Campania de însămânţări de primăvară a debutat timid în judeţul Suceava, cultivatorii fiind încercaţi de problema care le-a dat mari bătăi de cap şi în toamna anului trecut: seceta. Conform unui raport al Direcţiei Agricole Suceava, prezentat Prefecturii, cu toate că iarna a fost bogată în precipitaţii sub formă de ninsoare, efectele secetei crunte din a doua parte a anului trecut nu au dispărut, rezerva de apă din sol de la nivelul judeţului situându-se la 30-32% faţă de valorile normale.
Inginerul agronom Vasile Tofan, din cadrul Direcţiei Agricole Suceava, a declarat: „Însămânţările au fost demarate la cerealele de primăvară şi la cartof. Seceta se resimte în tot judeţul, iar vântul din ultima săptămâna a accentuat-o şi mai mult”.
Teoretic, seceta ar putea fi parţial combătută prin aplicarea unor tehnologii şi lucrări agricole adecvate unor astfel de condiţii însă, în realitate, puţini sunt cultivatorii care îşi permit să lucreze aşa cum cer manualele agronomilor. De altfel, se arată în raportul Direcţiei Agricole, deşi cantităţile de seminţe pregătite pentru comercializare au fost mici, cererea din partea agricultorilor din judeţ a fost sub aşteptări şi, ca urmare, o bună parte din acestea au fost comercializate în alte judeţe. Majoritatea micilor cultivatori au preferat sămânţă de la comercianţi ambulanţi ori din producţia proprie, condiţii în care calitatea culturilor este pusă sub un mare semn de întrebare.
În jur de 120.000 de hectare de teren agricol din judeţ ar trebui însămânţate în această primăvară, însă o suprafaţă de 26.000 de hectare nici măcar nu a fost arată până acum.
Vasile Tofan a completat: „Atât în toamnă, cât şi acum, nu s-au efectuat suficiente arături din cauza secetei, care a făcut foarte greu de realizat astfel de lucrări. Probabil că o parte din suprafaţă va rămâne nelucrată, însă cred că totuşi aceasta nu va fi întinsă, oamenii având tendinţa de a însămânţa ceva măcar pentru încasarea subvenţiilor pe teren”.