Tribunalul Suceava a dat ieri sentinţa în cazul Cristian Căjvănean, omul de afaceri tâlhărit acum trei ani în apropierea locuinţei şi care la scurt timp şi-a pierdut şi viaţa în spital. Aproape toţi inculpaţii au primit condamnări grele, unele dintre ele spre maxim. În total, cei cinci indivizi rămaşi pentru a fi judecaţi în acest dosar, după ce Gheorghe Viorel Anton, zis „Legionarul”, a recunoscut faptele şi cazul său a fost disjuns, au primit 100 de ani de închisoare cu executare.
Iulian Ioan Spatariu, de 29 de ani, din Adâncata, a fost găsit vinovat şi condamnat pentru trei infracţiuni. Pentru omor deosebit de grav a primit 25 de ani de puşcărie, pentru tâlhărie a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, iar pentru constituire de grup infracţional organizat a primit 12 ani de închisoare. La final, a rămas pedeapsa de 25 de ani, la care judecătorul a mai adăugat un spor de trei ani, astfel încât rezultanta este de 28 de ani de închisoare, plus zece ani interzicerea unor drepturi.
A doua pedeapsă ca mărime îl vizează pe Constantin Lungu, de 31 de ani, din Suceava. Acesta a fost găsit vinovat tot pentru trei infracţiuni: complicitate la tâlhărie – 21 de ani, constituire de grup infracţional organizat – zece ani şi deţinere fără drept de droguri de risc – trei ani. Prin contopire a rămas pedeapsa cea mai grea, la care s-a adăugat un sport, astfel încât Constantin Lungu va sta după gratii 25 de ani.
La închisoare, şi naşul şi finul
Nici Daniel Florin Platoc, zis „Caşuba”, de 34 de ani, din Suceava, nu a scăpat prea uşor. Pentru complicitate la tâlhărie a primit 16 ani şi 8 luni de puşcărie, iar pentru constituire de grup infracţional organizat opt ani de închisoare. Pedeapsa finală i-a fost sporită la 20 de ani de închisoare.
A patra persoană condamnată în acest dosar este Alin Novac, de 27 de ani, din Dumbrăveni. Judecătorul a decis că acesta trebuie să stea 15 ani la închisoare pentru complicitate la tâlhărie şi şase ani pentru constituire de grup infracţional organizat. Va avea de executat condamnarea cea mai grea, de 15 ani de închisoare.
Cel mai ieftin a scăpat Vasile Ion Crasi, zis „Lică”, de 28 de ani, din Ipoteşti, finul lui „Caşuba”. El a primit 12 ani de închisoare pentru complicitate la tâlhărie şi şase ani pentru constituire de grup infracţional organizat. Crasi va avea de stat după gratii 12 ani.
Sechestru de maşini şi bani
Instanţa a mai decis să menţină o serie de măsuri asiguratorii luate de procurori în noiembrie 2009. Sub sechestru au rămas un BMW şi un Seat Ibiza ridicate de la Daniel Platoc „Caşuba” şi un Rover model 75, aparţinându-i lui Alin Novac. Rămân sechestrate şi sume de bani ridicate de la inculpaţi. Astfel, de la Gheorghe Viorel Anton „Legionarul” s-au ridicat 2.000 de dolari americani, 1.400 de euro şi 18.339 de lei, de la Daniel Florin Platoc „Caşuba” sumele de 2.100 de euro şi 503 lei, de la Constantin Lungu sunt puşi sub sechestru 1.000 de lire sterline, 300 dolari SUA şi 150 de lei, în timp ce de la Vasile Ion Crasi s-au ridicat 3.020 de euro, 800 de lire sterline, 29.602 lei şi 400 de dolari SUA.
Obligaţi şi la plata unor despăgubiri către familia lui Cristian Căjvănean
Judecătorii de la Tribunalul Suceava au ajuns la concluzia că cei şase indivizi care l-au atacat pe Cristian Căjvănean trebuie să plătească daune morale sau materiale. Astfel, cei şase indivizi au de plătit 15.000 de lei cu titlul de despăgubiri civile, 30.000 de lei daune morale, 5.085 de lei cu titlu de despăgubiri globale pentru copilul minor al familiei Căjvănean, la care se adaugă câte 175 de lei pe lună până la majorat. „Caşuba”, „Legionarul”, „Lică”, Spatariu, Lungu şi Novac au mai fost obligaţi la plata sumei de 417.682 de lei către societatea deţinută de Cristian Căjvănean, reprezentând suma furată de la acesta, precum şi aproape 9.500 de lei pentru spitalizare. Cu titlu de cheltuieli judiciare, inculpaţii au fost obligaţi la plata a câte 37.000 de lei fiecare.
Soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la instanţa superioară.
Anton „Legionarul” a scăpat cel mai ieftin
Cel de-al şaselea individ judecat în acest dosar a scăpat şi cel mai ieftin. Gheorghe Viorel Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, a fost condamnat iniţial de Tribunalul Suceava la 12 ani de închisoare, pedeapsă redusă la Curtea de Apel Suceava la zece ani de închisoare. Dosarul nu este finalizat încă, recursul fiind în curs de soluţionare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Legionarul” este cel care a recunoscut toate faptele imediat după reţinerea sa de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Suceava, oferindu-le anchetatorilor şi date concrete despre modul în care a fost comisă tâlhăria.
Aproape trei ani de la fapta care a îngrozit Suceava
Faptele pentru care se derulează acest proces s-au produs pe 20 iulie 2009. În acea zi, Cristian Constantin Cajvănean a strâns banii de la mai multe case de schimb valutar şi se îndrepta spre casă. Era una dintre puţinele seri în care mergea singur spre domiciliul său.
Avea asupra sa echivalentul în lei şi valută a peste 400.000 de lei.
Şi-a parcat maşina şi mai avea câteva zeci de metri până acasă.
Pe o alee ce trece exact prin faţa blocului său, doi indivizi necunoscuţi l-au atacat, unul dintre agresori lovindu-l de două ori cu un par în cap.
I-au luat geanta cu bani şi au fugit printre blocuri.
Ulterior, unul dintre cei doi agresori, Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, a mărturisit că proprietarul casei de schimb valutar era filat de aproape două săptămâni, povestind cu lux de amănunte cum au pus la cale întregul jaf şi cum se aşteptau să scoată nu 400.000 de lei, ci 300.000 de euro. Deşi, iniţial, se ştia că proprietarul casei de schimb valutar a fost găsit, inconştient şi plin de sânge, la locul faptei, lucrurile nu au stat deloc aşa.
Cristi a reuşit să se ridice de la pământ şi s-a deplasat până la apartamentul său, unde i-a povestit soţiei ce s-a întâmplat. În momentul în care ambulanţa şi cadrele medicale au ajuns în zonă, Cristian Cajvănean se afla la domiciliul său şi a coborât pe picioarele lui în stradă. La Spitalul Suceava, Cristi Cajvănean a fost operat de urgenţă, în aceeaşi noapte, după ce, în urma investigaţiilor, medicii au depistat prezenţa unui cheag de sânge pe creier, produs în urma agresiunii.
Intervenţia chirurgicală nu a avut darul să-i salveze viaţa, deoarece, la scurt timp după înlăturarea hematomului identificat iniţial, s-au constatat şi alte leziuni pe creier, care continuau să producă hemoragii şi care nu puteau fi îndepărtate prin nici o metodă.
Banii au fost împărţiţi de cei şase indivizi pe un câmp dintre Ipoteşti şi Bosanci, iar borseta în care se aflau banii a fost arsă.
( 7 apr 2012, 14:04:10