14 medici din judeţ au decis anul trecut să-şi practice meseria în străinătate. Doctorii au plecat să îşi câştige existenţa peste graniţă nu doar pentru salariile şi condiţiile de lucru mai bune, ci şi pentru respectul din partea colegilor de breaslă şi a pacienţilor. Cei 14 medici suceveni care au părăsit sistemul sanitar românesc au ales ca ţări de destinaţie Franţa, Suedia, Anglia, Belgia şi Germania.
Este vorba de câte doi medici de anestezie şi terapie intensivă, pediatrie, nefrologie şi medicină de familie şi de câte unul de epidemiologie, pneumologie, boli infecţioase, medicină internă, medicină de urgenţă, medicina muncii şi reumatologie.
În 2012, patru medici au optat pentru slujbe din afara ţării
Exodul halatelor albe continuă şi în 2012, alţi patru medici din judeţ optând deja pentru slujbe din afara ţării. Doctorii în cauză, câte unul de medicină de familie, reumatologie, alergologie şi anestezie şi terapie intensivă vor să lucreze în Franţa şi Anglia, motivaţi fiind de şansa de a-şi practica meseria pe bani mai buni şi în condiţii mai civilizate de lucru.
Datele prezentate sunt cuprinse într-un raport al Colegiului Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava, organizaţie profesională care numără circa 900 de membri. Pentru a profesa peste graniţă, medicii au nevoie de o serie de acte eliberate de CJM, astfel încât evidenţa celor care migrează în străinătate este destul de precisă. Printre documentele necesare medicilor la plecarea din ţară se regăseşte şi certificatul profesional curent, care atestă gradul de pregătire şi lipsa abaterilor disciplinare.
Salarii de la 5.000 de euro, în străinătate
Preşedintele CJM Suceava, dr. Sorin Hîncu, a arătat ieri că unităţile sanitare din judeţ nu le asigură medicilor condiţii optime de lucru şi lefuri satisfăcătoare.
El a adăugat că, pe de altă parte, medicilor le convine mai mult să lucreze într-o ţară în care munca lor este respectată la adevărata valoare.
Dr. Sorin Hîncu a explicat că, în Suceava, salariul de bază al unui medic porneşte de la circa 900 lei, în cazul rezidenţilor, ajungând până la aproximativ 1.500 lei la medicii specialişti şi la circa 1.800 lei la medicii primari.
Prin comparaţie, în Franţa, salariul minim al unui medic de familie este de 5.000 de euro. Specialităţile mai grele, care necesită o pregătire intensă, sunt şi mai bine plătite, spune şeful CJM. Astfel, un medic chirurg câştigă cel puţin 7.000 – 8.000 de euro pe lună, pentru ca leafa unui şef de secţie la Chirurgie să se încadreze între 10.000 şi 12.000 de euro.
Dr. Sorin Hîncu: „Este greu să nu greşeşti atunci când nu ai cu ce lucra”
Sorin Hîncu a declarat: „În condiţiile din sistemul sanitar românesc nu trebuie să ne mai mirăm de ce toată ziua apar în presă tot felul de aspecte negative. Nu spunem că nu sunt şi excepţii, că în corpul medical nu se amestecă şi elemente care nu ne fac cinste, dar este greu să nu greşeşti atunci când nu ai cu ce lucra, când îţi lipsesc medicamentele şi materialele sanitare, iar munca ta nu este corect remunerată”.
Migraţia medicilor adânceşte pe zi ce trece criza de personal din sistemul sanitar sucevean. Specializările cele mai deficitare suntterapia intensivă, urgenţa, chirurgia şi neurochirurgia. Văduviţi sunt, însă, şi pacienţii, care rămân să fie îngrijiţi în unităţile sanitare de medici cu mai puţină experienţă.
( 3 apr 2012, 13:50:24