34 de localităţi sucevene primesc 53 de milioane de euro, fonduri europene, pentru modernizarea unor drumuri afectate de inundaţiile din 2010.
Contractele de finanţare au fost parafate ieri, la sediul Consiliului Judeţean, de primarii localităţilor beneficiare şi de şeful Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi, Liviu Bulgaru.
Documentele au fost semnate în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, a prefectului Sorin Arcadie Popescu şi a senatorului Tiberiu Prodan.
„Renovarea şi dezvoltarea satelor”
50 de milioane de euro vor fi utilizate pentru refacerea a 180 de kilometri de drumuri comunale din 31 de localităţi, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene alocate pe Măsura 3.2.2. privind „Renovarea şi dezvoltarea satelor”.
Localităţile care au primit finanţare sunt: Drăguşeni, Vereşti, Bălăceana, Udeşti, Adâncata, Crucea, Pârteştii de Jos, Stulpicani, Dărmăneşti, Frătăuţii Noi, Slatina, Zvoriştea, Ostra, Horodniceni, Comăneşti, Horodnicu de Jos, Ciocăneşti, Șaru Dornei, Grăniceşti, Grămeşti, Iaslovăţ, Satu Mare, Botoşana, Todireşti, Frumosu, Pojorâta, Moara, Arbore, Suceviţa, Buneşti şi Fântânele.
Celelalte trei milioane de euro vor fi folosite pentru realizarea de drumuri de acces către exploataţiile agricole şi forestiere în lungime de 21 de kilometri în localităţile Dorneşti, Bosanci şi Vicovu de Jos, bani alocaţi pe Măsura 125.
Flutur: Este un balon de oxigen din bani europeni
Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că banii primiţi de localităţile afectate de inundaţii reprezintă „un balon de oxigen” din bani europeni. El le-a cerut primarilor corectitudine la achiziţiile publice pe care le vor face pentru a pune în practică proiectele şi să fie atenţi cum cheltuiesc fondurile europene.
Flutur a ţinut să sublinieze că din 2007, de la aderarea României la Uniunea Europeană şi până în prezent, în judeţul Suceava au ajuns 415 milioane de euro, plăţi directe efectuate prin Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, însemnând subvenţii pe suprafaţă şi pe cap de animal şi plăţi pe proiecte prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
„Avem 103 proiecte selectate pentru instalarea tinerilor în mediul rural, 45 de proiecte pentru modernizarea exploataţiilor agricole, opt proiecte pentru procesarea produselor agricole, 12 proiecte pe panificaţie, 28 de proiecte pe preluarea primară a lemnului, 15 proiecte pentru drumuri agricole şi forestiere, 54 de proiecte pentru servicii neagricole, 99 de proiecte pe turism, mai exact pentru construirea de pensiuni, şi 60 de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, celebra măsură 322”, a menţionat Flutur.
Fuia: Dacă nu exista iniţiativa domului Flutur această măsură nu era creată în PNDR la nivel naţional
Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a apreciat efortul autorităţilor sucevene pentru promovarea de proiecte cu finanţare europeană, arătând că şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a fost iniţiatorul măsurii care astăzi a dat posibilitatea să se acceseze fonduri europene pentru refacerea infrastructurii afectate de inundaţii.
Fuia a declarat: „E o plăcere să vin la Suceava şi să anunţ încheierea procesului de selecţie parţială pentru măsura 322 destinată refacerii infrastructurii afectate de inundaţii, o măsură care se datorează insistenţei domnului preşedinte Flutur. Dacă nu exista iniţiativa domului Flutur, această măsură nu era creată în PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) la nivel naţional. Judeţul Suceava a fost foarte afectat de inundaţii, de aceea are şi proiecte multe”.
( 7 apr 2012, 11:20:35
Asta-i campanie electorala 100% ! Lasa ca la Marginea vine PALAGHIA cu balastru in doua cu LUT si mai incaseaza vreo 3 MILIARDE...