Ruinele fostei fabrici de bere de la Solca, monument istoric din secolul al XIX-lea, au căzut din nou pradă hoţilor, indivizi în căutare de tot ce poate fi vândut la centrele de colectare a fierului vechi furând motoare electrice, bucăţi de plasă de gard, stâlpi şi chiar sârmă ghimpată.
Luni, în jurul orei 14.00, Gheorghiţă Muscă, în vârstă de 57 de ani, din municipiul Rădăuţi, administratorul SC Bere Company Solca, a anunţat poliţia că din curtea şi spaţiile dezafectate ale fostei fabrici au fost furate mai multe bunuri, descoperirea fiind făcută de o persoană responsabilă cu paza societăţii.
La faţa locului s-a constatat că autorii au sustras şase motoare electrice, 80 de metri liniari gard plasă cu înălţimea de 1,5 m, 20 de stâlpi metalici şi 200 de kilograme de sârmă ghimpată.
Până să dea de autori, poliţiştii şi-au îndreptat atenţia spre administratorul societăţii.
Într-un comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava se precizează că „întrucât paza nu era organizată conform Legii nr. 333/2003, privind paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor, faţă de administratorul societăţii urmează a se lua măsura sancţionării contravenţionale”. În privinţa prejudiciului, acesta nu a fost estimat încă de administrator.
Afaceristul Arcadie Plămadă, trimis în judecată pentru distrugerea fabricii monument istoric
Din păcate, acest furt nu este decât ultimul dintr-un şir de alte fapte de acest gen. De altfel, însuşi mandatarul administratorului a fost primul care ar fi distrus cu nonşalanţă fosta fabrică.
La finele anului trecut procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au decis trimiterea în judecată a omului de afaceri Arcadie Plămadă, care ar fi distrus monumentul istoric, în calitate de mandatar al administratorului Gheorghiţă Filaret Muscă.
Acuzaţiile pentru care Plămadă a fost trimis în judecată sunt foarte grave. Conform procurilor, omul de afaceri a dispus şi coordonat lucrări de dezasamblare a instalaţiilor din cadrul fabricii de bere monument istoric, precum şi a unor fragmente de construcţie ce constituiau monument istoric, determinând distrugerea ireversibilă a depunerilor cu caracter istoric şi arheologic din zonă. Practic, fosta fabrică ar fi fost făcută bucăţi şi dată la fier vechi, hoţi doar „curăţând” acum ce a distrus chiar mandatarul administratorului.
Arcadie Plămadă a fost trimis în judecată pentru distrugere, degradarea unui monument istoric, executarea fără autorizaţie de lucrări în perimetrul unui monument istoric şi efectuarea de săpături neautorizate în zona de protecţie a unui monument, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Rădăuţi.
( 4 apr 2012, 12:04:39