purtau straiele tradiţionale ale zonei, respectând până în cele mai mici amănunte elementele specifice ale portului popular.

 

Împletitori de nuiele şi ceramişti

Împletitorii de nuiele, Lilian Toderaşcu, din Heci, judeţul Iaşi, sau Gheorghe Cioban, din Calafindeşti, judeţul Suceava) etalau coşuri de forme şi mărimi diferite (coşuri pentru dus pasca şi ouăle roşii la sfinţit în noaptea Învierii Domnului, coşuri cu diverse utilizări în gospodărie, sticle cu „strai” împletit din nuiele...).

Alături de ei, meşterul olar Dumitru Paşcaniuc, din Marginea, sau ceramiştii din Corund (Harghita) Şandor Balasz şi Blaziu Szasz, ofereau spre vânzare piese de ceramică utilitară sau decorativă. O notă aparte, cu obiecte ceramice artizanale de mici dimensiuni, făcea Eusebiu Iacinschi, din Botoşani.

 

Meşterii lemnului

Ouălor încondeiate, podoabelor populare realizate cu mărgele, icoanelor pictate pe lemn sau pe sticlă li se alăturau, într-o gamă foarte variată, obiectele cioplite din lemn. De la obiectele decorative realizate de Virgil Moldovan, din Mănăstirea Humorului (măşti, plachete ornamentale pentru trofee de vânătoare...), la piese de mobilier rustic (blidare, scaune, mese şi laiţe) prezentate de suceveanul Ştefan Csukat, până la Ioan Găitan (de loc din Bulai, dar devenit după căsătoria cu o vicoveancă...humorean).

Ioan Găitan, cu sumanul pe umeri, a adus în buricul Sucevei titireze cioplite din lemn, fluiere, linguri şi linguroaie ciobăneşti, căuşe, coveţi, putini, baniţe şi roţi de căruţă. Toate etalate cu mândrie de meşter, alături de ouăle împodobite cu mărgele de soţia sa Ana.

 

Un vizitator de mare calibru

În aşteptarea cumpărătorilor, meşterii prezenţi la târg ieri, înainte de ora prânzului, s-au pomenit cu un vizitator de mare calibru: ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, care, însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a trecut prin Parcul central, vizitând şi Târgul de Paşti.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Târgul de Paşti de la Suceava.
 Vizualizări articol: 1375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 7 voturi
Târgul de Paşti de la Suceava2.757

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Si ce calibru... trimis de
( 7 apr 2012, 16:41:22
Iaca na ministru! Cred ca nici 0,001% din populatia tarii nu stie cum arata acest ministru, si in general mare parte din "suita" ministeriala a tarii. Mai cunoscut e acum nea'Ghita care vinde cas in piata decat acesti ministri "calibarati" de "vestitii" reporteri de la Monitorul. Si iar nu-mi vor publica comentariul...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei