Călătoria de coşmar a copiilor de la„Străjăncuţa”, care s-au răsturnat cu un microbuz marţi după-amiază, în judeţul Buzău, s-a încheiat ieri dimineaţă, în jurul orei 05:00, când toţi cei 16 copii au ajuns acasă, la Straja. O maşină trimisă de Centrul Cultural Bucovina i-a preluat pe copii de la Protecţia Copilului Buzău, unde au fost găzduiţi după accident, şi i-a adus în siguranţă acasă. O fetiţă are o leziune uşoară la o ureche, o alta are mâna stângă în ghips, iar instructoarea Ansamblului folcloric „Străjăncuţa”, Elisaveta Teleagă, are fractură la mâna dreaptă şi braţul imobilizat în ghips.
Elisaveta Teleagă ne-a spus că ea, împreună cu Sorin Filip, şeful Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, interpreta Adriana Bucevschi şi copilaşii care au ajuns după accident la Spitalul de Urgenţă din Buzău au fost investigaţi, marţi, până aproape la ora 22:00. Sorin Filip a repetat unele investigaţii ieri, la Spitalul Judeţean Suceava, iar rezultatul a fost că nu se impune internarea, ci doar repaus şi tratament la domiciliu.
„Am rămas cu toţii traumatizaţi”
Elisaveta Teleagă a declarat: „După ce am fost externaţi din spital, ne-am alăturat celorlalţi 13 copii, care fuseseră găzduiţi la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, de unde am fost preluaţi de maşina trimisă de la Suceava, pentru a fi duşi acasă, la Straja. Copiii care au stat la Protecţia Copilului Buzău au primit fructe, mâncare, li s-au pus la dispoziţie câteva paturi pentru odihnă şi au fost consiliaţi psihologic”. Teleagă a mai precizat că în 40 de ani de când lucrează cu copiii, nu a trecut prin nici un incident de acest gen.
„Chiar dacă s-a întâmplat totul într-o fracţiune de secundă şi ne-am dat seama de nenorocire în momentul în care s-au auzit bufnitura, geamuri sparte, ţipetele copiilor, am rămas cu toţii traumatizaţi. Eram tare liniştiţi înainte de acest coşmar. Opriserăm la ieşirea din Focşani, unde am luat masa, era călduţ în maşină şi ne cam prinsese pe toţi somnul. Fetiţa care s-a lovit la ureche chiar ne-a povestit că dormea foarte adânc în momentul impactului. Şi eu aţipisem. Ne-am trezit în ţipete, zgomot şi atunci am realizat că am avut accident”, ne-a povestit instructoarea de la „Străjăncuţa”.
„Spaima încă persistă, o să ne trezim dimineaţa şi o să vedem acele imagini încă multă vreme”
Foarte afectaţi au şi fost părinţii copiilor, care, la început, au aflat de la televizor de accident şi nu ştiau care este cu adevărat situaţia celor mici. Am aflat de la ei că reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Buzău şi ai Protecţiei Copilului Buzău le-au dat informaţii reale despre situaţii copiilor şi despre faptul că nu au leziuni grave, ceea ce i-a liniştit pentru moment. Elisaveta Teleagă ne-a mai spus că a vorbit deja cu medicul de familie din Straja să dea mai multă atenţie copiilor care au trecut prin această „încercare”, care se putea termina mult mai grav.
„Starea de sănătate a copiilor trebuie urmărită în continuare, pentru că oricând pot apărea unele probleme, dureri, despre care trebuie discutat cu un medic. Eu îi voi consilia pe copii, cunoscându-i cel mai bine şi având şi ceva pregătire în psihologie. Oricum, în următoarea perioadă, orice activitate artistică a Ansamblului folcloric <Străjăncuţa> este suspendată, pentru că şocul există, spaima încă persistă, o să ne trezim dimineaţa şi o să vedem acele imagini încă multă vreme”, este de părere Elisaveta Teleagă.
„Dosar penal pentru vătămare corporală din culpă”
Comisarul-şef Vasile Nicolae, de la Poliţia Rutieră Buzău, a declarat marţi că „accidentul s-a produs pe fondul neatenţiei şoferului microbuzului, care a virat brusc la stânga, pe linia continuă, în momentul în care şi-a dat seama că a greşit drumul. Un autoturism din Buzău a intrat în spatele microbuzului, răsturnându-l pe o parte. S-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, urmând să vedem cine se face vinovat”.
Microbuzul era condus de şoferul Aurel Alexa, care după accident a declarat că „am realizat că am intrat din intersecţie pe drumul spre Ploieşti şi am vrut să revin pe ruta spre Bucureşti, însă am fost lovit din spate şi ne-am răsturnat. Nici nu ştiu când a apărut în spate, pentru că eu m-am asigurat înainte să întorc”.
Directorul Centrului Cultural Bucovina, Sever Dumitrache, instituţie din subordinea Consiliului Judeţean Suceava, ne-a spus ieri că microbuzul avea asigurare, şoferul luase toate testele şi era abilitat să transporte pasageri. „Şoferului i s-a ridicat permisul de conducere, însă nu am primit încă procesul verbal. Ancheta se face de către Poliţia Rutieră din Buzău”, a spus Sever Dumitrache, care, imediat ce a aflat de accidentul de la Buzău, a trimis o altă maşină de la Suceava pentru a-i prelua pe copii şi pe însoţitorii lor, pentru a ajunge în siguranţă acasă.
Accident de microbuz petrecut la Buzău
Vă reamintim că mai mulţi copii din Ansamblul folcloric „Străjăncuţa” din Straja, dar şi şeful Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” Suceava, Sorin Filip, au ajuns marţi, 27 martie, în jurul orei 15:00, la Spitalul de Urgenţă din Buzău cu răni uşoare, în urma unui accident de microbuz petrecut la Buzău. Microbuzul aparţinea Centrului Cultural Bucovina, instituţie din subordinea Consiliului Judeţean Suceava, dar era închiriat de Primăria Straja, pentru transportul ansamblului artistic la Bucureşti, unde era invitat la o emisiune televizată. Accidentul s-a produs pe DN 1 B, aproape de intersecţia cu DN 2 (E 85), în judeţul Buzău, în zona cunoscută sub numele de „Hanul lui Ţintă”.
(29 mar 2012, 11:24:09
1. Iată proba implicării Consiliului Județean Suceava:
Sursa: Obiectiv de Suceava 28.03.2012
„La București, artiștii locali urmau să fie preluați de către Călin Brătianu, CARE LUCREAZĂ DE ASEMENEA LA CENTRUL CULTURAL JUDEȚEAN și care urma să faciliteze intrarea celor dintâi la televiziunea amintită.”
2. Iată ce se bagă în seamă JURAVLE:
„Din partea Consiliului Județean Suceava, directorul Dragoș JURAVLE a arătat că ceilalți copii, care nu au fost internați în spital, au fost cazați provizoriu la un centru de plasament din județul Buzău, urmând ca de acolo să fie preluași de un autocar ce fusese trimis deja de la Suceava.”
3. Uite și nemernicul de primar ce zice:
„Va fi altă dată”, declară optimist primarul comunei Straja, Vasile JURAVLE, care s-a interesat și el de soarta copiilor PE CARE I-A TRIMIS la filmări, la București.
4. Nu știu dacă primarul din straja o fi vreo rudă de-a culturnicului de la Centrul cultural dar Elisabeta Teleagă, fostă JURAVLE sigur e soră-sa.
Și nu în ultimul rând, de când mama dracului un Mercedes Sprinter 515 CDI are 22 de locuri, așa cum încearcă să arunce batista pe țambal și directorul centrului cultural – Sever Dumitrache - dar și unguroiul acela de Petru Horvath amploiat de asemenea la CCJ Suceava la frecat buha pe bani publici.
Chiar nu poate fi căutată pe SEAP anunțul de participare și de atribuire a contractului de achiziție a microbuzului ?
Jurnaliștii lui moșu’ pește, vreți să vă dau eu numărul de publicare și atribuire și clasificarea CVP?