Înmormântarea Aurorei Andruşca, soacra preşedintelui Traian Băsescu, a adunat ieri, în curtea bisericii Sf. Treime din Burdujeni Sat, aproape o mie de oameni. Cunoscuţilor, prietenilor de familie, rudelor şi vecinilor li s-au adăugat o mulţime de curioşi, dar şi cea mai mare parte a conducerii centrale a PD-L, precum şi o parte din reprezentanţii actualului Guvern.
Slujba a început la ora 12.00, iar cu jumătate de oră mai devreme în curtea bisericii au intrat oamenii politici veniţi special de la Bucureşti pentru a-şi prezenta condoleanţele familiei prezidenţiale. Emil Boc, Elena Udrea şi ceilalţi grei din PD-L au depus câte o coroană de flori şi apoi au asistat la serviciul religios oficiat de şapte preoţi.
Înainte ca sicriul cu trupul neînsufleţit al Aurorei Andruşca să fie dus în biserică pentru ultima slujbă, familia a împărţit pomană, aşa cum este obiceiul în partea locului. Maria şi Traian Băsescu au oferit pachete mulţimii, în conţinutul pungii fiind câte un colac, un prosop, o lumânare şi un pachet de chibrituri. Tot atunci, unul dintre preoţi a spus câteva cuvinte, inclusiv din partea familiei. „A fost blândă, cu zâmbetul pe buze, iar frumuseţea ei pornea din suflet. Era foarte fericită cu cele patru nepoate pe care le avea, iar mai nou şi cu strănepotul. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, a fost o parte din cuvântarea preoţilor.
Soţii Traian şi Maria Băsescu, precum şi cele două fiice, Ioana şi Elena, au mers pe jos până la cimitir
Cortegiul funerar s-a pus în mişcare spre cimitir la câteva minute după ora 13.00. Între timp, greii PD-L au urcat în microbuze şi au plecat la Aeroportul Salcea, avionul care i-a adus la Suceava urmând să decoleze spre Bucureşti în jurul orei 15.00. În curtea bisericii, pregătirile de drum erau aproape finalizate. Gheorghe Andruşca a urcat în maşina cu care a fost transportat sicriul spre groapă. Vârsta înaintată, 92 de ani, şi problemele de sănătate nu i-au permis să meargă pe jos, aşa cum au făcut cele două fiice, Maria Băsescu şi Stela Andruşca. În spatele maşinii mortuare au mers şi preşedintele Traian Băsescu, împreună cu cele două fiice, Ioana şi Elena.
Pe drum s-au făcut cele 12 poduri, iar trupul neînsufleţit al Aurorei Andruşca a plecat definitiv din această lume puţin după ora 14.00. Familia, dar şi aproximativ 130 de vecini şi cunoştinţe au mers apoi la un restaurant din Burdujeni, unde a fost organizat praznicul.
La masă s-au servit doar mâncăruri de post, un aperitiv rece, o ciorbă de fasole şi sarmale. Printre participanţi s-au numărat şi preşedintele Traian Băsescu şi familia acestuia.
La înmormântare, o întreagă pleiadă de personalităţi
Slujba de înmormântare de ieri a adunat în curtea bisericii Sf. Treime din Burdujeni Sat o întreagă pleiadă de personalităţi. De la nivel central au venit fostul premier Emil Boc, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, dar şi alte nume importante din PD-L, respectiv Radu Berceanu, Adriean Videanu, Anca Boagiu, Elena Udrea. De la ceremoniile de ieri nu au lipsit nici primarul Gheorghe Ştefan, de la Piatra Neamţ, precum şi Prinţesa Lia, care a venit alături de preşedintele UDUR, Dumitru Morhan.
Dintre personalităţile locale trebuie amintiţi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, parlamentarii Ioan Bălan şi Orest Onofrei, dar şi europarlamentarul Petru Luhan.
Sicriul cu trupul Aurorei Andruşca, adus la Suceava sâmbătă la amiază
Aurora Andruşca, în vârstă de 83 de ani, a murit vineri după-amiază, într-un spital din Bucureşti. Trupul neînsufleţit al soacrei preşedintelui Traian Băsescu a fost adus la Suceava sâmbătă la amiază şi a fost depus în prăznicarul bisericii Sf. Treime din Burdujeni Sat.
Cu puţin înainte de sosirea maşinii mortuare, în curtea bisericii şi-a făcut apariţia şi Gheorghe Andruşca, însoţit de fiica de la Suceava, Stela Andruşca, şi fiica acesteia. Familia Băsescu a ajuns la scurt timp, soţii Traian şi Maria şi fiicele Ioana şi Elena fiind îmbrăcaţi în haine cernite. Întâlnirea familiei prezidenţiale cu rudele de la Suceava a fost grea, iar lacrimile au curs din belşug pentru cea care le-a fost mamă, soacră şi bunică iubitoare. După ce sicriul a fost aşezat în prăznicar a fost oficiată o slujbă, iar sâmbătă după-amiază, în jurul orei 16.00, a mai fost efectuat un serviciu religios, de această dată de către ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În tot acest interval, familia Băsescu nu a plecat de la biserică. Abia după slujba oficiată de ÎPS Pimen, şeful statului s-a dus la stabilimentul unde era cazat, revenind la biserică ieri dimineaţă. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu Maria Băsescu şi Ioana şi Elena, care nu au plecat de la biserică pe parcursul nopţii, priveghind prin rotaţie la căpătâiul mamei, respectiv bunicii.
Familia preşedintelui a cerut discreţie
Pentru a nu fi tulburat acest moment dureros, preşedintele Traian Băsescu a cerut presei să dea dovadă de discreţie. În acest sens, presa a putut filma şi fotografia înmormântarea doar de după gard, dar cei care au dorit să intre în curtea bisericii fără aparate de înregistrare nu au avut nici o interdicţie. De altfel, pe parcursul celor două zile cât s-a aflat la Suceava, nici preşedintele României şi nici o altă persoană din anturajul său nu a făcut vreo declaraţie.
Aurora Andruşca, o femeie iubită de toţi cei care au cunoscut-o
Despre Aurora Andruşca toţi cei care au cunoscut-o au avut doar cuvinte de laudă. Adrian Pîrlac, preotul paroh al bisericii Sf. Treime, i-a cunoscut foarte bine pe soţii Andruşca şi spune că erau oameni deosebiţi. „Doamna Aurora era o femeie deosebită, un stâlp pentru societate. Dacă toate femeile ar fi ca ea, nu în toată România, dar măcar în Moldova, lumea ar fi mai bună”, a mărturisit preotul Pîrlac.
Părintele spune că pentru Gheorghe Andruşca moartea soţiei este o lovitură foarte grea, cei doi fiind extrem de uniţi în cei 61 de ani de căsnicie în care au împărţit şi bune, şi rele.
( 2 apr 2012, 11:15:46