De anul viitor, sucevenii vor avea de plătit impozite mai mari cu aproximativ 16% pentru clădirile, terenurile şi autoturismele deţinute, dacă proiectul de lege iniţiat de Ministerul Finanţelor va fi adoptat de Guvern.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, spune că, deocamdată, nimic nu este sigur, cât timp este vorba doar de o iniţiativă legislativă, dar că, dacă se va adopta, va fi obligat să respecte prevederile noii legi.
“Este prematur să discutăm acest aspect, dar, după cum se ştie, în municipiul Suceava taxele şi impozitele locale nu au mai fost majorate din 2004, de când sunt primar. În acelaşi timp, unde-i lege, nu-i tocmeală. Dacă va fi obligatorie majorarea acestor impozite, care reprezintă valorile minime care trebuie luate în calcul, noi nu putem fi deasupra legii”, a declarat Lungu.
Şeful municipalităţii sucevene a spus că nu a urmărit nici un moment majorarea taxelor şi impozitelor, pentru creşterea bugetului local, ci, mai degrabă, a încercat stimularea creşterii încasărilor prin determinarea unui număr cât mai mare de oameni să îşi achite datoria de contribuabili, declarând bunurile deţinute.
“Dar dacă majorarea taxelor şi impozitelor locale va fi decisă de Guvern, noi ca primari trebuie să respectăm legea”, a adăugat Ion Lungu.
Creşterea valorii impozabile a bunurilor deţinute
Prin adoptarea actualului proiect de lege, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp, în cazul spaţiilor dotate cu instalaţii electrice şi de canalizare, şi de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilităţi.
Pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn, valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenţei utilităţilor, şi de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilităţi.
Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, impozitul va creşte de la 18 lei/200 cmc la 21 lei/200 cmc, în timp ce pentru maşini cu motor între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv, impozitul va urca de la 144 lei/200 cmc la 167 lei/200 cmc.
Proprietarii de autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc vor fi impozitaţi cu 337 lei/200cmc, faţă de 290 lei/200 cmc în prezent.
O majorare va fi decisă şi în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi în cazul limitelor minime şi maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.
(28 mar 2012, 11:46:42
unde sunt banii nostri? de ce am platit pana acum atatea taxe?
ce-ar fi daca am avea un trai decent? adica sa fie resuscitata, de exemplu, clasa de mijloc...aflata acum in moarte clinica.
prea multa tradare, doar ca sa fiti ''politic corecti''!
din punct de vedere economic si social, romania este in perfuzii.
doar ca asta nu va mai dura mult. traseul vostru schimonosit de lacomie, hotie, coruptie si tradare se apropie de locul in care scrie PUNCT!