18 suceveni care şi-au dat foc la terenuri au fost sancţionaţi de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cu suma de 43.500 de lei (435 de milioane de lei vechi). Potrivit prefectului judeţului Suceava, Sorin Popescu, începând cu data de 19 martie 2012, în toate localităţile din judeţ au fost efectuate controale de prevenire a incendiilor de terenuri. Popescu a arătat că până în prezent au fost constatate 95 de nereguli de la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, în principal din cauza utilizării focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt, a arderii resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile în afara locurilor special amenajate ori pe terenuri nepregătite şi fără luarea unor măsuri pentru împiedicarea extinderii focului.
Prefectul a mai arătat că în alte cazuri focul a fost provocat la distanţe mai mici de zece metri faţă de materiale sau substanţe combustibile, şi fără ca acesta să fie supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
Sorin Popescu a spus că de la începutul anului şi până în prezent, în judeţul Suceava au fost 130 de arderi necontrolate de mirişti, ale resturilor vegetale de pe terenurile arabil, precum şi ale vegetaţiei de pe pajişti, în total fiind afectate 550 de hectare de teren agricol.
Agricultorii care îşi dau foc la terenuri riscă să piardă subvenţiile
Sorin Popescu a arătat că potrivit legislaţiei europene, agricultorii care nu respectă bunele practici agricole şi de mediu, prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, riscă să fie penalizaţi prin reducerea subvenţiilor pe terenuri acordate din fonduri europene şi naţionale.
„În cazul nerespectării intenţionate, fermierul este exclus de la plata pentru anul calendaristic în cauză. Dacă amploarea, gravitatea sau persistenţa nerespectării intenţionate este majoră sau au fost detectate repetate nerespectări intenţionate, fermierul va fi exclus de la măsura respectivă şi în anul calendaristic următor”, a ţinut să sublinieze prefectul judeţului Suceava.
Sorin Popescu a explicat că în urma verificărilor făcute în urma incendiilor de terenuri agricole au fost identificaţi zece fermieri care urmează să fie verificaţi de reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Suceava, în vederea stabilirii unor sancţiuni, acestea urmând să aibă ca rezultat reducerea subvenţiilor pe care le primeau.
„Facem un apel către populaţie să conştientizeze riscurile ce decurg din nerespectarea normelor privind lucrul cu focul deschis, cât şi a normelor europene de bune practici agricole şi de mediu”, a declarat Sorin Popescu. El a mai adăugat că arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amenzi de la 1.000 lei la 2.500 lei.