Cu sprijinul „Romanian Angel Appel Fundation”, 12 psihologi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava au fost instruiţi în terapii de recuperare a copilului cu tulburări din spectrul autist (TSA), în cadrul proiectului „Şi ei trebuie să aibă o şansă”.
În momentul de faţă, după cum a declarat director executiv al DGASPC Suceava, Margareta Isăilă, beneficiarii direcţi (copiii) şi indirecţi (familiile acestora) ai Centrului de Recuperare a Copilului cu Dizabilităţi au intrat într-un program specializat de intervenţie.
„În acest sens, există o strânsă colaborare între personalul din centru, psihologi şi familiile implicate. Conform unei convenţii internaţionale, ziua de 2 aprilie este Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului, prilej cu care dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la şansele de recuperare, dacă diagnosticarea şi intervenţia sunt realizate timpuriu”, a completat Margareta Isăilă, care susţine că există disponibilitate şi dorinţă din partea specialiştilor din cadrul DGASPC Suceava de a se implica, „oferind sprijin (transfer de competenţe reprezentanţilor legali) copiilor cu TSA - suflete minunate, talente deosebite şi, nu arareori, minţi sclipitoare, în spatele barierelor de comunicare şi al stereotipiilor”.
Semne de îngrijorare
Studiile arată că 30% dintre părinţii copiilor cu TSA au observat „că ceva este în neregulă” în jurul vârstei de 1 an, iar 70% dintre ei, până la vârsta de 2 ani. Părinţii trebuie să-şi pună semne de întrebare, să se îngrijoreze şi să apeleze cu încredere la psihologii Protecţiei Copilului dacă copilul nu spune nici un cuvânt până la vârsta de 16 luni, nu arată cu degetul până la vârsta de 18 luni, nu combină două cuvinte până la vârsta de 2 ani, nu răspunde când este strigat pe nume.
„Pe măsură ce creşte, îşi pierde limbajul sau abilităţile sociale dobândite anterior, are contact vizual redus, nu se joacă imaginativ cu jucăriile, are activităţi repetitive/stereotipe (deschiderea şi închiderea repetată a uşilor, învârtitul în jurul propriei axe, fluturarea şi privitul mâinilor etc.), face fixaţie pe un obiect anume, nu răspunde la stimuli auditivi. Recomandăm părinţilor să ia în considerare aceste semnale de alarmă şi să consulte cât mai repede un medic de specialitate. Cu cât se intervine mai devreme, cu atât copilul are şanse mai mari de recuperare”, a mai declarat şefa Protecţiei Copilului Suceava.