Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 apr 2012 - Anul XVII, nr. 78 (4983)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Colegiul Medicilor Suceava

14 medici au plecat anul trecut în străinătate, la lucru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

14 medici din judeţ au decis anul trecut să-şi practice meseria în străinătate. Doctorii au plecat să îşi câştige existenţa peste graniţă nu doar pentru salariile şi condiţiile de lucru mai bune, ci şi pentru respectul din partea colegilor de breaslă şi a pacienţilor. Cei 14 medici suceveni care au părăsit sistemul sanitar românesc au ales ca ţări de destinaţie Franţa, Suedia, Anglia, Belgia şi Germania.

Este vorba de câte doi medici de anestezie şi terapie intensivă, pediatrie, nefrologie şi medicină de familie şi de câte unul de epidemiologie, pneumologie, boli infecţioase, medicină internă, medicină de urgenţă, medicina muncii şi reumatologie.

 

În 2012, patru medici au optat pentru slujbe din afara ţării

Exodul halatelor albe continuă şi în 2012, alţi patru medici din judeţ optând deja pentru slujbe din afara ţării. Doctorii în cauză, câte unul de medicină de familie, reumatologie, alergologie şi anestezie şi terapie intensivă vor să lucreze în Franţa şi Anglia, motivaţi fiind de şansa de a-şi practica meseria pe bani mai buni şi în condiţii mai civilizate de lucru.

Datele prezentate sunt cuprinse într-un raport al Colegiului Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava, organizaţie profesională care numără circa 900 de membri. Pentru a profesa peste graniţă, medicii au nevoie de o serie de acte eliberate de CJM, astfel încât evidenţa celor care migrează în străinătate este destul de precisă. Printre documentele necesare medicilor la plecarea din ţară se regăseşte şi certificatul profesional curent, care atestă gradul de pregătire şi lipsa abaterilor disciplinare.

 

Salarii de la 5.000 de euro, în străinătate

Preşedintele CJM Suceava, dr. Sorin Hîncu, a arătat ieri că unităţile sanitare din judeţ nu le asigură medicilor condiţii optime de lucru şi lefuri satisfăcătoare.

El a adăugat că, pe de altă parte, medicilor le convine mai mult să lucreze într-o ţară în care munca lor este respectată la adevărata valoare.

Dr. Sorin Hîncu a explicat că, în Suceava, salariul de bază al unui medic porneşte de la circa 900 lei, în cazul rezidenţilor, ajungând până la aproximativ 1.500 lei la medicii specialişti şi la circa 1.800 lei la medicii primari.

Prin comparaţie, în Franţa, salariul minim al unui medic de familie este de 5.000 de euro. Specialităţile mai grele, care necesită o pregătire intensă, sunt şi mai bine plătite, spune şeful CJM. Astfel, un medic chirurg câştigă cel puţin 7.000 – 8.000 de euro pe lună, pentru ca leafa unui şef de secţie la Chirurgie să se încadreze între 10.000 şi 12.000 de euro.

 

Dr. Sorin Hîncu: „Este greu să nu greşeşti atunci când nu ai cu ce lucra”

Sorin Hîncu a declarat: „În condiţiile din sistemul sanitar românesc nu trebuie să ne mai mirăm de ce toată ziua apar în presă tot felul de aspecte negative. Nu spunem că nu sunt şi excepţii, că în corpul medical nu se amestecă şi elemente care nu ne fac cinste, dar este greu să nu greşeşti atunci când nu ai cu ce lucra, când îţi lipsesc medicamentele şi materialele sanitare, iar munca ta nu este corect remunerată”.

Migraţia medicilor adânceşte pe zi ce trece criza de personal din sistemul sanitar sucevean. Specializările cele mai deficitare suntterapia intensivă, urgenţa, chirurgia şi neurochirurgia. Văduviţi sunt, însă, şi pacienţii, care rămân să fie îngrijiţi în unităţile sanitare de medici cu mai puţină experienţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 14 medici au plecat anul trecut în străinătate, la lucru.
 Vizualizări articol: 915 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
14 medici au plecat anul trecut în străinătate, la lucru5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ASTA E REFORMA trimis de
( 3 apr 2012, 13:50:24
PDL modernizeaza statul roman de-i sar capacele(doctorii).Au inchis o gramada de spitale care zac acum ca ruinele de la Hiroshima.Doctorii pleaca incolonati spre alte tari cu marsul Radovschi.Si cine sufera in toata aceasta poveste?Romanul sireacu.El plateste scolarizarea medicilor.Apoi plateste fondul de sanatate.Apoi plateste spaga obligatorie la spital.Apoi plateste coplata si coplata coplatii.Si cu ce se alege?cu multe salutari
1.1  RE: ASTA E REFORMA trimis de
( 5 apr 2012, 10:13:33
Adica Hancu nu are peste 5000 EURO pe luna? S-o creada mutu. Averea astuia nu poate fi justificata cu salariul de medic. O duc medicii foarte bine in RO, chiar mai bine ca in strainatate. Spagile umplu zilnic buzunarele.
2.   Of of of !!! trimis de
( 3 apr 2012, 14:06:48
Si pentru tine a platit "sireacul" roman scolarizarea, dar cultura generala NIET !!! Bietul Strauss se intoarce in groapa de cand i-ai botezat marsul .Pe feldmaresal il chema Radetzky si nu Radovschi !!! Dar daca tu-l ai ca model in viata pe socaciu , e lesne de inteles ca cine se aseamana se aduna . psd-ist zice , agramat si fara cultura generala zice !!!
3.   CE IMPORTANTA ARE trimis de
( 3 apr 2012, 14:17:43
ce importanta are marsul daca doctorii tot pleaca? si nu marsul ii indeamna sa plece .
4.   Spitalizare trimis de
( 3 apr 2012, 14:43:41
nu stiu daca conditiile deranjeaza pacientii cel mai tare, ci atitudinea si indiferenta cadrelor medicale, de la infirmier la medic......sigur, sunt f.f.f.prost remunerati, si conditiile lor sunt proaste , cel mai acut sunt cele legate de aparatura, dar ce vina au pacientii?
sunt oameni in virsta, care au muncit 30-40 ani, in conditii groaznice, salarii mici, si cind ajung in spital, tuturor pur si simplu le este scirba sa puna mina pe ei.....
speram sa se schimbe si la noi ceva, speram, speram.......
4.1  RE: Spitalizare trimis de
( 3 apr 2012, 22:00:42
De asemenea sunt si pacienti care isi fac abonament pe la usile cabinetelor/spitalelor pentru multe afectiuni/boli inchipuite, irosind timp pretios pentru altii care poate chiar ar avea nevoie de asistenta de specialitate.
Cat despre speranta ta cu schimbarea... ai grija sa nu ramai cu ea. Pana acum sunt destui care au murit sperand si asteptand vremuri mai bune.
5.   =))=))=))=)) trimis de
( 3 apr 2012, 14:44:50
Aici e buba !!! Daca tu nu-i respecti pe ceilalti , sa nu te astepti la respect din partea lorwinking . Stii care-i diferenta intre unul ca tine si tiganii care ne-au facut de cacao in lume ??? tu duci lipsa de cultura generala si ei sunt necivilizati . Aici am vrut sa ajung !!! Unul din medicii care a plecat din Romania mi-e bun prieten . Cand l-am intrebat de ce pleaca , mi-a spus ca cel mai tare il deranjeaza SUPERFICIALITATEA romanilor ! Sper ca ai inteles unde am vrut sa "bat" !!!
5.1  RE: =))=))=))=)) trimis de
( 3 apr 2012, 15:24:55

YOYO1
...fiti un pic mai clar! Medicii pleaca si gata, nu fac filosofie! Au motive destule printre care si banii.
Bine ca in RO au dat bani putini, iar dincolo primesc inzecit!....
Important sa aiba recunostinta, sa se pastreze bunul simt si sa nu-si denigreze tara. Asa cum se procedeaza uneori, mirlaneste!
6.   Cand indolenta si superficialul sunt pecingini ... trimis de
( 3 apr 2012, 22:41:13
Yoyo are dreptate, daca e ceva ce ne caracterizeaza cel mai bine pe noi ca natie aceea este superficialitatea la care se adauga acum cand nimeni nu cunoaste pe nimeni ca e demoscratie , se mai adauga spun indolenta. Cine e suparat de ceea ce spun a se uite in jur si sa vada orunde si in orice moment cel putin un individ slab informat (ca sa fiu politicos) care isi da importanta si are pretentia ca le stie pe toate. Sistemul de educatie a involuat in asa masura incat a rasturnat scara valorilor si acuratetea modelelor din societate.In ultimii 20 de ani , an de an aceste doua boli ale calitatii individului au devenit o pecingine ce se autoextinde si se autoreproduce permanent in oricare domeniu social> Cum domeniul profesiei de medic nu putea sa fie separat acestui context , ajutat si de slabul interes din partea autoritatilor , a devenit inadecvat cu optiunile si planiurile de viata a unor oameni care practica o meserie ce nu se aseamana cu nicuna. Daca la aceste observatii mai adaugam ca oricine la noi sa se priceapa la toate de la diagnostic , la tratamente si pana la programul de lucru si modul de retribuire , constatati care sunt motivele pentru care medicii pleaca. Ca orice profesie medicina trebuie sa fie performanta , iar aici performanta tine de trei factori : tehnologie, practica medicala si mediu uman de lucru cu specialisti . In medicina specialitatea se invata peste umarul profesorului sau mentorului. Un specialist ajunge dupa 10-15 ani de meserie , in cel mai bun caz > Romanul nu are cultura medicala a preventiei si se prezinta in ultima clipa la medic dupa care constata ca medicul i-a gresit diagnosticul si cheama familia sa-l reeduce. Toata lumea cu orice ocazie vorbeste de spaga care este data la medic ori cred eu ca trebuie condamnat numai actul medical conditionat pentru ca de multe ori pacientul face un efort unilateral de recunostinta si asta e cu totul altceva.
7.   Cand indolenta si superficialul sunt pecingini ... trimis de
( 3 apr 2012, 22:54:51
Cand diriguitorii ce conduc societatea de unde or fi ei de la guvern , de la directia sanitara sau de la primarie incadreaza in aceeasi oala , sanatatea cu bordurile si gondolele, cand apreciaza retribuirea specialistilor din medicina intr-o oala comuna in care se judeca medii , cand respectarea standardelor de normare a parametrilor in domeniu medical (nr. de paturi sau nr medici/la mia de locuitori nu este decat o rubrica buna sa justifice o schema de personal sau investitie, cand slaba pregatire , amatorismul si obraznicia inculta face casa buna cu birourile luxoase de sefi de oriunde... cand toatea astea se vad pretutindeni in societatea romaneasca , tot pecinginea superficialitatii si indolentei vedem. Cand legea ne da dreptul sa rupem acest flegmon prin alegeri noi ca indivizi de cele mai multe ori suntem superficiali in a aprecia si a alege si de asemenea de cele mai multe ori nu ne exercitam dreptul la vot afisand o cu suficienta ca nimic nu se schimba si nu trebuie sa luam parte la acest proces , ceea ce de fapt arata ca tot indolenti ne numim. Deci vin alegerile , sa nu fim nici superficiali si nici indolenti in a ne exercita dreptul la vot , dar sa-l facem macar in cunostinta de cauza .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei