Una dintre cele mai frumoase zone ale Bucovinei, Obcina Feredeului, declarată recent arie de protecţie specială avifaunistică în cadrul reţelei “Natura2000”, este în centrul unui proiect în valoare de aproape 1,2 milioane de lei, realizat de Asociaţia Dorna EcoActiv.
Proiectul îşi propune să realizeze planul de management durabil al acestui sit de importanţă specială care include o porţie considerabilă din suprafaţa a 13 unităţi administrativ-teritoriale, înglobând 7,45% din suprafaţa judeţului Suceava.
“Este cea mai mare arie protejată de la noi din judeţ şi din custodia Direcţiei Silvice Suceava. Este un sit de importanţă comunitară, destinat protecţiei avifaunistice”, a precizat şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, care a oferit tot sprijinul necesar celor care se ocupă de implementarea proiectului.
Situl, care se suprapune parţial peste teritoriul administrativ al comunelor Ulma, Brodina, Izvoarele Sucevei, Moldova Suliţa, Breaza, Fundu Moldovei, Pojorâta, Sadova, Vama, Frumosu, Vatra Moldoviţei, Moldoviţa şi al municipiului Câmpulung Moldovenesc, are ca scop protejarea pe termen lung a populaţiilor de păsări existente în zonă, în principal ale celor 11 specii de importanţă naţională şi europeană identificate până în prezent.
Speciile de păsări care trăiesc pe toată durata anului în Obcina Federeului sunt: ierunca, huhurezul mare, ciocănitoarea de munte, ciocănitoarea neagră, ciocănitoare cu spate alb, cucuveaua pitică (ciuvica) şi cucuveaua încălţată (minuniţa). Acestora li se mai adaugă specii migratoare, care cuibăresc în Obcina Federeului: muscarul gulerat, cârsteiul de câmp, viesparul şi muscarul mic.
Ornitologul Sorin Trelea, membru al Academiei Române, membru al echipei de implementare a proiectului finanţat prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”, a spus că, în urma cercetărilor din teren, s-ar putea constata că numărul speciilor de păsări protejate este mult mai mare, încât şi valoarea acestei rezervaţii, la nivel naţional, ar creşte.
Principalele obiective ale proiectului implementat de Asociaţia Dorna EcoActiv, pe lângă elaborarea planului de management (necesar şi locuitorilor zonei, care vor să iniţieze orice fel de activitate – agricolă, forestieră, turistică etc.), sunt creşterea gradului de conştientizare la nivel local, în special în rândul tinerei generaţii, asupra valorilor naturale ale sitului, a măsurilor necesare pentru menţinerea speciilor de păsări, precum şi delimitarea în teren a acestuia.
(31 mar 2012, 12:36:49
Corect ar fi "una dintre cele mai mari arii...".
Iata un paradox trist: un agramat al carui meserie este chiar limba romana.
O rugaminte: daca o sa-mi fie sters comentariul, macar corectati si titlul articolului ...