Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Ionuţ Creţuleac, a declarat în cursul zilei de ieri că angajatorii care vor refuza să colaboreze cu inspectorii de muncă în timpul controalelor vor primi sancţiuni mai mari. Ionuţ Creţuleac a precizat că, potrivit noilor modificări ale Legii privind înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, amenzile pentru împiedicarea controalelor efectuate de inspectorii de muncă sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Asta în condiţiile în care, spune Creţuleac, vechile prevederi legale stabileau sancţiuni de la 4.500 la 9.000 de lei. Şeful ITM Suceava a arătat că angajatorii au obligaţia să pună la dispoziţia inspectorilor de muncă aflaţi în control toate documentele solicitate.
„Vor fi sancţionaţi angajatorii care îi împiedică pe inspectorii de muncă să exercite total sau parţial controlul ori să efectueze cercetarea evenimentelor de muncă potrivit prevederilor legale, prin orice acţiune sau inacţiune a conducătorului unităţii, a reprezentantului legal, a unui angajat sau a altei persoane supuse controlului”, a explicat Ionuţ Creţuleac.
El a mai spus că angajatorii vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei şi în situaţia în care angajaţii găsiţi la locul de muncă de către inspectori refuză să completeze fişele de identificare sau să ofere informaţii despre evenimentele de muncă cercetate.
Inspectorii de muncă au acces liber, permanent şi fără înştiinţare în sediile angajatorilor
Ionuţ Creţuleac a mai declarat că potrivit noilor prevederi legale, inspectorii de muncă au acces liber, permanent şi fără înştiinţare în sediul oricărui angajator şi în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice.
„Este o modificare importantă a prevederilor legale, ce ţine în primul rând de asigurarea accesului inspectorilor de muncă în sediul angajatorilor”, a subliniat şeful ITM Suceava.
Ionuţ Creţuleac a mai spus că inspectorii de muncă au dreptul să identifice, în baza actelor de identitate sau a altor documente, persoanele aflate în locurile de muncă sau în alte locuri supuse controlului şi să impună completarea fişei de identificare a acestora. „Mai trebuie spus că potrivit noilor prevederi legislative a fost modificat şi statutul inspectorului de muncă. Astfel, inspectorul de muncă exercită atribuţii de autoritate de stat. Este un lucru extrem de important, iar de acest lucru trebuie să ţină cont şi angajatorii”, a afirmat Creţuleac.
(27 mar 2012, 16:53:13