Termenul de ieri al procesului „Şpagă în Vama Siret” a adus şi prima declaraţie dată de unul dintre inculpaţi în faţa instanţei de judecată. Agentul principal Lucian Ştefan Pintilii, de 33 de ani, din Fălticeni, a fost de acord să-şi spună punctul de vedere vizavi de acuzaţiile care i se aduc în acest dosar. „Am luat bani, dar nu e vorba de mită, ci de primire de foloase necuvenite”, a declarat Pintilii. Acesta a recunoscut numărul faptelor imputate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar a ţinut să menţioneze că ceea ce s-a întâmplat la Siret nu reprezenta un grup infracţional organizat, în care fiecare persoană avea reguli dinainte stabilite.
Cu ocazia termenului de ieri s-au mai stabilit şi alte lucruri importante pentru mersul procesului. Judecătorul de caz a admis cererea inculpaţilor de audiere a celor doi agenţi sub acoperire. La termenul din 26 aprilie, Mădălin Ionescu şi Gabriel Preda vor fi audiaţi prin videoconferinţă, până la aceeaşi dată urmând ca reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti să răspundă dacă mandatele de înregistrare audio-video au fost emise legal. De asemenea, instanţa a trimis o adresă către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a afla identitatea reală a lui Gabriel Preda şi dacă acesta avea calitatea de ofiţer de poliţie judiciară. Un alt aspect extrem de important pe care judecătorul l-a transmis inculpaţilor este că la termenul următor va fi pentru ultima dată când se vor accepta declaraţii de recunoaştere în baza articolului 320, indice 1, din Codul de Procedură Penală, prin care limitele de pedeapsă sunt reduse cu o treime. Până în prezent s-au prevalat de acest drept patru dintre cele 66 de persoane trimise în judecată, toţi poliţişti de frontieră.
Cele 66 de persoane, 62 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi, toţi care lucrau în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, sunt acuzate că în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011 au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei (n.a. – circa 900.000 de euro) şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă. La rândul lor, cei patru vameşi sunt acuzaţi că au dat mită şefului de la acea vreme al PTF Siret, comisarul Aurel Anea, pentru ca poliţiştii de frontieră să nu le pună beţe în roate lucrătorilor vamali.
(28 mar 2012, 11:10:49