Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 mar 2012 - Anul XVII, nr. 75 (4980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La ieşirea din Suceava

Bani europeni îngropaţi în turism acoperit de praf şi rugină

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un tomberon, bucăţi de asfalt aruncate care încotro, cuşca unui câine, un terminal digital de informare turistică ruginit, o hartă a judeţului şi un frumos panou care semnalează prezenţa unui punct de informare turistică care, însă, este închis. Căsuţa din lemn care ar trebui să fie punctul de informare este acoperită de un strat gros de praf, iar uşa este blocată „elegant” cu o mătură. Aşa arată în 2012 punctul de informare turistică de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, la marginea drumului E 85, deschis în 2008, în urma unei investiţii de 30.000 de euro accesată prin fonduri europene de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava şi alţi câţiva parteneri. Bani îngropaţi într-un proiect care a fost un eşec încă de la început, deşi cei care l-au promovat nu vor să recunoască deschis acest lucru.

 

Ce găseşte un turist la centrul de informare care îi sare în ochi la intrarea în Suceava

După ce numeroase persoane ne-au semnalat că punctul turistic nu mai este deschis de luni de zile, reporterii Monitorul de Suceava au fost în două rânduri la faţa locului, pentru a vedea care este situaţia.

Vineri, 16 martie, dimineaţă, în jur de ora 10.00. Ne-am pus în situaţia unui turist care vine dinspre capitală pe E 85 şi opreşte să se informeze la centru. Singurele informaţii pe care le poate obţine sunt de pe harta amplasată lângă punctul de informare turistică. Cu siguranţă mult prea puţin pentru efortul de a opri în zonă. Bătaia de joc faţă de banii investiţi se vede cel mai bine când ajungem la terminalul digital de informare turistică amplasat în exterior, cu ajutorul căruia am putea, teoretic, să accesăm o bază de dată legată de agenţi de turism din zonă, obiective de vizitat etc. Nefuncţional şi sub viscolul şi zăpada iernii, aparatul arată deplorabil şi a ajuns să fie lovit de rugină. Uşa punctului de informare turistică închisă, nici un program de funcţionare, mult praf care ni se lipeşte pe degete, o perdea şi mătura din geam... cu alte cuvinte, un loc ce pare abandonat.

 

„Venea o fată pe la ora 9.00 şi pleca pe la vreo 2.00-3.00”

Scenariul se repetă şi luni, 18 martie. Găsim un bărbat care lucrează la o firmă din zonă şi care nu-şi mai aduce nici el aminte când a văzut-o ultima oară pe tânăra care stătea câteva ore pe zi la punctul de informare turistică.    

„Venea o fată pe la ora 9.00 şi pleca pe la vreo 2.00-3.00. A fost cam până în toamnă, până a dat frigul a venit, dar acum, recent, nu am mai văzut-o. Se mai declanşează alarma şi vin cei de la Intervenţie Rapidă şi se uită, cam atât”.

 

Cum justifică managerul de proiect închiderea centrului

Explicaţiile legate de închiderea centrului de informare turistică au venit în cele din urmă de la cea mai avizată persoană să dea un răspuns. Este vorba de profesorul univ. dr. Elena Hlaciuc, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, cea care a fost managerul proiectului prin care, printre altele, s-au deschis şi trei puncte de informare turistică, cel de la Suceava, unul la Gura Humorului şi al treilea la Siret. După cum spune Elena Hlaciuc, fiecare punct de informare turistică a necesitat o investiţie de aproximativ 30.000 de euro, fonduri europene accesate prin programul PHARE.   

Elena Hlaciuc nu are mai nimic să-şi reproşeze. Spune că cele trei puncte de informare au fost deschise în 2008, fiecare având câte un angajat, cu contract pe perioadă determinată de trei ani. La finele lui 2011, angajatelor de la Gura Humorului şi Siret contractele le-au fost prelungite cu încă un an, însă la Suceava au fost trase obloanele.

Elena Hlaciuc: „Spre deosebire de celelalte două centre de informare turistică, care funcţionează în parametri normali, cel de la Suceava momentan este închis din cauza faptului că nu dispunem de personal. Motivaţia este simplă, legislaţia nu permite noi angajări, iar persoana pe care am avut-o la punctul de informare din Suceava şi-a găsit între timp alt post”.

 

Centrele de la Gura Humorului şi Siret sunt mult mai bine amplasate

Managerul de proiect spune că punctul de informare din Gura Humorului, situat în centrul oraşului, şi cel de la Siret, aflat în apropiere de Punctul de Trecere a Frontierei, sunt deschise şi au succes. Există baze de date cu agenţii economici de turism din zonă şi locurile disponibile pe care le au aceştia, iar cei interesaţi primesc informaţiile de care au nevoie. Am fost la punctul de informare turistică din Gura Humorului şi acesta era într-adevăr deschis. Cu o singură angajată, care lucrează câteva ore pe zi, doar de luni până vineri, şi închis sâmbăta şi duminica, punctul de informare turistică ar mai avea nevoie de multe, însă, pentru a fi util cu adevărat turiştilor.

 

Managerul proiectului vrea un teren mai central din partea Primăriei Suceava

Revenind la punctul de informare turistică din Suceava, Elena Hlaciuc admite că locaţia în care este amplasat nu este deloc inspirată. O întrebăm de ce a fost ales acel amplasament. Aceasta a mutat discuţia spre Primăria municipiului Suceava, partener în acest proiect, care ar fi pus la dispoziţie terenul pe care este amplasat centrul şi care încasează redevenţă pentru el.  

 „Sperăm într-o colaborare mai strânsă din partea Primăriei Suceava. Poate că vom reuşi să mutăm acest punct de informare turistică într-o zonă mai centrală a Sucevei şi în felul acesta să putem asigura programul de funcţionare prin rotaţie cu studenţii noştri, voluntari sau în perioada de practică, cărora acum le-ar fi greu să ajungă în locaţia în care se află obiectivul. Şi atunci să putem rezolva problema închiderii până când USV va avea posibilitatea legală să angajeze pe cineva”, a declarat Elena Hlaciuc.

 

Cuvântul de ordine: dezinteresul

Ea a mai apus că angajata de la centrul de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni s-a plâns adesea că se teme să nu fie victima unei fapte cu violenţă deoarece se află într-o locaţie relativ izolată.

Foarte corect, însă toate aceste aspecte ar fi trebuit lămurite atunci când s-a pus în aplicare proiectul. Nu s-a întâmplat însă nimic de acest gen, iar realitatea din teren arată un singur lucru: mult dezinteres din partea celor care ar fi trebuit să se ocupe de acest spaţiu care putea reprezenta un câştig pentru turismul local. În momentul de faţă punctul de informare turistică de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni reprezintă doar un factor negativ, care poate scădea încrederea în turismul local. Asta pentru că cei care se opresc în zonă, văzând panoul care îi semnalează prezenţa, îşi dau seama imediat că au pierdut timpul de pomană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bani europeni îngropaţi în turism acoperit de praf şi rugină.
 Vizualizări articol: 1503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 14 voturi
Bani europeni îngropaţi în turism acoperit de praf şi rugină4.6514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Treijdemii... trimis de
(30 mar 2012, 11:06:00
Sper doar ca glumiti cand spuneti ca dugheana aia, impreuna cu un panou si un amarat de calculator, au costat 30.000 de euro. Bine, eu inteleg ca asta e pretul din acte, dar asta nu inseamna ca atata si face. Nu?
1.1  RE: Treijdemii... trimis de
(30 mar 2012, 17:09:07
Si asta nu e tot, decurand a fost inaugurat cu mare fast un alt centru de informare turistica, in fata la Biblioteca centrala ( linga Hotel Bucovina) care pe langa faptul ca a fost pozitionat foarte prost, chiar in fata biblioteci , a mai costat si ala o gramada de bani europeni. Daca tot l-au facut nu au gasit un loc cum trebuie , o pozitionare mai strategica?! Daca era vorba de vre-un bloc sau dugheana pentru vre-un "mare om" se gasea repede!
1.2  RE: Treijdemii... trimis de
(30 mar 2012, 17:14:16
Oare cit o fi costat scrisul cu oi pe deal ?
1.3  RE: Treijdemii... trimis de
(30 mar 2012, 20:26:08
30.000 euro/punct informare include si salariul pt. 3 ani al unui angajat. Oricum, e cam mult si asa...
2.   Tot ce se poate!!!! trimis de
(30 mar 2012, 11:12:54
În România , totul este posibil, ce să-i faci Mon cher, viaţa-i scumpă şi trebuia să mai triască şi cel care a venit cu această idee măreaţă, cu banii ăştia facea-i o vilă nu o cotineţă de 2 lei. Mai oameni buni chiar nu vă este ruşine să băgaţi mana până în umăr , hai să o bagi un pic, eventual până la cot , dar drept toată. După părerea mea suntem de ruşinea lumii, cred că nicăieri în lume nu se fură ca la noi.
3.   Ce mai contează o șandrama de 30.000 de coco trimis de
(30 mar 2012, 11:52:55
CRAI NOU 29 martie 2012

„Corneliu Popovici, numit şef al Centrului Naţional de Promovare şi Informare Turistică Suceava”

„El a declarat că este o activitate care îi place şi în care are experienţă, după ce a fost secretar de stat în domeniu. Popovici a spus că la concursul pentru acest post a mai participat şi şeful Biroului de turism din CJ Suceava, Claudiu Brădăţanu.

Corneliu Popovici a ţinut să evidenţieze că acest centru vine să întregească activitatea de promovare turistică desfăşurată de Consiliul Judeţean Suceava. „Ţinta noastră este să mărim numărul de turişti şi perioada de şedere. Avem ce să le arătăm turiştilor, de la ospitalitate la circuite şi la potenţialul turistic pe care alte zone din ţară nu-l au”, a spus Popovici. El a subliniat că nu întâmplător la Suceava a fost deschis primul astfel de centru de promovare şi informare turistică din ţară şi a menţionat că, în curând, centrul îşi va face simţită utilitatea.

Corneliu Popovici a fost numit secretar de stat în Ministerul Turismului în primul cabinet Emil Boc, el fiind atunci propus de PSD; în octombrie 2009 a demisionat din PSD şi s-a înscris în PDL, refuzând să părăsească funcţia după decizia PSD de a se retrage de la guvernare. În februarie 2010, după desfiinţarea Ministerului Turismului şi înfiinţarea MDRT, Corneliu Popovici a fost numit consilier la cabinetul ministrului Elena Udrea, în relaţia cu administraţiile publice locale.

Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Suceava, construit cu fonduri din POR de aproximativ 500.000 euro, singurul centru de acest fel din Regiunea Nord-Est, a fost inaugurat, la începutul lunii martie, în prezenţa ministrului dezvoltării regionale şi turismului Cristian Petrescu şi a autorităţilor locale şi judeţene.”
4.   La cum arata Suceava trimis de
(30 mar 2012, 13:59:14
nu ma surprinde ca s-a pus lacatul cat capul (a se citi matura) pe kiosc-ul cu pret de vila.In primul rand Lungu si-a batut joc cand le-a oferit aceasta locatie celor de la USV.La siguranta fetei agajate acolo nu s-au gandit o secunda pentru ca asta inseamna SA-TI PESE si nimanui nu-i mai pasa de nimeni si nimic decat daca iese banu' gros din acel ceva.De fapt,tot ce vor sa afle strainii de zona este unde se afla pub-urile Oscar Wilde si Parisienne Crepes,in rest sunt doar povesti.
SA NE MAI CONDUCI PRELIPCANE!
5.   COMPLETARE trimis de
(30 mar 2012, 15:09:30
SI LA C-LUNG S-A INFIINTAT UN CENTRU DE INFORMARE IN TURISM,CARE A COSTAT APROX 250 MII EURO,CU SEDIUL CENTRAL INTR-O STATIE DE AUTOBUZ,LANGA PARCUL CENTRAL.
CELALT CENTRU DE INFORMARE ,,EUROPA''INFIINTAT PTR,,IMBUNATATIREA NIVELULUI DE INTELEGERE A OPINIEI PUBLICE LOCALE ASUPRA ASPECTELOR LEGATE DE U.E. PRIN ADUCEREA INFORMATIILOR,ADAPTATE LA NEVOIELE SPECIFICE ALE FIECARUI GRUP TINTA,MAI APROAPE DE CETATENI''-CITAT DIN ,,HAMAIALA'' DE CAMPANIE-TIPARITA COLOR ,LA ACCENT PRINT-SUCEAVA,ASADAR ACEST ,,CENTRU UNDE O FI AVAND SEDIUL???GURILE SPURCATE AFIRMA CA SEDIUL AR FI IN PRIMUL BRAD DE LANGA CELALALT ,,CENTRU''.IN FOND ,CE MAI CONTEAZA SEDIUL,BINE CA S-AU MAI ALOCAT SI ACOLO CATEVA ZECI DE MII DE EURO,DUPA UNELE LAUDE SCRISE-30 MII EURO,DUPA ALTELE,AR FI VORBA DESPRE VREO 50 MII EURO.NUMAI DUMNEZEU SI FISC-UL POATE STI!UN WEEK END TURISTIC PLACUT!
5.1  RE: COMPLETARE trimis de
(30 mar 2012, 15:25:48
Măi Montene, urmăresc de ceva timp (sic!) comentariile matale și observ că ești foarte bine documentat și știi multe.
Acum câteva zile te sfătui un alt utilizator (nu rețin exact cine) să te adresezi forurilor abilitate.
La fel gândesc și eu că ar fi normal de procedat.
Adună toate informațiile, sortează-le pe teme distincte și pe cazuri asemănătoare și expediază-le, nene, la Parchetul general, la DGA, la ANI, la Comisia pentru cercetarea abuzurilor de la Parlament sau unde vrei matale.
Sunt sigur că, actualmente, nu se va rezolva nimic dar măcar stai cu conștiința împăcată că ai încercat tot ce este omenește posibil.
Postând aceste informații pe site-ul unui ziar cu audiență în cădere liberă NU SE REZOLVĂ NIMIC.
Celor direct împricinați nici măcar nu le pasă de comentariile oamenilor, iar când spun asta vorbesc în deplină cunoștință de cauză.
Ce să aștepți de la o fițuică nenorocită, aservită copitei portocalii și transformată în oficios local?
HAI MULTĂ BAFTĂ!
(p.s. Ai perfectă dreptate cu „agenții de vânzări”)
6.   Noi cu cine votam? trimis de
(30 mar 2012, 18:03:37
Totusi, noi cu cine votam? Sau plecam unde vedem cu ochii? Despre facturile umflate la Primaria Suceava, despre care a vorbit toata presa centrala, nimic, nimic? Nicio scadenta pt. tov. de la Primarie?Suntem un oras plin de nevertebrate, asta e.
7.   Bre nu va agitati , e proiectul lu PESTE cu gel trimis de
(30 mar 2012, 19:36:14
Bre nu avura-ti o revelatie cand vazura-ti pe succesorul duduiei udrea la conducerea menesterului dezvoltarii ?? Daca nu ati avut inseamna ca nu ati fost atenti , eu am fost atent si am vazut imediat legatura intre calitatea serviciilor manageriale ale doamnei ex misistru si gelulde par al fantelui de obor noul manager. Cum care e legatura ?? Pai noul ministru a vopsit picioarele calului in verde la ministerul pe care ulterior l-a mostenit ... ma intelegeti ??? Nu ? , Pai cum nu ! . Pai nu udreasa ii promovase pe teava tunului de nu stiu cate zeci de milioane de euroi un proiect cu marcarea drumurilor turistice din Bucovina ??? , acum capisci natiune ?? . Ce sa ne suparam acum ca stau goale si colbaite niste sandramale facute acolo sa justifice niste chitante ???? , e o afecere la fel de murdara ca si lenjeria de firma a madamei blonde fara leac.
In tara asta sunt o gramada de proiecte facute la plesneala si impotriva bunului simt.
Auzi faci baraci cand lumea geme digital si pana si oglinda de la masina iti arata ce o sa gasesti dupa colt , vine tanti cu geanta de crocodil turtit si minte de copil tampit si face dughene in care pune majorete fardate care sa zambeasca tiruri .... bre unde va treziti nu aveti rusine , credeti ca inteligenta tine de straie de firma nesimtitilor !!!
Eu stiu asa ca orice investitie se face pe baza unui studiu de fezabilitate , in care exista un capitol in care se analizeaza perioada de recuperare a efortului financiar de constructie pe baza beneficiilor directe si indirecte produse.Banuiesc ca toate aceste investitii au un asemenea capitol cum de asemenea sunt sigur ca exista determinate si trase de par aceste beneficii enumerate pentru ca investitia sa fie justificata spre a fi aprobata. Daca as fi un factor de decizie cu putere , as lua la rand aceste studii si cu capitolul respectiv l-as pune exact in fundul celor care le-au aprobat si le-as da foc astfel la averea lor capusata din aceste proiecte .
8.   Imagine trimis de
(30 mar 2012, 20:34:29
Asta e imaginea Romaniei: praf, gunoaie, maidanezi, bucati de asfat aruncate aiurea, usi inchise in nas (matura) si nepasare (terminalul ruginit).
9.   Moarte lor.... trimis de
(30 mar 2012, 23:44:56
Deci, tututor vanzatorilor de tara si de neam, tradatorilor, distrugatorilor viitorului copiilor mei, cainilor vagabonzi....moarte in cel mai pur stil....Tocati si aruncati ingrasamant pe pamanturile tarii. Cei care sar cu gargara ca sunt nu stiu ce nenorocit, le urez multa U.E.... si le doresc copiilor lor, aceleasi lucruri sa le se intample, exact ce ni se intampla noua, oamenilor care muncesc pana la ruperea oselor in tara asta de  ☭ ...sa bea apa otravita de la chevron, sa li se usuce mainile alea care au semnat pentru vanzarea bogatiilor tarii noastre, pentru care au murit in chinuri stramosii nostri.... blestem pe capul vostru in vecii vecilor....amin.
10.   Comentariu trimis de
(31 mar 2012, 08:18:30
Peste tot in judet sunt sandramale din astea facute de "conducatorul" iubit al judetului,si care stau in paragina,dar care au costat zeci de mii de euro!!!Va veni si vremea decontului si se va vedea atunci care este realitatea numai ca vor intra oameni nevinovati care au fost pusi la inaintare pentru a contribui la pusculita PDL.
11.   Pur si simplu! trimis de
(31 mar 2012, 08:49:48
Cum arata punctul de informare turistica care are destinate de parcari tiruri care se informeaza despre bordelurile din Suceava,tot asa arata si municipiul Suceava sub inteleapta conducere a edililor.Pur si simplul este macelarita in totalitate.Votati.votati,oamen buni in continuare ca viitorul se intrezare luminos!!!!!!!Sa auzim de bine si la toti sanatate si pace!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei