Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 5 apr 2012 - Anul XVII, nr. 80 (4985)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Propunere

O parte dintre suceveni ar putea beneficia gratuit de reabilitarea termică a blocurilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii a căror situaţie materială nu le permite să îşi achite cheltuielile de reabilitare termică a locuinţei ar putea beneficia de o decontare integrală a acestor costuri de la bugetul local.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că are în lucru un asemenea proiect de Consiliu Local, prin care municipalitatea să preia parţial sau chiar total cheltuielile de anvelopare termică ale celor care reprezintă cazuri sociale deosebite.

Acest proiect va veni în completarea celui de scutire de la plata impozitului pe clădiri, timp de minim şapte ani, pentru proprietarii care îşi reabilitează locuinţele din fonduri proprii.

Edilul sucevean a precizat că deşi intenţiona să vină cu acest proiect în şedinţa CL din luna aprilie, va mai amâna o lună de zile această decizie, pentru a se lămuri şi în privinţa proiectului naţional de reabilitare termică a clădirilor.

Mai exact, la începutul anului se vorbea că aceste lucrări vor fi subvenţionate din fonduri europene, dar, până acum nu s-a primit încă avizul Uniunii Europene.

“S-a făcut solicitare la Bruxelles referitor la schema de subvenţionare a reabilitării termice a locuinţelor, dar încă se aşteaptă un răspuns. Între timp se lucrează la categoriile sociale de beneficiari şi la criteriile de selecţie”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.

Acesta a spus că, din calculele făcute, acordarea de scutiri la impozite celor care reabilitează locuinţele pe cheltuială proprie nu acoperă nici pe departe costurile reale.

Ion Lungu a explicat: “Oamenii plătesc la impozitul pe locuinţă un preţ mediu de vreo 50 de euro pe an. Din experienţa noastră, preţul mediu de reabilitare a unui apartament este de 2.500 de euro. Este clar că mulţi oameni nu vor avea posibilităţi financiare să facă aceste lucrări, chiar dacă le dăm noi scutirea de la plata impozitelor.”    

Tocmai de aceea, în condiţiile în care nu se vor mai face reabilitări termice pe bani europeni, fondul prevăzut în bugetul local al acestui an pentru anveloparea clădirilor ar putea fi direcţionat pentru preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor de reabilitare termică a blocurilor în cazul familiilor sărace.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O parte dintre suceveni ar putea beneficia gratuit de reabilitarea termică a blocurilor.
 Vizualizări articol: 892 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.2 din 6 voturi
O parte dintre suceveni ar putea beneficia gratuit de reabilitarea termică a blocurilor2.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   GOGOSI ELECTORALE trimis de
( 5 apr 2012, 12:10:24
A inceput campania electorala si Lungu lanseaza petarde.Asta cu anveloparea blocurilor prin acel program in care cetateanul platea doar 25%,guvernul 50% si primaria 25% s-a dovedit un mare esec.De ce ?Pentru ca suma platita de cetatean 25% prin programul primariei era egala cu suma care au platit-o cetatenii care au facut anveloparea singuri cu firme specializate.Si aunci unde se ducea diferenta de 75%?
Ce reducere primea cetateanul???Niente
1.1  RE: GOGOSI ELECTORALE trimis de
( 5 apr 2012, 17:12:40
1.mai radu mamii, numai prost sa fii sa poti afirma ca cu 25% din cat trebuiau sa plateasca oamenii, putea cetateanul sa isi faca singur cu "firma specializata"
stii tu ce costuri implica firma specializata? poate vrei sa spui "firma fantoma" gen trei agarici care habar n-au sa monteze polistiren...ca sa nu mai zic de aplicarea tencuielilor...
2.   BRAVO trimis de
( 5 apr 2012, 15:07:14
Foarte bine, dar ar trebui sa inceapa cu blocurile care sunt partial reabilitate,partial nu. Exista in Burdujeni multe blocuri de garsoniere pestrite si in multe feluri colorate pentru ca nu au avut oamenii bani sa faca toti simultan reabilitare cu aceeasi firma. Si au un aspect estetic dezolant. Cu astfel de blocuri ar trebui inceput.
3.   Campanie electorala trimis de
( 5 apr 2012, 19:06:08
In Bucuresti Primariile de sector au reabilitat pe banii lor zeci de blocuri...In Botosani,pensionarii au transport local gratuit ,iar in curand si elevii vor beneficia de acest ajutor.In Suceava,un primar "IECONOMIST" facut la FF vine cu gogosi electorale...
4.   CATRE SHAOLIN007 trimis de
( 5 apr 2012, 19:20:57
Am facut calculele riguros la un prieten impreuna cu un inginer de la o firma de top din Suceava.S-a facut devizul cu materiale,manopera,CAS,fond de sanatate,somaj,handicapati si in final TVA S-a prins si schela.La suprafata prietenului a iesit suma de 2500 ron(apartament doua camere).Prin Primarie i s-au cerut 4000 ron(banii acestia reprezentand doar 25% din valoarea lucrarii).Dar tine cont ca au mai ramas 75% care ma intreb "ca prostu"
unde s-au dus?.Aceasta problema a fost ridicata de multe ori la tv ,si citeste articole de genul" Gaură de 16 milioane de euro din anveloparea blocurilor. „Tunul” lui Poteraş."
5.   Calcul de unde apare diferenta trimis de
( 5 apr 2012, 21:45:52
Sa luam un apartament cu 2 camere de aprox 50mp pe colt cu dimensiuni exterioare in plan 10 x 6 m. 2 laturi exterioare inseamna 16ml x 3m inaltime insemna aprox 50mp la care se adauga un 10% pt spatii comune ( casa scarii, holuri etc ) ar rezulta un 55 mp per apartament de anvelopa.
1. daca vine nea Ionica cu 3 mesteri zice 50ron/mp x 55 mp aprox 2500ron. Si iti tranteste un rapan de polistiren de bate vantu prin el si nu mai pune coltari si toate elementele si bate vantul prin el .... si nu ai nicio garantie.
2. in mod normal conform legislatiei aceste anvelopari se fac pe baza unei expertize energetice, a unui proiect de autorizatie,a unor avize,si se emite un certificat energetic de performanta care este obligatoriu in cazul unei vanzari ) care fara suparare dar costa. Numai un certificat energetic este 400ron+TVA/apartament, expertiza energetica este 1,5e/mpanvelopa+TVA ( 75e + TVA/apartament ), expertiza tehnica de stabilitate a cladirii este 1e/mp al cladrii ( 50e+ TVA/apartament ), proiect de autorizatie ( minim 1,5e/mp al cladirii 75e+TVA/apartament ), aviz PSI, verificare proiect, taxe autorizatie 1,2% din valoarea lucrarii care se plateste la primarie, 0,1%+0,7% la Inspectoratul de Stat in Constructii etc etc sume care se ridica la aproximativ 350e+TVA de apartament. Doar pentru toate cele de mai sus adica 1900 ron.
La executie pai vine nea Ionica si spune ca e bun polistirenu de 8, cand normativu prevede minim 10cm????? Ha ha .... pai cum a calculat ? Toate astea se fac in baza a celor de mai sus....
numai polistirenu e 30ron/mp+TVA materialul, apoi adeziv, nituri, coltari etc etc tencuiala decorativa, CAS, manopera, schela rezulta un cost de minim 110-120ron/mp ceea ce inseamna la 60mp un 8000 lei+TVA = aprox 10.000 ron la care se adauga cei 1900 ron. Cost total 11.900 ron. ATENTIE!!! ACESTE PROGRAME CUPRIND SI INLOCUIREA TAMPLARIEI CARE COSTA MINIM 1000E/APARTAMENT. Cost total 16.000 ron.
Pai mai toate anveloparile sunt facute in Suceava pe var.1.
6.   CATRE RADUMAMII trimis de
( 5 apr 2012, 21:53:12
Tu cum ai facut calculul si ai ajuns la 2500ron cu tot cu TVA ca eu am incercat si nu imi iese sub nicio forma in varianta 2 care este si varianta legala?
Ca mai toate anveloparile din Suceava sunt facute fara autorizatie si fara o hartie macar asta stim.
Varianta 2 este si legala si ofera si garantie si ai si certificat energetic pe fiecare apartament. Multi dintre cetateni sunt convins ca nu stiau ce cuprinde varianta 2 si de ce diferenta de cost este atat de mare.
Astept calculullaughing))))))))
7.   CALCULUL trimis de
( 5 apr 2012, 22:30:47
Calculul s-a facut asa.Suprafata care trebuie izolata este de 30mp deoarece balconul si peretele exterior au fost deja izolate.30mp*110ron/mp = 3300 ron
discount 20%= 660 ron total suma =2640 ron .Tamplaria metalica exista deci nu e necesara.Sa adaugam la aceasta suma 1900 roni autorizatiile si certificatul energetic. 2640 +1900 =4540 ron. 4540 * 25 % = 1135 ron.
8.   Tovarase cucubau.. trimis de
( 5 apr 2012, 23:12:09
In primul rind nu stiam ca e nevoie de atitea cheltuieli birocratice cind e vorba de executia isolamentului unei cladiri.
In al doilea rind de treburile de care vorbesti,practic vorbind nu prea intelegi mare lucru.
Producatorii de polistiren sint cam aceeasi asa ca ori il monteaza primaria ori nea Ionica materialul e acelasi.Diferenta consta doar in calitatea procesului de realizare dpdv estetic.
diferenta nu e neaparat in grosime ci si in ceea ce priveste densitatea polistirenului
de obicei orice producator emite un certificat in care specifica coeficientul de schimb energetic al materialului(lambda)
transmitanta termica (U)=1/Rt
Rt=Rsi+R1+R2+...Rn+Rse
Rsi-resistenta superficiala interna
Rn-resistenta utila a fiecarui strat
Rse-resistenta superficial externa
R=D/LAMBDA
D-grosimea mater.
Lambda -conductivitatea termiica utila si se calculeaza in conformitate cu ISO/DIS 10456.2
Pretul in Italia a reabilitarii termice cu un polistiren cu lambda 0,023 e de cca
25 euro/mp adica cca 107.5 ron in conditiile in care costul unui muncitor pt firma e de cca 16,3 euro /ora adica cca 70,09 ron pe/ora
Cit despre procedurile birocratice tre sa faci doar o declaratie la primarie si bineinteles sa detii toate autorizatiile pt schela,protectia muncii etc,altfel tre sa platesti un consulent
practica la primarie e de la taxa de timbru(cca 14 euro pt o casa) si poate ajunge la 3-400 de euro in cazul unui bloc
pretul are tva inclus.
In cazul polistirenului(ala alb) de 8 cm pretul materialului pe mp e de cca 4,5 euro adica 19,35 RON si de 10 la cca 22 RON.
IN rest ceea ce spune lungu ca face ..am 42 de ani si nu mai cred in povesti nemuritoare sau in ghicitori cu bete de chibrit...
9.   ... trimis de
( 5 apr 2012, 23:23:16
inca ..discount de 20 % mi se pare asolut normal peun pret de 110 RON,se poate face si 30%.
10.   ESEC TOTAL trimis de
( 6 apr 2012, 07:04:04
Esecul si abandonarea acestui program de reabilitare consta in faptul ca 95% din blocurile din Suceava au fost anvelopate de cetateni .Daca ar fi fost mai ieftin prin primarie ar fi facut-o cu primaria conform mecanismelor economiei de piata.Iar chestia cu anvelopatul pe gratis e o gogoasa electorala marca Lungu Flutur.Primul bate campii cu "Intoarcerea orasului catre ape" al doilea cu Autostrada Nord Sud.Si in timpul asta nu-s in stare sa asfalteze strazile si sa astupe gropile,sa faca orasul curat si civilizat.
11.   Oameni cu mintea ingusta trimis de
( 6 apr 2012, 09:02:38
unii vad ca sunt foarte limitati ori indoctrinati politic sa manance la rahat tot pe banii nostrii. oare numai atat cauta cetatenii orasului? oare radule tu atat iti doresti? strazi asfaltate si curatenie? asta nu era sloganul unui partid?
in loc sa vii cu niste idei practice de dezvoltare a orasului sau variante care le crezi interesante vii sa arunci cu laturi...eu iti spun un singur lucru : arunca un ochi pe blocurile care au fost facute de primarie si apoi pe cele multe si impestritate de care este plin orasul efectuate de persoane fizice deoarece au zis ca tine...discount, tiganeala si oameni necalificati.
dupa ce ai sa te uiti noteaza-ti toate detaliile pe care le vezi la un bloc din ala facut de primarie...o sa iti ia ceva timp, dar ai sa observi ca in banii aia locatarii respectivi beneficiaza de foarte multe avantaje si de asemenea sunt multumiti ca au facut un efort financiar pt ele.
12.   Hai sa ne uitam in oras trimis de
( 6 apr 2012, 09:10:54
fata de mostenirea care am primit-o , cred ca avem ce vedea....nu trebuie sa vi le spun eu, nu sunt in campanie electorala dar stiu sa apreciez diferenta de lucruri si investitii pe care le avem acum fata de nimic din trecut.
radule daca esti obsedat de curatenie, pune mana si mai strange si tu o hartie de pe jos pe care o arunca un alt vecin de-al tau in scarba de pe balcon, fii atent cand arunci gunoiul sa nu dai pe langa, curata iarna zapada din fata scarii, primavara planteaza si tu niste flori in spatiul verde care il ai in fata blocului....nu astepta ca totul sa iti cada din cer...daca suntem domni si ne dam mari intelectuali la comentarii pe internet, dar in viata nu suntem in stare sa plantam 2 copaci atunci " duceti-ma la groapa"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei