Sucevenii care abia aşteaptă apariţia unor zile mai călduroase pentru a merge la iarbă verde, la un picnic în natură ori la grătare, nu au a se teme de efectele noii legi a picnicului, care impune desfăşurarea unor asemenea activităţi doar locaţiile special amenajate.
Mai exact, aceştia pot merge liniştiţi să se simtă bine la marginea pădurii Ilişeşti, a celei din Zamca, Adâncata, Mitocul Dragomirnei sau chiar la Voroneţ, fără a fi amendaţi, dacă respectă o serie de reguli de bun-simţ.
Şefa Comisariatului Regional de Mediu Suceava, Diana Mihaela Găşpărel, a precizat că, deşi prin legea 54/ 2012 se impune desfăşurarea unor astfel de activităţi doar în locurile special amenajate, ţinându-se cont de faptul că legea este recent apărută, anul acesta va fi un an de tranziţie.
Noua lege va fi complet funcţională de anul viitor
Mai exact, anul acesta comisarii de mediu vor avea ca ţintă determinarea autorităţilor locale să asigurare în bugetul local al anului 2013 sumele necesare pentru cheltuielile de amenajare şi administrare a locurilor special amenajate pentru picnicuri şi grătare.
Altfel spus, Legea Picnicului va fi complet funcţională de anul viitor, când vor putea fi amendaţi cei care merg la picnic sau la grătare în locuri care nu sunt special amenajate, în vreme ce şi administraţiile locale vor primi amenzi usturătoare, cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei, dacă nu pun la dispoziţia populaţiei astfel de zone, în care sunt asigurate condiţii pentru distracţie în natură, de la coşuri de gunoi, locuri speciale de făcut focul, până la toalete ecologice.
Reguli pentru distracţia la iarbă verde şi amenzi
În acelaşi timp, comisarii de mediu atrag atenţia celor dornici de distracţie la iarbă verde că trebuie să respecte o serie de reguli:
- să utilizeze pentru aprinderea focului doar grătare cu picior şi să nu amenajeze vatră de ardere direct pe sol sau covor vegetal. Este interzisă aprinderea focului în pădure;
- deşeurile rezultate în urma activităţii de picnic să fie colectate individual de participanţii la picnic şi duse la containerele de colectare a deşeurilor menajere
- să ia toate măsurile posibile de evitare a degradării covorului vegetal prin accesul sau parcarea autovehiculelor;
- să nu arunce deşeuri solide sau lichide în cursurile de apă de suprafaţă sau în acumulări;
- să păstreze liniştea şi să nu deranjeze viaţa sălbatică, comunitatea sau alţi participanţi la picnic;
- să nu distrugă plantele sau alte elemente ale cadrului natural şi/ sau construit prin lovire, smulgere, inscripţionare sau alte acţiuni care pot provoca deteriorarea acestuia.
- să lase locul în care a desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat.
În caz contrar, petrecăreţii de la iarbă verde vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 3000 de lei, în funcţie de gravitatea faptelor lor.
( 3 apr 2012, 12:05:26