O simplă vizită la doctor, pentru o analiză de rutină, a schimbat pentru totdeauna viaţa unor tineri proaspăt căsătoriţi. Cel mai aşteptat moment de după nuntă, naşterea primului bebeluş, s-a transformat într-un coşmar după ce femeia a aflat că este seropozitivă. Investigaţiile ulterioare au arătat că şi soţul ei suferă de temuta maladie. Cuplul a fost diagnosticat cu HIV/SIDA luna trecută, de când viaţa celor doi tineri se numără în clipe dureroase, petrecute în spitale, iar toate speranţele de la începutul căsniciei au ajuns să stea într-un pumn de medicamente oferite gratuit de stat.
A murit fiindcă s-a prezentat târziu la medic, când se afla în stadiu final de boală
Drama celor doi tineri proaspăt căsătoriţi se ascunde în spatele unei statistici seci, întocmită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava cu privire la numărul de îmbolnăviri prin HIV/SIDA. Evidenţele instituţiei indică 188 de seropozitivi în judeţ, după ce, de la începutul anului, patru persoane au fost depistate cu HIV, virusul imunodeficienţei dobândite care provoacă SIDA, iar una a decedat din cauza teribilei maladii.
În 2012, primul diagnostic de HIV/SIDA a fost pus în luna ianuarie, unei femei de 28 ani, din Suceava. În martie, tot pentru prima oară în 2012, rubrica decese din statistica DSP este completată cu acelaşi caz, femeia de 28 ani murind luna trecută în spital, ca urmare a depistării cu întârziere a bolii. „Pacienta a fost diagnosticată cu HIV/SIDA când se afla într-un stadiu final, fără nici o şansă de supravieţuire”, explică directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu.
A vrut să doneze sânge, dar analizele au arătat că este infectat cu HIV/SIDA
În martie, lista persoanelor depistate ca fiind seropozitive se extinde, specialiştii DSP notând încă trei cazuri. Este vorba de un bărbat de 35 de ani, din Suceava, care a aflat că suferă de HIV/SIDA în urma unor teste obişnuite, realizate la Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină, cu ocazia donării de sânge. O serie de analize mai amănunţite, efectuate mai târziu, la Bucureşti, au confirmat diagnosticul şi l-au inclus pe lista neagră.
Cuplul de tineri căsătoriţi, ea de 17 ani şi el de 24 de ani, din Vatra Dornei, reprezintă ultimele două cazuri de HIV/SIDA descoperite în judeţ de la începutul anului. „Toate gravidele sunt obligate să facă testul HIV/SIDA pe perioada sarcinii. Rezultatul a fost pozitiv, motiv pentru care a fost testat şi soţul. Diagnosticul s-a stabilit cu certitudine luna trecută, la ambii tineri, care se află acum sub tratament, în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Suceava”, a arătat dr. Cătălina Zorescu.
S-au îmbolnăvit după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate
Potrivit adjunctului DSP, la toate persoanele depistate cu HIV/SIDA în intervalul ianuarie-martie 2012, transmiterea infecţiei s-a făcut pe cale sexuală.
În judeţ, statisticile referitoare la HIV/SIDA arată aceeaşi tendinţă de creştere, situaţie care îi îngrijorează pe specialiştii suceveni. Anul trecut, teribilul diagnostic a fost pus la 18 adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 58 de ani, doi copii de 2 şi respectiv 6 ani, şi la un nou-născut. 2011 se remarcă şi prin cele mai multe decese ca urmare a HIV/SIDA înregistrate în cursul unui an, respectiv şapte. În 2010, evidenţele DSP indică 21 de cazuri noi de boală, în condiţiile în care în 2009 au fost semnalate opt, iar în 2008 doar şase.
Persoanele seropozitive sunt protejate de legea confidenţialităţii datelor
La această oră, majoritatea persoanelor luate în evidenţă cu HIV/SIDA urmează un tratament de specialitate, care este subvenţionat de stat, prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). De reţinut este faptul că persoanele seropozitive sunt protejate de legea confidenţialităţii datelor. Sucevenii care vor să afle dacă sunt sau nu infectaţi cu virusul ucigaş pot face un test gratuit, la Centrul de Consiliere şi Testare HIV/SIDA, care funcţionează la parterul clădirii DSP.
În judeţ, teste fără plată se fac şi la Centrul de Transfuzii, dar numai pentru persoanele care donează sânge. În cazul în care rezultatul este pozitiv, probele se analizează din nou, de această dată la Bucureşti, la Institutul Naţional Cantacuzino, unde investigaţiile de laborator sunt mai complexe şi certifică diagnosticul. Ulterior, bolnavii sunt luaţi în evidenţe şi îndrumaţi către Spitalul Suceava, pentru tratament.
Cazurile suspecte descoperite de laboratoarele private, anunţate la DSP
În primele trei luni ale anului, în laboratoarele de analize medicale din judeţ, fie ele de stat sau particulare, s-au efectuat 1.593 de testări în populaţia generală.
În paralel, în intervalul ianuarie – martie 2012, au fost testate şi 379 de gravide.
Directorul adjunct medical al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Cătălina Zorescu, a remarcat colaborarea bună cu laboratoarele de analize medicale, inclusiv cele private, cu plată, care respectă metodologia şi anunţă la DSP toate cazurile suspecte.